Ekstremværet Gyda

- Dette er bare starten

Vi er fortsatt bare i startfasen av ekstremværet «Gyda», advarer NVE. De forventer en topp seint torsdag kveld eller tidlig fredag morgen.

FØLG VÆRET: Vi følger ekstermværet. Det er varslet voldsomme mengder regn i Møre og Romsdal og deler av Trøndelag. Video: Emma Dalen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremværet «Gyda» har allerede skapt problemer. Bruer og veier er stengt, og natt til torsdag ble beboere evakuert flere steder i Møre og Romsdal på grunn av jordras og fare for oversvømmelse.

Likevel har det ikke oppstått noen alvorlige hendelser, og «Gyda» har ikke bydd på noen store ødeleggelser - ennå.

Ifølge NVE oppstår de alvorlige hendelsene som regel på slutten av ekstremværet.

- Sånn som vi vurderer situasjonen har det vært en relativt rolig natt. Vi er bare i starten av «Gyda» ennå, sier Brigt Samdal, direktør for skred- og vassdragsavdelingen i NVE, til Dagbladet torsdag morgen.

STORE VANNMENGDER: Kvamsbekken på Fannrem i Orkland kommune har flommet over. Foto: Ole Martin Wold / NTB
STORE VANNMENGDER: Kvamsbekken på Fannrem i Orkland kommune har flommet over. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Ekstreme mengder regn

- I dag er det størst sannsynlighet for hendelser, fortsetter Samdal.

Det er ventet mye vind og ekstreme mengder regn utover dagen. På Twitter skriver Meteorologene at Meråker i Trøndelag allerede har fått hele nedbørsnormalen for januar de siste 24 timene.

I tillegg vil mildværet føre til kraftig snøsmelting også høyt til fjells. Det er sendt ut mange naturfarevarsler både for snø-, jord-, sørpe- og flomskredfare på rødt nivå for Midt-Norge og deler av Sør-Norge.

Flere veier i Midt-Norge er nå stengt som følge av oversvømmelse, overvann og flom. Regnet kan også føre til at Midt-Norge opplever oversvømmelser av elver og vann i kjellere torsdag og fredag.

Meråker camping i Trøndelag er blant de første som er blitt meldt rammet torsdag, i form av delvis oversvømmelse. Og Dokkelva i Eresfjord i Molde kommune står også i fare for oversvømmelse. Der er 44 personer evakuert fra boligene sine.

Tryg Forsikring opplyser i en pressemelding torsdag morgen at de hittil har registrert rundt 20 skadesaker knyttet til «Gyda». Foreløpig estimerer de skadene til mellom én og halvannen million kroner.

- Det er primært vannskader i kjellere, enten på grunn av vanninntrenging utenfra eller tilbakeslag fra avløp der vann har trengt inn gjennom avløpsnettet. Det er også en del vannskader fra tak samt én bilskade på grunn av stormen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

GYDA: Ekstremværet «Gyda» herjer og det er utstedt 33 farevarsler. 12. januar 2022. Video: Emma Thingstad Dalen. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Vis mer

Vått døgn i vente

Samdal sier at NVEs målinger i de ulike vassdragene fortsatt stiger, og forklarer at vassdragene når sitt høyeste punkt for vannføring torsdag kveld eller tidlig fredag morgen.

- Det betyr at vi har et veldig vått døgn foran oss. Jo mer nedbør som kommer, jo mer øker sannsynligheten for hendelser, sier han.

Natt til torsdag stengte E39 Vasslivatnet i Heim kommune i Trøndelag på grunn av ras, og et jordras gjør at 16 boliger er evakuert på Sjøholt i Ålesund kommune.

Trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Midt-Norge, Eirik Meyer Jensen, opplyser til Dagbladet ved 07.15-tida at det er totalt 18 veier i Trøndelag og Møre og Romsdal som er stengt på grunn av værrelaterte hendelser.

Ustabilt i marka

De høye temperaturene vil først synke fredag, og det er fortsatt ventet mest nedbør og størst problemer i Møre og Romsdal og Trøndelag torsdag.

- Det kommer også mye vind i en sånn ekstremværhendelse som «Gyda» er, og når temperaturen stiger i kombinasjon med vind får vi det vi kaller en føn-effekt, som sammen med regnet forsterker snøsmelting, sier NVE-direktør Samdal.

Han forteller at det er veldig ustabilt i marka med tanke på skredproblematikk. Det har allerede kommet en del snø i områdene, men nå kommer det nedbør i form av regn. Snøen er derfor veldig vannmettet.

- Dette utvikler seg til sørpeskred, som er en slusj-blanding som flyter av gårde med en ekstrem kraft. Det kan flyte med en relativt svak helling også, og tar ofte med seg trær og jordmasser, og kan utvikle seg til flomskred eller rene jordskred. Dette er situasjonen vi nå følger tett med på, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer