Dette er budsjettkampene Erna og Siv tapte

Etter budsjettforhandlingene kom i mål er det klart at regjeringen går på en smell i flere saker.

TAPTE: Erna Solberg landet et statsbudsjett for neste år, men hun måtte tåle å tape flere slag for å vinne krigen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TAPTE: Erna Solberg landet et statsbudsjett for neste år, men hun måtte tåle å tape flere slag for å vinne krigen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Regjeringspartiene måtte akseptere nederlag på flere fronter for å få i havn statsbudsjettet for neste år. Spesielt krevde KrF både lærernorm og en reversering av kuttet i pleiepengeordningen.

I tillegg må Sylvi Listhaug (Frp) pent finne seg i at KrF og Venstre fikk gjennomslag for tusen flere kvoteflyktninger neste år.

Det tydeligste KrF-nederlaget er at maskinskatten forsvinner, men her fikk partiet forhandlet fram en betydelig kompensasjonsordning.

Statsministeren advarte så sent som tirsdag mot en lærernorm, som slår fast at kommunene må sørge for én lærer per 16 elever fra 1. til 4. trinn og én lærer per 21 elever fra 5. til 10. trinn.

I oktober gikk kunnskapsminister Henrik Asheim (H) ut og ba KrF droppe lærernormen. Da viste beregninger fra kunnskapsdepartementet ifølge NTB at 170 av landets kommuner ikke vil få noe nytte av en slik norm uansett - og at brorparten av de nye lærerårsverkene vil gå til de største kommunene sentralt plassert i landet som Oslo, Bergen, Bærum, Trondheim og Stavanger.

– Mitt budskap til KrF er å revurdere forslaget om en norm, når de nå ser hva slags utslag det faktisk vil føre til. Jeg tror dette er utslag som også mange av KrFs velgere vil stille spørsmål ved, sa Asheim til nyhetsbyrået da.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.