TILTALT:  Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente i Sør-Gudbrandsdal tingrett. I dag starter prosedyrene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TILTALT: Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente i Sør-Gudbrandsdal tingrett. I dag starter prosedyrene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Dette er bevisene

Prosedyrene i overgrepssaken mot Rune Øygard starter nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg Dagbladet Live i DB-studio her.

LILLEHAMMER (Dagbladet): I dag klokka ni starter den siste dagen i overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard. I alt har 52 personer vitnet i saken, som har gått over fire uker.

I dag startet prosedyrene, og både forsvaret og aktoratet har tidligere gitt uttrykk for at de håper å bli ferdige i dag.

Dette er bevisene:

Jentas forklaring Rettssaken har ikke avdekket konkrete løgner i fornærmedes forklaring, der jenta anslår at hun ble utsatt for 50 samleier i tillegg til andre overgrep fra hun var 13 til hun var 15 år. Om de konkrete overgrepene hun husker og delvis tidfester har hun forklart seg svært likt i avhørene i fjor høst, gjennom mange psykologtimer og i retten et drøyt år seinere.

Jenta oppfattet relasjonen som et slags kjæresteforhold, men sier hun etterhvert forsto at dette galt da hun fikk en jevnaldret kjæreste i fjor høst.

Hun var først motvillig til å anmelde saken.

Forsvar: - Det er mye som ikke henger på greip i forklaringen. Hun har også forklart seg ulikt fra dommeravhør til dommeravhør, har advokat Larsen uttalt.

Hun mener blant annet å kunne dokumentere at detaljer rundt hvorfor Øygards kone skal ha vært borte fra hytta da det første overgrepet i 2009 skjedde, ikke kan stemme.

Skype-chatene Det mest sentrale enkeltbeviset utenom jentas forklaring er trolig Øygards tekstdialog  med den da 14 år gamle jenta via chatklienten Skype 14. juli 2010, som foregår mens han er på jobb og ser på henne via webkameraoverføring.

OMFATTENDE KONTAKT:  Bare de siste tre månedene før pågripelsen sendte Øygard rundt 2000 sms til jenta og ringte 488 ganger. Her er bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal (51) i samtaler med jenta. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OMFATTENDE KONTAKT: Bare de siste tre månedene før pågripelsen sendte Øygard rundt 2000 sms til jenta og ringte 488 ganger. Her er bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal (51) i samtaler med jenta. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Påtalemyndigheten mener at Øygard ber jenta kle av seg undertøy, kommenterer kroppen hennes og kommer med referanser til at han er seksuelt opphisset på ordførerkontoret.

Ved andre anledninger i 2010 skriver Øygard Skype-meldinger som «barbert?», at han «sitter her naken» og at de to skal «kose».

Det er også lagt fram Skype-dialoger som tyder på at Øygard er opptatt av hemmelighold og at det ikke skal være andre i rommet med jenta når hun chatter med ham.

Forsvar: Øygard har beklaget «griseprat» der han lot seg «rive med» av jenta, men nekter for tolkningen av den mest eksplisitte dialogen.

Generelt mener han mye fra Skype er tatt ut av sin sammenheng eller er «tulleprat» og uskyldig sjargong og at politiet har misforstått dialektord (blant annet at «naken» angivelig betyr tynnkledd) og intern sjargong.

Hotellovernattingene Det er klarlagt at Øygard valgte å dele seng med jenta på hoteller i Oslo, Larvik og Molde da han tok henne med seg på jobbreiser. Noen ganger besto dobbeltsengløsningen av to senger som kunne trekkes fra hverandre, uten at dette ble gjort.

Forsvar: Øygard hevder det ikke var noe fordekt eller kritikkverdig med overnattingsmåten, at han ikke ville være ansvarlig for å la ei så ung jente ha et eget rom. Han mener også flere visste om at de hadde delt rom, uten at noen reagerte på det.

Kjærlighets-sms-ene Bare de siste tre månedene før pågripelsen sendte Øygard rundt 2000 sms til jenta og ringte 488 ganger. I noen av de sikrede tekstmeldingne bruker han formuleringer som «Elsker deg og bare deg», «vil gifte meg med deg» og «Jeg vil være sammen med deg resten av livet».

Påtalemyndigheten mener dette underbygger jentas oppfatning av et slags kjæresteforhold, og at det føyer seg inn i et mønster av manipulasjon fra 53-åringens side.

Jenta har forklart at ordføreren også utla flere framtidsplaner om forholdet deres.

AKTOR:  Mette Yvonne Larsen (49) er ordfører Rune Øygards forsvarer. Thorbjørn Klundseter (44) er statsadvokat i Hedmark og Oppland og aktor i straffesaken mot Øygard. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
AKTOR: Mette Yvonne Larsen (49) er ordfører Rune Øygards forsvarer. Thorbjørn Klundseter (44) er statsadvokat i Hedmark og Oppland og aktor i straffesaken mot Øygard. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Forsvar: Øygard har ikke bestridt massiv telefonkontakt og hevder han har gitt jenta ros og oppmuntringer i stort omfang fordi hun fikk en positiv utvikling av det.

De mest markerte kjærlighetserklæringene mener han er en del av en spøkefull tone de to hadde seg imellom og sjargong han selv har vokst opp med, som ikke er ment bokstavelig.

Nektet avhør Påtalemyndigheten mener det er talende at Øygard i løpet av etterforskningen nektet nye politiavhør, i en fase der etterforskerne blant annet ennå ikke hadde fått konfrontert ham med databeslag.

Forsvar: Øygard forklarte i retten at han ikke lenger stolte på politiet, blant annet etter en episode da en lydopptaker skal ha blitt stående på etter et avhør mens han hadde en fortrolig samtale med advokaten sin.

Han reagerte også sterkt på å bli hentet av politiet lille julaften for at det skulle tas underlivsbilder.

Elskerinnene Øygard har i skjul hatt to påfølgende forhold til voksne kvinner, som har vitnet bak lukkede dører. Bakgrunnen for at de ble stevnet var blant annet at den ene kvinnen diskuterte jenta med ordføreren i 2010, og reagerte blant annet på omgangstonen med tenåringen.

Det er dokumentert at hun advarte Øygard kraftig mot å ta en slags farsrolle i skilsmissesituasjonen. Han ga uttrykk for å være enig i advarselen, men fortsatte siden kontakten med jenta.

Bistandsadvokaten har uttalt at ordførerens oppførsel i forholdene til de to kvinnene ligner mye på oppførselen hans mot jenta.

Forsvar: Ikke kommentert av advokatene fordi forklaringene gikk for lukkede dører.

Kroppslige kjennetegn Jenta har beskrevet bestemte flekker i lysken på Øygard som politiet, etter å ha sikret bilder av underlivet, mener underbygger at jenta har sett Øygard naken.

Forsvar: Deler av kjennetegnet kan være synlig også når Øygard går rundt i trusa hjemme, slik han ofte pleide.

Forsvarerene har i retten lagt fram bilder av ham i undertøyet.

Diagnosen Jenta er diagnostisert med posttraumatisk stress og andre plager som psykologene knytter til overgrepene som er  beskrevet i tiltalen.

Forsvar: Behandlerne har som grunnleggende utgangspunkt at jenta snakker sant, og grunnlaget for diagnosen faller bort om forklaringen viser seg å være falsk, mener forsvarerne.

FORNÆRMEDE: Ifølge jenta (17) har Øygard forgrepet seg på henne rundt 50 ganger fra hun var 13 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORNÆRMEDE: Ifølge jenta (17) har Øygard forgrepet seg på henne rundt 50 ganger fra hun var 13 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer