Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er bilder fra en verden du aldri har sett før

Romsonde passerte peanøttformet komet i dag.

GRANSKER TILBLIVELSEN: Etter en reise på flere milliarder km, passerte NASA-sonden Deep Impact i dag den peanøttformede kometen Hartley 2. Bildene fra stevnemøtet kan gi uvurderlig kunnskap om kometer - de forfrosne levningene fra da solsystemet og Jorda ble til. Dette er en av de første råbildene tatt på på nært hold. Foto: NASA/JPL
GRANSKER TILBLIVELSEN: Etter en reise på flere milliarder km, passerte NASA-sonden Deep Impact i dag den peanøttformede kometen Hartley 2. Bildene fra stevnemøtet kan gi uvurderlig kunnskap om kometer - de forfrosne levningene fra da solsystemet og Jorda ble til. Dette er en av de første råbildene tatt på på nært hold. Foto: NASA/JPL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASAs Deep Impact-sonde fikk i dag gjennomført et stevnemøte av de sjeldne. Romfartøyet, ikke større enn en bil, passerte usle 700 km fra den lille kometen Hartley 2 i en hastighet på 12,3 km per sekund.

Se de seneste bildene av kometen på Epoxi-oppdragets hjemmesider.

- Vi kommer til å se bilder fra en verden vi aldri har sett før - enkelt og greit, sier Jessica Sunshine ved Universitetet i Maryland til nyhetsbyrået AP.

Gransker «ursuppen» Kometer, i bunn og grunn en skitten snøball av is, stein og støv, er forfrosne levninger fra da Jorda og solsystemet ble til for over 4.5 milliarder år siden.

Å komme helt inntil kan derfor gi uvurderlig informasjon om selve «ursuppen» som ble til planeter og oss.

- Kometer har omdannet seg lite de siste 4,5 milliarder årene. I planeter og måner har materialet blitt utsatt for stort trykk og høye temperaturer, og vil ikke gi oss et tilsvarende bilde fra da solsystemet ble til, sier professor emeritus Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Forskere over hele verden venter nå i spenning mens Deep Impact sender tilbake alle bildene og målingene fra forbipasseringen. Særlig interesse er knyttet til kometens form og sammensetning, sier Aksnes.

Spruter ut gasser Som vist i de første bildene spruter gasser og materialer ut fra kometsiden som varmes av Solen. Disse jet-ene kan analyseres slik at forskerne får klarhet i hva kjernen består av.

- Tidligere kometer har vist seg å i hovedsak bestå av vann- og CO2-is, i tillegg til mindre støv og gruspartikler, sier Aksnes.

Hartley 2 hører til den såkalte jupiterfamilien av kometer, etter at gasskjempen - som har større masse enn alle de andre planetene til sammen - har tvunget den i en bane som bruker under 20 år på én runde rundt sola.

FLØY FORBI: En illustrasjonstegning av Deep Impact-sonden passerte kometen Hartley 2 med en hastighet på hele 12,3 km per sekund. Illustrasjon: NASA
FLØY FORBI: En illustrasjonstegning av Deep Impact-sonden passerte kometen Hartley 2 med en hastighet på hele 12,3 km per sekund. Illustrasjon: NASA Vis mer

- Den bruker 6.5 år på ett omløp, og passerte 18 millioner km fra Jorda 20. oktober. Det var en en av de nærmeste passeringene av kometer på flere hundre år, opplyser Aksnes.

- Mange åpne spørsmål Dette er femte gang en komet er blitt fotografert på nært hold.

- De er mange åpne spørsmål om kometer og deres livssyklus. Vi har så lite data at hver gang vi kan komme nær en, får vi en sjanse til å få ny kunnskap, sier prosjektmanager Tim Larson ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) til AP.

Dagens begivenhet var et oppfølgningsoppdrag for Deep Impact, som i 2005 sendte et prosjektil på størrelse med en vaskemaskin inn i kometen Tempel 1, før den «sniffet» gjennom og analyserte gassene og partiklene som ble slynget opp.

Kometen Hartley 2 ble oppdaget i 1986 av den britiske astronomen Malcom Hartley.

- Da jeg så kometen var den millioner på millioner av kilometer unna. Jeg er ekstremt spent og føler meg veldig priviligert, sier Hartley til AP om muligheten til å endelig få se kometen på nært hold.

STAKK INNOM: Kometen Hartley 2 passerte svært nær Jorden 10. oktober i år. Dette bildet ble tatt av NASAs romteleskop Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE). Foto: NASA/JPL
STAKK INNOM: Kometen Hartley 2 passerte svært nær Jorden 10. oktober i år. Dette bildet ble tatt av NASAs romteleskop Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE). Foto: NASA/JPL Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!