Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alkoholbruk på sydenferie:

Dette er barnas opplevelse når pappa drikker seg full på sydenferie

Nesten 3 av 10 norske barn og unge opplever at mamma eller pappa drikker mer alkohol på ferie enn det de gjør ellers.

«BLI LUCAS (6)»: Organisasjonen AV-OG-TIL har laget en video for å vise hvordan en sydenferie med for mye alkohol kan virke fra barnas ståsted. Man kan bevege på 360°-videoen. Video: AV-OG-TIL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi voksne synes kanskje det er litt ubehagelig å se denne videoen, mens et barn kan ha det sånn i 14 dager uten mulighet til å komme seg noen sted, sier Kari Randen, daglig leder i organisasjonen AV-OG-TIL.

Den ubehagelige videoen hun refererer til kan du se over.

Alkoholvettorganisasjonen AV-OG-TIL har laget en VR-video om en liten gutt som spiser middag i syden med familien. I videoen lever man seg inn i rollen som en seksåring i sosialt, hyggelig og morsomt lag, men hvor det drikkes for mye.

Organisasjonen ønsker å sette fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre.

I slutten av denne uka tar flere skoler sommerferie og mange familier skal på reise. Randen ønsker at man skal tenke over hvordan vår egen alkoholbruk oppleves av barna våre.

- Gjør fortsatt vondt

Randen viser til usikkerheten som oppstår hos et barn når personene man er mest glad i og som kanskje er de eneste man kjenner i et land, drikker så mye at barna blir redde.

- Det handler ikke om at vi skal ta bort kosen for de voksne, men det handler om at vi skal utvise alkoholvett når vi er sammen med barn, og tenke på hvordan det oppleves for de som er små og helt avhengig av oss, sier Randen.

P4-profilen Michael Andreassen er åpen om sitt tidligere alkoholproblem og nå har han vært rusfri siden mars 2012. Han var én av de som ble invitert til å se VR-videoen på utestedet Kulturhuset i Oslo tirsdag.

- Jeg kjenner veldig på at jeg selv har vært en av de voksne som satt barn i en sånn situasjon. Selv om jeg har brukt mye tid på å bearbeide de følelsene, gjør det fortsatt vondt, sier Michael Andreassen etter å ha sett videoen, og fortsetter:

- Jeg kjente veldig på den ensomhetsfølelsen den gutten må ha hatt, og utryggheten når de voksne blir rare og barnet ikke har noen å gå til.

Michael Andreassen fikk sette seg inn situasjonen til et barn med foreldre som drikker mye alkohol under en middag i syden, med VR-briller. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
Michael Andreassen fikk sette seg inn situasjonen til et barn med foreldre som drikker mye alkohol under en middag i syden, med VR-briller. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Mamma var alkoholiker

Kristin Angvik Dahlum vokste opp i Trondheim med en mamma som hadde problemer med alkohol og rus gjennom hele livet, hun fikk også se VR-videoen.

- Jeg ble satt tilbake i tid, det kom mange følelser og jeg gråt. Jeg får en sorgfølelse overfor barn som opplever dette, og skammen over familien som ikke tar med gutten og går, sier hun etter å ha sett videoen.

Uten å nøle hadde hun i dag grepet inn i en situasjon hvor foreldre for eksempel drakk litt for mye på syden-ferie, på grunn av erfaringene hennes på dette området.

- Jeg hadde først og fremst snakka med foreldrene og prøvd å forklare litt. Hadde det vært helt voldsomt, kunne jeg kommet på å kontakte dem som de reiser med, sier hun og legger til:

- Når man gjør sånn mot ungene sine så mishandler man dem på en måte. For man får med seg så mange traumer og trasigheter inn i livet videre.

Den konstante følelsen av et ansvar overfor foreldrene beskriver hun som forferdelig.

- Skal du absolutt på en slik sydenferie, så lever ungene dine hos noen andre og reis alene, hvis det er så om å gjøre, sier Dahlum.

Blir annerledes

- Vi drar til syden og slik har det alltid vært. Vi setter oss ikke ned og evaluerer forholdet vårt til alkohol før vi drar, sier tidligere alkoholiker Andreassen.

Han viser til at mange kjøper øl på flyplassen grytidlig før flyets avgang når de skal på reise.

- Alkohol er noe vi bruker når vi skal kose oss og slappe av. Vi definerer det nesten ikke som et rusmiddel. Vi tenker ikke over at barn ikke liker når foreldre endrer atferd.

Videre forteller han om hvor fort gjort det kan være å tenke at man bare blir i godt humør av å drikke alkohol på ferie, og at man kanskje til og med blir litt rausere med penger eller annet til barna.

- Du er forelder og skal være den tryggeste personen i verden, men så plutselig er du annerledes og barnet skjønner ikke hvorfor. Kanskje er du snillere og rausere i dine egne øyne, men barnet kjenner deg ikke igjen. Det opplever barn som utrygt, sier han.

Begge legger til at dette handler mye om hva som er en vane og ikke. At en øl på ferie ikke nødvendigvis ødelegger forholdet ditt til barna, men om det blir en vane at man alltid skal drikke mye når man er på ferie, feirer jul eller annet, så kan det ødelegge mye.

- Det er ikke nødvendigvis traumatisk for barn at vi drikker alkohol på ferie. Men det blir fort ubehagelig for dem. Da er det viktig at foreldre gjør et bevisst valg i forhold til alkohol når vi er sammen med de som ikke kan bestemme selv, sier Andreassen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!