Statsminister Boris Johnson:

Dette er Boris' «onde geni»

Han var mesterhjernen bak brexit, og er blitt portrettert av Benedict Cumberbatch. Nå er «mørkets fyrste» blitt Boris Johnsons viktigste rådgiver.

«MØRKETS FYRSTE»: Mannen i bakgrunnen til høyre heter Dominic Cummings, og er Boris Johnsons nye spesialrådgiver. Cummings var en av mesterhjernene bak brexit. Nå skal han hjelpe Johnson å realisere utmeldingen. Foto: NTB Scanpix
«MØRKETS FYRSTE»: Mannen i bakgrunnen til høyre heter Dominic Cummings, og er Boris Johnsons nye spesialrådgiver. Cummings var en av mesterhjernene bak brexit. Nå skal han hjelpe Johnson å realisere utmeldingen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er sjelden en rådgiver stjeler alle overskriftene når en ny regjering dannes, men det var akkurat det som skjedde i Storbritannia i slutten av juli da Boris Johnson ble utnevnt til statsminister.

Regjeringen Johnson har dannet har en klar hovedoppgave: Å ta Storbritannia ut av EU.

Men det er utnevnelsen av en mann til en spesiell rådgiverstilling, som bærer særlig preg av det, mener Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitet i Agder.

Mannen heter Dominic Cummings, og jobben han har fått er enorm, mener Mustad.

FIKK KJØRT SEG: Boris Johnson fikk ingen trivelig velkomst i Birmingham. Video/reporter: AP / Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet TV. Vis mer

Skal snu opinionen

I et splittet parti iP et splittet land skal Cummings og Johnson nå forsøke å forene Storbritannia bak brexit.

- Jeg vil tro at han er hentet inn for å snu opinionen, slik at oppfatningen og forestillingen av brexit ikke blir så negativ som den er nå, sier Mustad til Dagbladet.

Han tror Cummings vil kopiere sin egen vinneroppskrift fra da han ledet brexit-kampanjen i 2016.

BLANDA DROPS: Slik presenterer britiske medier nyheten om sin nye statsminister, Boris Johnson. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

- Hensynsløs

Den vinneroppskriften var såre enkel, ifølge Mustad, og var i bunn og grunn følgende:

«Sky ingen midler for å vinne.»

Det beskriver også Cummings som person, forteller Mustad.

- Han er veldig målrettet. Han setter seg mål, og jobber for dem - koste hva det koste vil. Han er hensynsløs i framgangsmåten sin, og er ikke opptatt av folk, ressurser eller personalpolitikk. Alt det driter han i, og kjører på for å vinne, sier Storbritannia-eksperten.

Og derfor ble brexit-kampanjen som den ble, ifølge Mustad.

- Han tok ikke fem øre for å fortelle usannheter, og piska andre til å fortelle løgn etter løgn, sier Mustad om Cummings.

Disse «andre» var blant andre Nigel Farage, tidligere partileder for Ukip og blant Storbritannias fremste brexit-forkjempere, og Boris Johnson, forteller Mustad.

Kampanje-mann

Måten han gikk fram på var like målrettet som Cummings selv, forteller Storbritannia-eksperten.

Cummings har bakgrunn fra meningsmålingsbyråer, og visste nøyaktig hvor i landet motstanden mot EU var størst, og hvilke andre områder i landet han kunne overbevise.

- Han sendte ut korps med mennesker for å aggressivt markedsføre brexit der Cummings så at han kunne overbevise velgerne. Han visste hvordan og når han skulle spinne saken, slik at det vippet i hans favør, sier Mustad.

Og det er nettopp det han må gjøre nå.

- Han må ut på grasrota, og sende team til stedene i Storbritannia der det er tvilere, og bygge opp positivitet der det er tvil, og få dem til å påvirke sine parlamentsmedlemmer, sier Mustad.

Hvorvidt Cummings og Johnson klarer det, gjenstår å se. De har dårlig tid, for Johnson har lovet at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober, «koste hva det koste vil», selv om det betyr en avtaleløs brexit.

BUSSER: Da Storbritannias nye statsminister ble spurt om hva han gjør for å slappe av privat, ga han et noe uventet svar. Video: talkRADIO. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

«Karrierepsykopat»

Før Cummings kastet seg inn i brexit-valgkampen, var han spesialrådgiver for Michael Gove mens Gove var minister i David Camerons regjering.

Cameron beskrev på et tidspunkt Cummings som en «karrierepsykopat», uten å ha møtt ham.

Også andre i Camerons første regjering var kritisk til Cummings, blant andre Nick Clegg, tidligere leder av Liberaldemokratene og Camerons koalisjonspartner.

Clegg og partiet fikk mye tyn av Cummings etter å ha foreslått å gi hvert skolebarn et gratis måltid om dagen. Det hyggeligste Cummings sa om Cleggs forslag var at det «ble nedfelt på baksiden av en pakke sigaretter», ifølge The Guardian.

Clegg svarte med å si at Cummings hadde «sinneproblemer».

Spilt av Cumberbatch

Det er langt fra det verste noen har kalt Cummings. Av dem som kjempet mot brexit, er han blitt beskrevet som et «ondt geni», ifølge Sky News.

Av The Guardian er han blitt beskrevet som en «mester i svartekunster» og «mørkets fyrste».

Og etter at Hollywood-stjerna Benedict Cumberbatch portretterte Cummings i filmen «Brexit: The Uncivil War» i 2019, har inntrykket av Cummings som «mester i svartekunster» blitt forsterket, ifølge Mustad.

- Filmen fikk litt kritikk for portretteringen, at den var så ensidig, men den gir et artig innblikk i hvordan man jobbet for brexit, sier Mustad.

Veien videre

Skulle Boris Johnson overleve i statsministerboligen Downing Street 10 etter brexit, vil Cummings' arbeidsoppgaver være mer diffuse.

- Han kan valgkamp, men er forholdsvis uprøvd i styringsposisjoner, sier Mustad.

Derfor går spekulasjonene også høyt om hvorvidt Cummings også er hentet inn for å drive valgkamp ved et eventuelt nyvalg.

- På sikt er mindretallet De konservative har i parlamentet uholdbart for Johnson. Derfor spekuleres det også på om Cummings er hentet inn også for å drive valgkamp i et parlamentsvalg, men Boris Johnson har lovt å ikke utløse nyvalg før 31. oktober, sier Mustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer