BESØKSADRESSEN: Dette er besøksadressen til selskapet Mistral. De er blant selskapene som har tappet Ukraina for milliarder av kroner. Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/NTB Scanpix
BESØKSADRESSEN: Dette er besøksadressen til selskapet Mistral. De er blant selskapene som har tappet Ukraina for milliarder av kroner. Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/NTB ScanpixVis mer

Dette er besøksadressen til selskapet Mistral. Nå er det blant selskapene som skal ha tappet Ukraina for 65 milliarder

De nye makthaverne hevder tidligere president Janukovitsj og hans administrasjon var en del av svindelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ukrainske selskapet Mistral drev med rådgivning og forskning. På papiret. Til det forduftet samtidig som daværende president Viktor Janukovitsj ble jaget ut av Kiev.

Da ukrainsk politi besøkte selskapets besøksadresse var alt de fant et hull i bakken - og grunnmuren for et leilighetskompleks som etter planen skal være ferdig til neste år. På adressen var det ingen spor etter Mistral.

Skattesvindel De nye makthaverne i Ukraina mener selskapet i realiteten aldri eksisterte, skriver nyhetsbyrået AP. Selskapet skal være blant hundrevis av falske selskaper mistenkt for skattesvindel i enorm skala.

Selskapene skal i løpet av de siste tre åra ha tappet Ukraina for 130 milliarder hryvnja, som tilsvarer 65,6 milliarder kroner.

Makthaverne i Kiev mistenker at Janukovitsj og hans administrasjon var med på svindelen, og at dette er årsaken til at svindelen fikk foregå ustraffet.

- De brydde seg ikke om politiet eller sikkerhetstjenesten. Ingen sjekket. Det er derfor denne kreften spredte seg til hele landet, sier viseskatteminister Ihor Bilous til nyhetsbyrået AP.

Korrupsjon Eksterne eksperter og gjennomgang av dokumenter bekrefter påstandene overfor nyhetsbyrået - det er dessuten en kjent sak at korrupsjon har vært utbredt i Ukraina.

Også skattesvindel har lenge vært et problem i landet, og reformer innenfor inntekstssystem er en sentral utfordring for den nyvalgte administrasjonen til president Petro Porosjenko. Nå blir landets økonomi holdt flytende ved hjelp av en lånepakke fra IMF på over 100 milliarder kroner.

Bilous anklager tidligere skatteminister Oleksandr Klymenko for å være selve hjernen bak svindelen, som skal ha vært organisert som en pyramide med reelle selskap i bunnen og som gjennom falske selskaper sørget for at pengene endte opp hos Klymenko eller noen av hans betrodde.

- Grunnløse beskyldninger Selv benekter Klymenko påstandene.

- Dette er grunnløse beskyldninger, sier Klymenko, som hevder han forbedret skatteetaten ved blant annet å implementere et IT-system.