- Dette er bare starten

Irakiske brannmenn kjempet i natt en håpløs kamp mot flammene etter et regn av raketter mot regjeringsbygg i sentrum av Bagdad. USAs forsvarsminister sier dette bare er begynnelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det som kommer vil ikke bli en gjentakelse av noen andre konflikter. Det som kommer vil bli med en styrke og en rekkevidde og et omfang som går ut over det som er sett tidligere, sa forsvarsminister Donald Rumsfeld i går.

Uttalelsen var en ren trussel - rettet mot irakiske soldater som nå forbereder seg på å møte invasjonsstyrken i Bagdad. Men Rumsfeld skaper også frykt for at USA vil rette et voldsomt ødeleggende slag for å nå sine mål i Irak.

Et bomberegn

Også det andre luftangrepet mot Bagdad litt etter klokka 19.00 i går kveld var begrenset i omfang. Omkring 40 Tomahawk-raketter og et ukjent antall laserstyrte bomber fra britiske Tornado-fly ble sluppet mot regjeringsbygg i sentrum av Bagdad og mot militæranlegget Al-Rashid øst i den irakiske hovedstaden.

Irakiske myndigheter hevder 72 raketter ble sendt mot dem, og at de skjøt ned flere av dem. Tomahawk-rakettene flyr lavt og styrer seg fram mot målet ved hjelp av satellitter.

Bombardementet pågikk i omkring 15 minutter, før stillheten igjen senket seg over sentrum av Bagdad.

Bygninger i brann

I natt kjempet irakiske brannmenn en fortvilet kamp mot flammene i bygningene som ble truffet.

Ifølge irakiske myndigheter ble fire soldater drept og fem såret i angrepet. Tjukk røyk la seg som et teppe over Tigris' vestlige bredd i sentrum av byen. To av president Saddam Husseins palasser samt flere departementer og militære anlegg er i dette området.

Blant bygningene som sto i brann i natt, var høyblokka der det irakiske planleggingsdepartementet holder til. Det skal ikke ha vært mennesker i bygget da rakettene traff.

Også visestatsminister Tariq Aziz' kontorer skal ha blitt truffet av rakettene, men omfanget av skadene her var ikke kjent.

Palasset der Saddam Husseins familie pleier å bo ble og truffet, melder irakisk radio. Stasjonen meldte at ingen ble drept eller skadd i dette angrepet.

«Halshogging»

Ifølge amerikanske talsmenn var målet for denne andre angrepsbølgen, basene til Den spesielle republikanske garden. Elitesoldatene som står under Saddam Husseins sønns kommando, regnes som de eneste som vil yte invasjonsstyrkene noen seriøs motstand.

Angrepet natt til i går - døpt et «halshoggingsslag» - var et forsøk på å ta livet av Saddam Hussein. Amerikanske etterretning skal ha fått informasjon om Saddams tilholdssted og skjøt mot det.

Bare timer etter angrepet sto Saddam Hussein fram på irakisk fjernsyn.

Rumsfeld truer

- Den kriminelle lille Bush har begått en forbrytelse mot menneskeheten, sa Saddam.

Også i går kom USA med advarsler til irakiske soldater. Donald Rumsfeld sa USA sto i direkte kontakt med offiserer både i den regulære hæren og i Den republikanske garden. Han hevdet det hadde gått opp for flere av dem hva som «er i deres beste interesse».

- Dagen for deres frigjøring kan snart være virkelig. Dagene til Saddam Hussein og hans regime er talte. Vi mener fortsatt at det ikke er noe behov for en utvidet konflikt hvis de irakiske lederne handler for å redde seg selv og for å hindre en slik videre konflikt, sa Rumsfeld.

BAGDAD I FLAMMER: Det ble foretatt to massive bombetokt mot flere av den irakiske regjeringens bygninger utover kvelden i går. Palasset der Saddam Hussein pleier å bo ble og truffet. Alle bygningene ligger sentralt og i samme strøk i Bagdad, tett ved bredden av Tigris.