- Dette er bare svada

Miljøbevegelsen etterlyser klare tiltak i klimameldinga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - I denne klimameldingen er det ingen virkemidler overhode. Det er bare ord. Det hjelper ikke med målsettinger hvis du ikke har noen virkemidler, sier en forferdelig skuffet Bellona-leder Frederic Hauge til Dagbladet.no.

- Dette er bare svada, sier Hauge.Han beskriver klimameldingen som bare sprøyt, og mener miljøvernministeren har sviktet totalt.

Kritikken hagler

Kritikken hagler mot miljøvernministeren og regjeringen etter framleggelsen av klimameldingen i dag. Størst er skuffelsen over mangelen på konkrete miljøtiltak.

- Meldingen er helt uforpliktende, og mye verre enn forventet. Her skal alt utredes og vurderes og videreutvikles, og det er svært lite forpliktende, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til Dagbladet.no.

Han reagerer sterkt på at regjeringen har valgt å regne inn den positive CO2-effekten fra skogen i meldinga, og ser på det som en seier til Senterpartiet.

- Senterpartiet og Frp er de eneste partiene som har villet regne med skog. Hvis vi ikke tar med skogen så er det snakk om å kutte 10-13 millioner CO2 på hjemmebane. Det er helt utilstrekkelig, sier Haltbrekken.

Frederic Hauge er like oppgitt over å trekke inn skogen i et klimaregnskap.

RASER: Bellona-leder Frederic Hauge beskriver regjeringens  klimamelding som svada, og mener den kun består av tomme ord. Foto: SCANPIX
RASER: Bellona-leder Frederic Hauge beskriver regjeringens klimamelding som svada, og mener den kun består av tomme ord. Foto: SCANPIX Vis mer

_|En slik talltriksing orker jeg ikke en gang å forholde meg til, sier Frederic Hauge til Dagbladet.no

Verdens største kameler

Frederic Hauge mener både Senterpartiet og især SV har lidd store tap i kampen om å komme fram til en felles klimamelding.

- Her står SV og SP for den største politiske kamelspisinga siden krigen, tordner Hauge.

Han mener klimameldinga ikke vil føre oss et skritt videre i forhold til de forrige klimaløftene i 1990, og at utslippene sannsynligvis vil bli de samme.

- I beste fall står vi på stedet hvil i 2020 i forhold til i 1990. I verste fall vil utslippene være større i 2020 enn 30 år tidligere, sier Haltbrekken.

I 1990 var Norges totale utslipp 49,7 millioner tonn CO2.

Kommunene får bestemme selv

Også Rasmus Hansson i WWF (World Wildlife Fund) mener dagens klimamelding er altfor lite forpliktende.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg er ikke overrasket, derfor er jeg heller ikke skuffet. Meldinga er et skritt i riktig retning mot mer konkrete klimatiltak, og vil gjøre det litt lettere å presse fram reelle tiltak, sier Hansson til Dagbladet.no.

Men han reagerer likevel på mangelen av konkrete tiltak og planer i dagens klimamelding.

- Det hele koker ned til at Skedsmo kommune selv kan bestemme om de vil innføre veiavgift. Denne meldinga er et villniss av vage ønsker. De har ikke turt å ta virkeligheten på alvor, sier Hansson.

Han mener meldinga er så snill at den ikke tråkker noen på tærne. At den ikke angår folk flest.

- Det er symptomatisk at de eneste som blir sure er miljøbevegelsen, sier Hansson.

Hvor er oljebransjen

Alle miljøbevegelsene peker på mangelen på krav til norsk oljeindustri.

- Her stilles ingen krav til oljeindustrien, de får ture fram akkurat som de vil. Her er absolutt ingen tiltak i forhold til norsk sokkel, sier Frederic Hauge.

Rasmus Hansson etterlyser også en klimaoffensiv mot oljeindustrien, og en plan for elektrifisering av sokkelen. Dette er nemlig noen av punktene som skal utredes og vurderes ifølge klimameldingen.

- Her er foreksempel ingen plan for hvordan klimamonsteret Statoil/Hydro kan bidra positivt på noen måte. Her er heller ingen miljøvennlige tiltak som folk kan forholde seg til, sier Rasmus Hansson.

RASENDE:</B>Bellona-lederne Frederic Hauge og Marius Holm var mildt sagt misfornøyde over det de hørte på pressekonferansen om klimameldinga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer