Nancy Pelosi i Taiwan

- Dette er bare et signal

Professor ved Institutt for forsvarsstudier tror ikke at Kina vil gjennomføre militære operasjoner mot Taiwan, men at de bygger opp styrker for å gi amerikanerne en klar beskjed.

FRAMME: Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi mener at amerikas solidaritet med det taiwanske folk er viktigere enn noensinne. Foto: AP / NTB
FRAMME: Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi mener at amerikas solidaritet med det taiwanske folk er viktigere enn noensinne. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag kveld, klokka 16.53 norsk tid, gikk den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi ut av flyet som ankom Taiwan.

Onsdag holdt det kinesiske utenriksdepartementet pressekonferanse om Nancy Pelosis besøk på Taiwan.

- Våre mottiltak vil være strenge, effektive og resolutte. De vil kjennes. Vår regjering er forpliktet til å håndheve kinesisk suverenitet, sier talspersonen for kinesisk UD.

Kort tid etter Pelosi landet på Taiwan, varslet Kina store militærøvelser som ville omringe øya. Tirsdag var kinesiske militørfly på vingene, tett inntil taiwansk luftrom.

- Militærøvelsene våre er et nødvendig tiltak som respons på det provoserende besøket, sier talspersonen.

Hun understreker at Kina har kommunisert tydelig sin mening overfor USA, men de har ikke villet høre etter, mener hun.

- Som et resultat måtte det kinesisk militæret sette i verk tiltak slik at de kunne høre. USA gjorde provokasjoner først. Kina var tvunget til å svare. Når «ett Kina-prinsippet» overholdes, gir det stabilitet. Det er når dette er truet, at situasjonen blir urolig, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.