Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er begynnelsen på slutten

Situasjonen i Jerusalem har tatt en ny vending etter dagens terrorangrep.

FOR SENT: Ali Siam er en palestiner fra Øst-Jerusalem. Han tror ikke det er noen vei tilbake. Foto: Silje Rønning Kampesæter
FOR SENT: Ali Siam er en palestiner fra Øst-Jerusalem. Han tror ikke det er noen vei tilbake. Foto: Silje Rønning Kampesæter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dabladet): - Situasjonen nå er som å vandre i jungelen. Vi vet ikke hva som kommer lenger, sier 33 år gamle Ali Siam, etter dagens terrorangrep, som kostet fire personer livet.  

Han er født og oppvokst i Jerusalem. En hellig by for islam, kristendommen og jødedommen.  Byen er et av hovedpunktene i den årelange konflikten mellom Israel og Palestina. Dette er byen de begge vil ha som sitt hovedsete.

Får konsekvenser Siam er bekymret for hvordan forholdet mellom menneskene på bakken har endret seg. Forholdet ellom menneskene er ikke lenger politisk, men religiøst. Han jobber som taxisjåfør og deler bil med flere kolleger. De roper han inn, det hans tur til å ta turistene som nettopp kom. Han lurer på hvor de skal, og gir raskt fra seg turen til en kollega. 

- De skal til sentralstasjonen, og der er de ortodokse jødene nå og de er sinte, forteller han.

Han sier han er mer forsiktig nå. Siam mener situasjonen har nådd et punkt hvor den ikke kan snus. Likevel er han ikke så sikker på om det er starten på en intifada, i hvert fall ikke slik vi kjenner den.

- Dette er mer av typen aksjon - reaksjon, sier han og forklarer at det kan sammenliknes som en bombe ingen vet hvor er.

Etter Seksdageskrigen i 1967 ble hele Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem okkupert av Israel. 1980 erklærte Israel Jerusalem for én hel by igjen, og anser derfor ikke bygging der som bosetninger. Ifølge det internasjonale samfunnet hører Øst-Jerusalem likevel fortsatt til de palestinske okkuperte territoriene.

PANSRET: Passasjerbilen som frakter bosettere til og fra arabiske nabolag har fått gjennomgå. Foto: Silje Rønning Kampesæter
PANSRET: Passasjerbilen som frakter bosettere til og fra arabiske nabolag har fått gjennomgå. Foto: Silje Rønning Kampesæter Vis mer

En stor Mercedes stopper opp ved inngangen til gamlebyen. Frontruten er beskyttet med gitter.

- Disse frakter bosettere ned der, sier Majdi Holaisy (45) og peker ned mot Silwan, en av landsbyene i Øst-Jerusalem. Et nabolag som tidligere var nærmest utelukkende palestinsk, men som de siste årene har blitt besøkt av stadig flere bosettere.

Majdi bor rett opp i gata sammen med kona og sin snart fire år gamle sønn, Omar. Et område i Øst-Jerusalem som ligger svært nærme Vestmuren. 

- Dette er et drømmeområde for bosetterne, men de kan fortsette å drømme, sier Holaisy.

Hevnangrep Akram Ghit (30) er også født og oppvokst her. Han er overbevist om at problemene bare vil øke i størrelse i den hellige hjembyen hans. 

- Dette i dag skjedde på grunn av det som skjedde i går. Du vet, alle de arabiske bussjåførene som jobber for israelsk busselskaper her streiker nå, påpeker han.

ETTERTRAKTET: Majdi sier han har fått flere tilbud fra bosettere som ønsker å kjøpe huset hans i Øst-Jerusalem. Foto: Silje Rønning Kampesæter
ETTERTRAKTET: Majdi sier han har fått flere tilbud fra bosettere som ønsker å kjøpe huset hans i Øst-Jerusalem. Foto: Silje Rønning Kampesæter Vis mer

- Og selvfølgelig Al-Aqsa moskeen, legger han til.

Han sikter til bussjåføren Yousuf Hasan al-Ramouni (32) som ble funnet hengt inne i sin egen buss på Har Hotzvim terminal i nærheten av Jerusalem mandag. Politiet har uttalt at det var «ingen mistanke om kriminell aktivitet» og mener det var et selvmord. Noe både familie og lokalsamfunnet benekter. Nyheten om hans død, og ryktene om at han hadde blitt drept, førte til sammenstøt i al-Ramounis hjemby al-Tur mandag ettermiddag.

- Du kan ikke jobbe alene som sjåfør lenger. Du må ha med deg en ekstra som sikkerhet, sier Ghit.

Han tror ikke dagens angrep gjør situasjonen noe bedre for noen.

Konstant frykt En minibuss stopper samme sted som den pansrede vanen gjorde tidligere. Ut kommer en kvinne med sine to barn. Hun roper farvel til dem på hebraisk, mens de to jentene løper i retning av soldatene ved inngangen til gamlebyen. Rett i hælene på kvinnen følger en stram kar med solbriller, propp i øret, sort dressbukse og en lys skjorte.

- Ser du sikkerhetsvakten, sier Holaisy og nikker i retning av minibussen.

SILWAN: Den palestinske landsbyen i Øst-Jerusalem har vært sterkt preget av sammenstøtt og opprør i det siste. Foto: Silje Rønning Kampesæter
SILWAN: Den palestinske landsbyen i Øst-Jerusalem har vært sterkt preget av sammenstøtt og opprør i det siste. Foto: Silje Rønning Kampesæter Vis mer

Fire år gamle Omar observerer helikopteret som har ligget høyt og lavt over Jerusalem i hele dag. Han strekker ut den høyre pekefingeren mens han knyter resten av hånden. Deretter legger han øyet intil pekefingeren og fyrer av. 

- Toch, sier Omar.

Han er ikke i barnehagen i dag. 

- Jeg var redd. Barnehagen ligger rett ved de jødiske husene i gamlebyen, forteller pappa Holaisy. 

- Starten på noe stort På busstoppene i Jerusalem kikker folk seg over skuldrene. Det er tydelig at uforutsigbarheten av de siste ukenes angrep preger stemningen i byen. Ingen av dem Dagbladet har snakket med tror situasjonen vil roe seg med det første. Ali Siam har opplevd to intifadaer tidligere, men mener det er en vesentlig forskjell denne gangen. Han mener noe fundamentalt mellom menneskene har endret seg. Samtidig tror også at dette er starten på noe stort. 

- Dette er begynnelsen på slutten, sier han.

FRYKTER HEVN: Akram Ghit tør nesten ikke kjøre taxi alene lenger, i frykt for hevnangrep. Foto: Silje Rønning Kampesæter
FRYKTER HEVN: Akram Ghit tør nesten ikke kjøre taxi alene lenger, i frykt for hevnangrep. Foto: Silje Rønning Kampesæter Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media