Nancy Pelosi i Taiwan

- Dette er bare et signal

Professor ved Institutt for forsvarsstudier tror ikke at Kina vil gjennomføre militære operasjoner mot Taiwan, men at de bygger opp styrker for å gi amerikanerne en klar beskjed.

FRAMME: Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi mener at amerikas solidaritet med det taiwanske folk er viktigere enn noensinne. Foto: AP / NTB
FRAMME: Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi mener at amerikas solidaritet med det taiwanske folk er viktigere enn noensinne. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag kveld, klokka 16.53 norsk tid, gikk den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi ut av flyet som ankom Taiwan.

Onsdag holdt det kinesiske utenriksdepartementet pressekonferanse om Nancy Pelosis besøk på Taiwan.

- Våre mottiltak vil være strenge, effektive og resolutte. De vil kjennes. Vår regjering er forpliktet til å håndheve kinesisk suverenitet, sier talspersonen for kinesisk UD.

Kort tid etter Pelosi landet på Taiwan, varslet Kina store militærøvelser som ville omringe øya. Tirsdag var kinesiske militørfly på vingene, tett inntil taiwansk luftrom.

- Militærøvelsene våre er et nødvendig tiltak som respons på det provoserende besøket, sier talspersonen.

Hun understreker at Kina har kommunisert tydelig sin mening overfor USA, men de har ikke villet høre etter, mener hun.

- Som et resultat måtte det kinesisk militæret sette i verk tiltak slik at de kunne høre. USA gjorde provokasjoner først. Kina var tvunget til å svare. Når «ett Kina-prinsippet» overholdes, gir det stabilitet. Det er når dette er truet, at situasjonen blir urolig, sier hun.

Amerikanske skip

I går meldte nyhetsbyrået Reuters at den amerikanske marinen hadde utplassert fire krigsskip, inkludert et hangarskip, øst for Taiwan.

Den amerikanske marinen skal selv ha sagt at skipene er rutinemessig plasser, ifølge nyhetsbyrået. Det skal en anonymisert kilde ha uttalt.

Professor ved Institutt for forsvarsstudier, Øystein Tunsjø, tror ikke at man skal legge altfor mye i det.

- USA opererer i den regionen regelmessig, og det er ikke unormalt at de er der, sier han til Dagbladet tirsdag kveld.

Misliker besøket

Ifølge kinesiske medier fløy kinesiske kampfly gjennom Taiwanstredet like før Pelosis fly hadde landet.

Tunsjø tror at dette er et signal fra Kina sin side som sier at de misliker besøket til Pelosi.

På forhånd hadde Kina varslet at «de ikke vil sitte stille» dersom Pelosi besøkte Taiwan.

- Kineserne bygger opp sine styrker, hvor de sender av gårde flere militærfly og forbereder militærøvelser, sier professoren.

- Vil ta tid før de er framme

Tunsjø tror ikke at Kina vil flytte styrker samt operere militært mot Taiwan. Dette selv om Kina er i luftrommet, under- og over vannet til Taiwan.

- Jeg tror ikke at vi kommer til å se en direkte militær konfrontasjon her, mener han.

KONSEKVENS: Nancy Pelosi landet på Taiwan tirsdag 2. august kveld lokal tid, Kinas forsvarsdepartement startet derfor målrettede militære operasjoner som en konsekvens av Pelosis besøk. Video Twitter / @BangXiao_. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Professoren tror at oppmerksomheten rundt Pelosi vil flytte seg dit hun reiser videre, etter hun kommer med sitt budskap.

- Kina vil også trenge tid til å få alle skip og ubåter blant annet, klare. Det er mange forberedelser som må gjøres, sier Tunsjø.

- De har startet for noen dager siden, men det vil ta tid før styrker vil befinne seg i farvannet og luftrommet rundt Taiwan, fortsetter han.

I strid med politikken

Pelosi er nå den mest høytstående amerikanske politikeren som besøker øya siden 1997. Som demokrat og leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for president Joe Biden.

Hun kom med en uttalelse like etter at hun ankom Taiwan. I pressemeldingen skriver hun blant annet:

- Amerikas solidaritet med det taiwanske folk er viktigere enn noensinne, sier Pelosi.

Avslutningsvis i pressemeldingen er hun klar på at besøket på ingen måte er i strid med USAs langvarige Kina-Taiwan-politikk.

Forbereder tilfluktsrom

Bare timer etter at den amerikanske kongresslederen ankom, begynte Taiwan å forberede sine tilfluktsrom.

Dette ettersom den økende spenningen med Kina og Russlands invasjon av Ukraina vekker ny frykt for muligheten for et kinesisk angrep på den demokratiske øya, melder Reuters.

TAIWAN-BESØK: Nancy Pelosi har landet på Taiwan for det omstridte besøket i Taipei. Video: AP Vis mer

- Forberedelsene inkluderer å utpeke tilfluktsrom der folk kan søke dekning hvis kinesiske missiler avfyres, ikke i spesialbygde bunkere, men i underjordiske rom, skriver nyhetsbyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer