- Dette er begynnelsen på slutten for norsk pelsdyroppdrett

SV og Senterpartiet er i full pelsdyrklinsj - men skal samarbeide om pelsdyrgransking.

DYREVELFERD: SVs Bård Vegar Solhjell er opptatt av dyrevelferd og mener det er uetisk å holde rovdyr i bur. Her er han fotografert i forbindelse med et utspill der han gikk for et eget tilsyn for dyr.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DYREVELFERD: SVs Bård Vegar Solhjell er opptatt av dyrevelferd og mener det er uetisk å holde rovdyr i bur. Her er han fotografert i forbindelse med et utspill der han gikk for et eget tilsyn for dyr. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den som skal lede regjeringens gjennomgang av pelsdyrnæringen, vil få et svare strev med å gjøre begge sjefene sine til lags - landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).  

Landbruksministeren er nemlig overbevist om at pelsdyrnæringen vil gå styrket ut av granskingen. Han mener pelsdyrdebatten har vært preget av fordommer og myter, og at næringen har blitt svertet av enkeltepisoder. Nå vil han ha fakta på bordet:   

- At noen er mot fakta er ikke noe nytt, men folk må jo tåle fakta, sier han til NTB.

Landbruksdepartementet skal imidlertid samarbeide med Miljøverndepartementet om praktiske forhold knyttet til utvalget, og der har den sittende SV-ministeren helt andre forventinger til faktaene som skal rulles opp. 

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er nemlig overbevist om at granskingen markerer begynnelsen på slutten for norsk pelsdyroppdrett.

- Ja, jeg er innstilt på at dette skal få konsekvenser. Det er bare et spørsmål om tid, sier han til Dagbladet. 
   
Håper på ulikt utfall - Solhjell, landbruksministeren sier at han er overbevist om at pelsdyrnæringen vil komme styrket ut av granskingen?

- Jeg og Trygve Slagsvold Vedum har et ulike syn på dette her. Det er fort sånn at jeg vil mene at utvalget vil avdekke dyrevelferdsproblem og vise at det er fult mulig å avvikle næringa. Han vil sikkert tro det motsatte. Så får vi avvente utvalgets konklusjon.

- Dette er ikke to statsråder som viser til det samme pelsdyr-utvalget i hver sin valgkamp rettet mot to velgergrupper som har komplett motsatt syn på denne næringen? 

MYTER: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener pelsdyrdebatten i Norge har vært basert på fordommer og myter, og at «noen dyrevernsaktivister har tatt seg ulovlig inn og tatt bilder av enkeltdyr».  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MYTER: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener pelsdyrdebatten i Norge har vært basert på fordommer og myter, og at «noen dyrevernsaktivister har tatt seg ulovlig inn og tatt bilder av enkeltdyr». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det er Norges dårligst bevarte hemmelighet at SV og Senterpartiet har ulikt syn på dette. Vi er enige om utvalgets arbeid, vi bare arbeider for ulikt utfall i saken.

- Viktig verdispørsmål Miljøvernministeren understreker at spørsmålet om vi fortsatt skal ha pelsdyroppdrett i Norge, er et politisk spørsmål som aldri vil kunne overlates til et utvalg. Men fordelen med utvalget er, mener han - som Vedum - at «fakta kommer på bordet».     

- Argumentene mot å legge ned pelsdyrnæringa er ofte at det er for vanskelig og dyrt, at det vil koste milliarder i omstilling og sånne ting. Nå vil vi få kunnskapen som trengs for at styrt avvikling bli et reelt alternativ. 
     
Både Ap og SV har programfestet at de vil legge ned norsk pelsdyroppdrett, mens regjeringspartneren Senterpartiet er en av næringens mest ihuga forsvarere.

Selv om fakta kommer på bordet, er Solhjell overbevist om minst én ting: 

 

- Verken SV eller Senterpartiet vil endre mening av et utvalg. Men det vil gi oss grunnlaget for en debatt.

- Pelsdyrnæringen har fått for mange sjanser. Grunnen til at de overlever, er at de har et stortingsflertall bak seg. Men de har fått for mange sjanser. Det er ikke mange næringer som opplever at det blir satt ned et utvalg som skal utrede at den avvikles. Det er et ganske tydelig tegn, fortsetter han.

- Dyr har egenverdi Solhjell, som tidligere har foreslått et eget dyretilsyn, er en prinsipiell pelsmotstander. Det er det lite utvalget kan gjøre noe med, forklarer han.

- For meg er dette et sentralt etisk spørsmål: Skal vi holde rovdyr, som har som instinkt å jakte og spise andre dyr, i bur? Når du ser rovdyr angripe hverandre og seg selv i bur, så må man forstå at dette skyldes undertrykte instinkter. Å holde rovdyr i bittesmå dyr uten en bedre grunn enn å produsere pels, det er feil, sier han. 

- Hadde pelsdyrnæringen produsert livsviktig mat, så hadde jeg sett dilemmaet. Men pels, selv om det er fint, er produkter vi strengt tatt ikke trenger. I det hele tatt er pelsdyroppdrett overraskende lite viktig for oss, den består ikke av mer enn om lag 300 årsverk, fortsetter han.
      
- Og når jeg sier at dette er etisk spørsmål, så mener jeg også at dyr har en egenverdi. Dyrevelferd er i seg selv et sentralt hensyn, og jeg spørsmålet om dyrevelferd har for liten plass i norsk offentlighet, legger han til. 

Hvem som skal sitte i utvalget, er ennå ikke bestemt. Utvalget skal levere sin innstilling innen 30. juni 2014 - altså i god tid etter valget.