Stortingsvalget 2021:

- Dette er brølet fra bygda!

Stemningen var i taket på under Senterpartiets valgvake på gamle Deichmanske bibliotek. Partiet ser ut til å gå mot sitt nest beste valg i moderne tid.

FULL JUBEL: Det var full jubel hos Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB
FULL JUBEL: Det var full jubel hos Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har fått en enorm tillit fra det norske folk! sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fra talerstolen mandag kveld.

Jubelen sto i taket under Senterpartiets valgvake på gamle Deichmanske bibliotek da de første prognosene kom kl. 21.

Og jubelen ga seg heller ikke.

I det ærverdige bygget et steinkast unna regjeringskvartalet i Oslo, gikk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum seint mandag kveld opp på talerstolen og gratulerte sine partikollegaer med et brakvalg.

- Det er veldig hyggelig å se dere. Gratulerer med en fantastisk kveld og laginnsats, sier Vedum.

- Når vi får så mange nye stortingsrepresentanter og tillit, må vi huske hvem som har gitt oss tillit, sier Vedum.

- Et stort ansvar

Han sier også at de ser ut til å få stortingsrepresentanter fra alle valgkretser.

Til Dagbladet sier Vedum at det er veldig motiverende å være partiet som går mest fram i et valg.

- Det er motiverende og også et stort ansvar.

- Jeg er fornøyd, men fortsatt spent. Det er mange mandater som vipper. Men det er ingen tvil om at vi gjør et godt valg. Vi gikk også mest fram i 2015 og i 2019. Så det er en tradisjon jeg er glad i, sier Vedum.

- Jublende fornøyd

De første prognosene fra valgdirektoratet pekte mot at Sp hadde gjort et svært godt valg med hele 14,4 prosent oppslutning.

Utover kvelden har prognosene endret seg noe, men klokka 22.40 ligger partiet fortsatt på 13.9 prosent.

- Dette er brølet fra bygda! sa andre nestleder i Sp, Anne Beathe Tvinnereim, til Dagbladet kort tid etter den første prognosen kom.

JUBEL: Stemningen var god på Sp's valgvake da de første prognosene kom kl 21. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBEL: Stemningen var god på Sp's valgvake da de første prognosene kom kl 21. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg er jublende fornøyd, virkelig. Dette er en prognose, men alt tyder på at vi har gjort det nest beste valget i moderne tid. Vi er de eneste av de fire største partiene som går fram, de andre går tilbake. Det er et tydelig mandat fra velgerne om at de ønsker seg mer Senterparti-politikk.

- Det er så mye som står på spill og det er stas å få være nestleder i et parti som har medvind og som har et så sterkt lag i ryggen. Og som virkelig trengs der ute, for det er det dette handler om. Vi trenger en ny kurs for Norge og det er Senterpartiet en garantist for.

- Gitt meningsmålingene den siste tida, har du turt å håpe på disse tallene?

- Ja, det har jeg faktisk. For vi har hatt et fantastisk sterkt lag som har jobba på dag og natt over hele landet. Og tilbakemeldingene fra de som har stått på stand og reist rundt å snakka med folk over hele landet, er at de har opplevd at folk ønsket et skifte. Så jeg har tenkt at vi kommer til å gjøre et kjempegodt valg, men det var godt å få det bekreftet, sier Tvinnereim.

- FÅR NY REGJERING: Partileder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad gratulerer Jonas Gahr Støre og ønsker han lykke til. Video: NRK Vis mer

Beste på 28 år

Ved stortingsvalget i 2017 endte Sp på 10,3 prosent.

I juli lå Sp på et gjennomsnitt på 17,6 prosent på de nasjonale målingene, viser tall fra pollofpolls. I september hadde dette tallet sunket til 12,9.

Senterpartiet er med dagens resultater partiet som har gått mest fram siden forrige stortingsvalg.

- Hvis dette blir i nærheten av resultatet, så har vi gjort det beste stortingsvalget på 28 år. Og det er i tillegg et veldig tydelig flertall for et skifte for å bli kvitt dagens regjering som har sentralisert Norge. Så vi må virkelig se dette som store muligheter for å kunne snu sentraliseringspolitikken og snu forskjellene, sa Sps finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, til Dagbladet under valgvaka.

Ap og bare Ap

Men Vedum er tross alt ikke bare partileder. Under partiets landsmøte i juni ble Vedum også lansert som statsministerkandidat.

Til tross for at få velgere eller eksperter har hatt troen på at Vedum vil bli landets neste statsminister, har Vedum stått fast på at det i eventuelle regjeringsforhandlinger skal forhandles om alt av politikk og posisjoner, inkludert statsministerjobben.

Sp har i tillegg stått fast på at de ønsker en regjering bestående av Ap og Sp alene.

Ap har på sin side sagt klart fra at de ønsker SV med i denne regjeringa.

Prognosene kl. 23 mandag kveld, tyder på at Støres drømmeregjering kan få flertall alene.

- Hvordan ser du på et regjeringssamarbeid med SV i dag?

- Vi har ment siden 2016 at det beste er en regjering med Senterpartiet og Ap.

- Du har ikke flertall alene. Vil du heller gå i mindretall?

- En mindretallsregjering har også tjent Norge godt. Nå starter samtalene mellom meg og Støre i morgen. Vi er nøkkelen for et regjeringsskifte, men en ny regjering er ikke et mål i seg selv. Men et middel for å få gjennomslag for politikk.

- Mener du fortsatt at det er en mulighet for at du kan bli statsminister?

- Det mest naturlige er at det er Støre som starter den prosessen. Vi har økende tilslutning og er grunnlaget for at det blir et regjeringsskifte. Da må vi selvfølgelig ha gjennomslag for sakene.

- Det er ingen tvil om at vi stiller sterkt, sier Vedum, og legger til:

- Veksten for et skifte er takket være at vi har fått økende tillit. Et skifte nå, er takket være den veksten. Vi vil ha gjennomslag for våre saker og det er det som er viktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer