- Dette er bare vås

Fredrik Fasting Torgersen raser mot statsadvokatens uttalelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsadvokaten mener det ikke er grunnlag for å gjenoppta saken mot Fredrik Fasting Torgersen. De leverer sin anbefaling til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker nå.

Statsadvokat Anne Margrete Katteland har jobbet med saken siden juni.

«Den omfattende konspirasjonsteorien er etter vår oppfatning både grunnløs og urimelig», står det i yttalelsen.

- Påtalemyndigheten er ikke bare av den oppfatning at vilkårene for gjenopptagelse ikke er til stede, men at dommen er riktig og Torgersen er dømt med rette, sier hun.

Fredrik Fasting Torgersen var til stede på statsadvokatens kontor og fulgte påtalemyndighetens redegjørelse.

- Alt er bare vås, sa Fasting Torgersen til Dagbladet.no, mens statsadvokaten leste opp sine kommentarer. 

- Dette er enestående vrøvl. Det er usant hele veien. Men det var forventet. Det er gått prestisje i dette. De dekker over kollegene. Men nå er bobla i ferd med å briste.

IKKE GJENOPPTATT: Statsadvokaten mener det ikke er grunnalag for å behandle saken mot Fredrik Fasting Torgersen på ny. Foto: Scanpix
IKKE GJENOPPTATT: Statsadvokaten mener det ikke er grunnalag for å behandle saken mot Fredrik Fasting Torgersen på ny. Foto: Scanpix Vis mer

- Føler du at påtalemyndighetens uttalelse har svekket din sak når kommisjonen skal gå gjennom den på nytt, spurte Dagbladet.no.

- Jeg tror ikke kommisjonen legger noe vekt på dette. Påtalemyndigheten har vridd på ting og skapt løgner. Dette er rett og slett falskneri, sa Torgersen om den 114 sider lange uttalelsen, før han ga klart uttrykk for hva papirbunken best egnet seg til.

Voldtatt og drept

Natt til 7. desember 1957 ble Rigmor Johnsen (16 ) voldtatt og drept i Skippergata i Oslo, utenfor leiligheten der hun bodde med sine foreldre og søsken.

Samme natt hadde den da 23 år gamle Fredrik Fasting Torgersen oppført seg rart, og ble arrestert av en politipatrulje, først mistenkt for sykkeltyveri.

En halvtime etter pågripelsen ble det meldt om et seksualdrap i Skippergata, kun 500 meter fra der Fasting Torgersen ble pågrepet.

Først mistenkt for sykkeltyveri, ble han nå mistenkt for seksualdrap. Fasting Torgersen hadde allerede en seksualdom på seg.

Fasting Torgersen ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel og ti års sikring for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen.

Han hevdet at han var uskyldig. Begjæring om gjenopptakelse av saken ble avslått i 1972 og 2000. I 2001 ble saken avslått gjenopptatt av Høyesteretts kjæremålsutvalg.

Sentralt i saken står det såkalte tannbeviset, som handler om at Fasting Torgersen skal ha bitt kvinnen i brystet.

I 2001 konkluderte fire amerikanske rettsodontologer at bittmerket ikke holder som bevis.

- Justismord

Jusprofessor StåleEskeland er en av dem som har engasjert seg i Torgersen-saken.

Han leverte begjæring om gjenopptagelse til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker i vår.


«Ingen bevis knytter Torgersen til drapet,» er Eskelands konklusjon.

Han føyer til at flere bevis i saken utelukker Torgersen.

Da Torgersen ble arrestert for drapet, var han fra før dømt for en annen voldtekt, men løslatt på prøve.

Eskeland mener den første dommen trolig manglet saklig grunnlag, siden kvinnen mange år senere opplyste at samleiet hadde vært frivillig.

FORSVARER TORGERSEN: Jusprofessor Ståle Eskeland leverte begjæring om gjenopptagelse av saken mot Torgersen til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker i vår.