- Dette er bløff og kvakksalveri

Norske rusmiddelforskere er sjokkert over at norske kommuner betaler for scientolog-behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):- Det er ikke sånn at vi plasserer folk inn i saunaen og låser døra. Man må selv være motivert til å gjennomføre det, sier leder for Narconon Danmark, Ole Thiemer til Dagbladet.no.  

Disse har støttet Narconon-behandling:

•Os Kommune Sosial kontor

•Bergen Kommune, Laksevåg Bydel

•Radøy Sosialkontor

•Loddefjord Sosialkontor

•Lyngdal Sosialkontor

•Bergen Kommune

•Lindås Sosialkontor

•Ulriken Bydelssenter

•Stord Kommune

•Arendal Kommune

•Vest-Agder Fylkeskommune

•Aust-Agder Fylkeskommune

•Hordeland Fylkeskommune

•Helse Sør

•Helse Vest

Han tror at man kan svette ut rusen gjennom en kombinasjon av saunabruk, vitaminer og mineraler. Programmet leger stor vekt på bruken av Niacin, et vitamin B også kjent som nikotinsyre. Badstuekurset varer gjennomsnittlig i 20 til 30 dager, og hver økt varer opptil fire og halvt time. 

- Man har foretatt IQ-tester før man starter saunaprogrammet, og sammenlignet dem med tester foretatt etter at man har tatt programmet. De fleste hadde fått økt IQ-en med så mye som 15 prosent, sier Thiemer til Dagbladet.no. 

- Rar religiøs sekt 

- Dette er jo ren bløff og rent kvakksalveri. Det er ikke noen holdepunkter for at rusmidler lagres i kroppen i flere år. Det er heller ikke noen holdepunkter for at det hjelper å ta vitaminer i store doser, sier den profilerte norske rusforskeren Hans Olav Fekjær. Han mener også at Narconon seiler under falsk flagg.

- Dette er grunnlagt av scientologene, som framstår som en rar religiøs sekt. Det som er provoserende, er at de pretenderer å være faglige og forskningsbaserte. Det er jo bare bløff, sier Fekjær.

Tidligere har Dagbladet.no skrevet at norske kommuner støtter scientolog-behandlingen med millioner.

Les også: «Sender narkomane til scientologene»

- Dette er bløff og kvakksalveri

Hubbards metode

Narconon baserer sin behandling på læren til L. Ron Hubbard, mannen som grunnla scientologikirken. Kirken er blitt beskyldt for hjernevasking, og sterkt kritisert for kontroversielle tester og dyre kurs.

Ifølge Narconon har nærmere 50 nordmenn benyttet seg av tilbudet siden programmet startet i 2001. Cirka 20 nordmenn har fått støtte fra sosialkontor, helseregionene eller sin lokale kommune for å delta i programmet. Hver behandlingsplass koster til sammen mellom 180 000 og 200 000 kroner.

Ifølge Narconons egne tall, har altså norske kommuner brukt over 3,6 millioner skattepenger på scientologprogrammet. 

- Helt fjernt

Ikke bare Fekjær er kritisk til behandlingen. Også divisjonsdirektør for rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Jørg Mørland, er skeptisk til metoden.

- Dette virker helt fjernt fra det vi vet, sier Mørland til Dagbladet.no. Han mener at både praksisen og teorien er svært tvilsom.

- Hvis man skal ta dette på alvor med godkjenning og midler, må man kreve at de kan dokumentere effekten av behandlingen, sier Mørland. Han er også er skeptisk til at Narconon klarer å bevise metodene sine.

- Bør sette seg inn i saken

- Dette har lite kontakt med virkeligheten, og jeg skulle likt å se bevisene for at dette stemmer, sier Mørland.

Thiemer fra Narconon mener rusforskerne ikke har satt seg godt nok inn i saken.

- Jeg skulle ønske at rusforskere utelukkende så på virkelige beviser, sier Thiemer. Han inviterer forskerne til å ta kontakt for å se på bevisene.

- Ifølge statistikk fra København kommune hadde vårt behandlingssenter mellom 1994 og 1998 de beste resultatene, sier Thiemer.

HUBBARDS IDE:</B> L. Ron Hubbard fikk ideen til saunametoden på 70-tallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer