SAMSPILLSPROBLEMER:  Barnevernet skal i sin vurdering ha sagt at det var samspillsproblemer mellom mor og datter. Foto: NDTV
SAMSPILLSPROBLEMER: Barnevernet skal i sin vurdering ha sagt at det var samspillsproblemer mellom mor og datter. Foto: NDTVVis mer

- Dette er barnekidnapping i et moderne samfunn

Indiske foreldre mistet foreldreretten til barna i Norge. De mener det handler om kulturelle misforståelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreldrene Anurup Bhattachaia og Sagarika Chakraborty ble i mai fjor fratatt omsorgsretten for sønnen (3) og datteren (1). Paret bor i Stavanger, og faren har vært i Norge siden 2007 og jobber som geofysiker, mens familien kom etter i 2009. Nå er barna plassert i to ulike, etnisk norske fosterhjem.

I et intervju med indisk TV sier foreldrene at de fikk kritikk av barnevernet for at de sov i samme seng som ungene, og at de matet ungene med hendene.

- De spurte meg: Hvorfor sover du i samme seng som barna? Jeg fortalte dem at det er et kulturelt anliggende. Vi forlater aldri barna i et annet rom og sier god natt til dem, sier faren i intervjuet med NDTV.

- Ikke kulturelle misforståelser Han forklarer at det å mate barna med hendene også er en indisk tradisjon.

- De sa at det var tvangsfôring. Dette handler om kulturelle forskjeller, sier Anrup Chakraborty.

- Dette er et mareritt. Det er barnekidnapping i et moderne samfunn, sier han videre. Vi har bedt den indiske ambassaden om å få barna hjem så snart som mulig, og jeg vil slutte i jobben min og reise hjem til India, sier han videre. 

Leder for barnvernstjenesten i Stavanger, Gunnar Toresen, sier til Dagbladet at han har registrert at foreldrenes forklaring er indiske tradisjoner, men sier omsorgsovertakelsen ikke handler om kulturelle misforståelser.

- Omsorgsovertakelsen har ingenting med de forholdene å gjøre, men jeg kan ikke kommentere grunnlaget. Det er veldig problematisk for oss når det kommer fram en beskrivelse som ikke er rotet i virkeligheten, sier Toresen.

- For lite leker Familiens advokat, Svein Kjetil Lode Svendsen, bekrefter at det ikke kun er på bakgrunn av disse observasjonene at barnevernet har fattet sin beslutning.

- Det er en helhetsvurdering som har blitt gjort. Men dette er momenter de kritiserer foreldrene for. De har også reagert på at det var litt lite leker hjemme. Men reiser du hjem til en vanlig indisk familie, så har de ikke masse leker der. De reagerte også på at de ikke har sokker på seg, og at bare spiser ris og yoghurt, og at dette er ensidig kost, sier Svendsen.

Selv om det er andre faktorer inne i bildet, som verken advokaten eller barnevernet vil gå inn på, mener Svendsen at svakhetene avdekket hos familien skyldes at de har hatt forbigående problemer i tilpassingen til det norske samfunnet.

- Det største ønsket deres nå er å få oppdra disse barna med storfamilien og veiledningen besteforeldrene kan gi i hjemlandet sitt, sier han.

- Samspillsproblemer
Nyhetsmagasinet Ny tid har fått tilgang til barnevernets begjæring til Fylkesnemnda.

I tillegg til grunnene familien og advokaten har vært inne på, trekkes det fram et manglende samspill mellom mor og barn, og at moren ikke ivaretar barnas emosjonelle omsorgsbehov.

Moren skal også ha klapset til sønnen, men sluttet med detet da hun fikk beskjed i barnehagen om at dette var ulovlig i Norge.

Barnevernet skal også ha reagert på at moren «virket noe brå i bevegelsene» når hun løftet yngstedatterren, og at hun ikke holdt datteren riktig når hun ammet.

Barnevernet må be om oppholdstillatelse for barna Svendsen det prinsipielle i denne saken er spørsmålet om «hvor langt norske myndigheter skal gå i å overta omsorgen for all verdens barn».

For verken foreldrene eller barna er norske statsborgere. Anarup Bhattacharya har arbeidstillatelse i Norge fram til 8. mars inneværende år, opplyser Svendsen.

- Det som kommer til å bli spesielt i denne saken, er at utlendingsloven har forrang. Det  betyr at hvis barnvernet ønsker å beholde barna, så må barna få opphold på humanitært grunnlag, sier Svendsen.

Den indiske regjeringen har engasjert seg i saken, og har bedt den indiske ambassaden i Norge om å ta affære og få barna hjem til foreldrene.

- Den indiske ambassaden har gitt klart uttrykk for at de blir irritert og fornærmet om Norge søker opphold på humanitært grunnlag for barna, sier Svendsen.

- Tilhører den øverste kasten I en pressemelding datert 5. januar i år skriver utenriksdepartementet i India at de mener« forholdene i denne saken ikke rettferdiggjør det ekstreme skritt å separere barna og deres biologiske foreldre på lang sikt.»

De uttrykker også bekymring for at det ikke har blitt lagt vekt på fordelen med at barna blir oppdratt i henhold til indisk tradisjon.
 
Saken har ikke vært mye omtalt i norske medier, men har vært mye omtalt i indiske medier. Det har også vært arrangert demonstrasjoner i India for å få disse barna hjem til foreldrene.

- De har klart å mobilisere noe voldsomt politisk. Det et er sterke reaksjoner fra det indiske samfunnet ved at foreldrene tilhører den øverste kasten i India. Generelt sett er dette en spesiell sak som skiller seg fra den jevne barnevernssak. Det er sjelden at de har en sak med en geofysiker i et multinasjonalt selskap som tjener en million i året , sier Svendsen.

Uenighet Barnevernets avgjørelser i saken har høstet kritikk fra flere hold. Barna ble opprinnelig tatt fra familien på bakgrunn av en akuttsituasjon.

Ifølge Ny tid ble barna plassert i et beredskapshjem 12. mai i fjor, og har vært under observasjon siden den gang. Det har vært stor uenighet om barnas framtid.

Foreldrene anket saken til Fylkesnemnda og fikk da medhold i at barnevernet hadde misoppfattet situasjonen. De mente at det var barnevernets tilstedeværelse som førte til problemene, da mor ble skremt over besøket, ifølge Ny tid. Vedtaket ble kjent ugyldig.

Men barnevernet anket dommen til Stavanger tingrett, og det ble bestemt at begge barna skulle tas ut av hjemmet, skriver Ny Tid. Dommen er anket, men rettssaken er foreløpig ikke berammet.


REAGERTE PÅ SOVEMØNSTER:  Barnevernet skal ha reagert på at faren sov i samme seng som barna. Foto: NDTV
REAGERTE PÅ SOVEMØNSTER: Barnevernet skal ha reagert på at faren sov i samme seng som barna. Foto: NDTV Vis mer