Presidentvalget i USA:

Dette er Bidens coronalag

Aldri før har smittetrykket vært høyere i USA. Disse ventes å lede den nyvalgte presidenten Joe Bidens kamp mot coronaviruset.

BIDENS CORONALAG: Mandag utnevner USAs nyvalgte president Joe Biden en rekke fagpersoner til en egen coronagruppe som skal rådgi ham når han inntar Det hvite hus. Allerede nå er det klart hvem som skal lede gruppa. Foto: AFP / NTB Scanpix
BIDENS CORONALAG: Mandag utnevner USAs nyvalgte president Joe Biden en rekke fagpersoner til en egen coronagruppe som skal rådgi ham når han inntar Det hvite hus. Allerede nå er det klart hvem som skal lede gruppa. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Han erklærte seier, takket for tilliten og manet til solidaritet framfor splittelse. Deretter rettet USAs nyvalgte president Joe Biden raskt sin oppmerksomhet mot coronapandemien, som bare i USA har krevd nesten 250 000 menneskeliv.

USAS NYE PRESIDENT: USA har talt, Joe Biden blir USAs neste president. Dette hadde han å si på talerstolen etter seieren. Vis mer

I talen han holdt natt til søndag norsk tid, sin første tale som nyvalgt president, lovte han å sette sammen ei gruppe med eksperter som får til oppgave å rådgi ham i kampen mot viruset.

Mandag ventes Biden å utnevne lederne av denne gruppa, men allerede nå er det bortimot klart hvem USAs nyvalgte president kommer til å peke på.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 27.11.2020 04:26Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Tre ledere

Bidens coronalag vil i alt bestå av tolv medlemmer, og skal ledes av i alt tre personer, ifølge New York Times.

Disse ventes å utnevnes til ledere:

Felles for dem alle er at de har stilt opp for Joe Biden da han arrangerte såkalte redegjørelser om coronapandemien under valgkampen.

LANGET UT: President Donald Trump viste seg offentlig for første gang siden valgnatta. Foto: AP Vis mer

Ulike coronabudskap

Og Bidens valgkamp, i likhet med det amerikanske og globale samfunnet for øvrig, ble i stor grad preget av pandemien.

Folkemøtene Biden arrangerte ble redusert i antall og sterkt redusert i omfang, i henhold til smittevernhensyn, og var i sterk kontrast til Donald Trumps massive folkemøter hvor tusenvis av tilhengere deltok.

Biden gjorde også Trumps håndtering av pandemien til sin fremste fanesak, og avleverte flengende kritikk mot presidentens håndtering uke inn og uke ut.

Som valgkampsak var også coronapandemien én av årets viktigste saker, om ikke den viktigste, for amerikanske velgere.

TO VERDENER: Mens Joe Biden er nøye med smittevernregler under sin valgkamp, er situasjonen en helt annen på Donald Trumps folkemøter. Video/foto: NTB/AP Vis mer

- Mest akutte problemet

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter i Bergen, er ikke i tvil om hvorfor Biden allerede nå tar grep.

- Det er det mest akutte problemet han må ta tak i, sier Mjelde til Dagbladet.

Han legger til:

- Biden ble valgt på et løfte om mer kompetent kriselederskap. Han må nå vise konkret hva det vil si og iverksette en tydelig plan, sier Mjelde til Dagbladet.

Gruppas oppgave er å foreslå en plan for Biden, som han igjen kan iverksette den dagen han blir innsatt som president, fortalte Biden i sin tale natt til søndag.

SPILLER MYE: Donald Trump skal i løpet av fire år spilt like mye som Obama gjorde på åtte. Video: AP Vis mer

Dette kan han gjøre

Å gå løs på pandemien er også en oppgave Biden kan gjøre med makta presidentembetet gir ham, forklarer Mjelde.

- Han kan i stor grad gå løs på det uten Kongressen, når han tar over, sier Mjelde.

For selv om Demokratene igjen ligger an til å få flertall i Representantenes hus, et av to kamre i Kongressen, er situasjonen enda uklar i det andre kammeret - senatet.

KOM TILBAKE: En twittermelding fra Donald Trump fra 2016 har på nytt gått i vitalt etter at valgresultatene har blitt kjent. Video: AP/Dagbladet TV Vis mer

I dag har Republikanerne flertall i senatet, og etter forrige ukes valg, har Demokratene og Republikanerne like mange representanter - 48. Fremdeles gjenstår kampen om to seter i senatet, begge i Georgia, som skal avgjøres i to spesialvalg i januar.

Men som president, altså sjef for den utøvende maktgren i USA, kan Biden likevel gjøre en hel del på eget initiativ, forklarer Mjelde.

- Han kan dirigere de relevante departementene og etatene til å trappe opp innsatsen og koordinere med delstatene. Ikke minst kan han formidle et klart budskap til landet og mobilisere til dugnad. En slik krisekommunikasjon har jo totalt manglet under Trump, sier USA-eksperten.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer