STATSBUDSJETTET: I dag kommer et forslag til statsbudsjettet. Finansminister Siv Jensen forteller at regjeringen vil komme med gode nyheter om blant annet økonomisk vekst og flere arbeidsplasser. Video: NTB / Scanpix Vis mer

Statsbudsjettet 2018

Dette er budsjettlekkasjene

Dyrere å kjøpe elbil, mer til forsvar og utdanning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 10 går finansminister Siv Jensen (Frp) på Stortingets talerstol for å legge fram detaljene i regjeringens budsjettforslag.

Som varslet, skal regjeringen bruke mindre oljepenger i 2018-budsjettet. Det betyr at AS Norge skal driftes billigere enn tidligere år.

Likevel er det enkelte sektorer som har mer å juble for enn andre, ifølge de foreløpige lekkasjene.

Tøffere tider

Forrige uke sa statsminister Erna Solberg til Dagbladet at det kommer til å bli tøffere tider framover, og at det ikke finnes enkle løsninger når oljeinntektene synker. Solberg sa at regjeringen kommer til å satse mer på gründerskap, siden vekstmotoren vår, altså investeringene i olje og gass, kommer til å gå ned i årene som kommer.

Også finansminister Siv Jensen forteller at det blir tøffere tider i årene framover, og sa til Dagbladet mandag at man må skru ned forventningene til budsjettet.

- Det er et budsjett som vokser. Det gir oss handlingsrom, men vi må prioritere hardere enn vi har gjort før. Og vi har prioritert de oppgavene som er viktigst, og som er prioritert av Stortinget: Langtidsplanen for forsvaret er viktig, for det handler om vår sikkerhet og beredskap. Nasjonal transportplan er viktig, for det handler om trygge veier for vanlige folk og reduserte kostnader for næringslivet. Så skal vi bruke mye penger på helse og omsorg, blant annet investere i sykehusbygg. Og vi skal fortsette å fase inn skattereformen, sa Jensen.

Ikke i pose og sekk

Økonomieksperter Dagbladet snakket med forrige uke mener at regjeringen må kutte i offentlige utgifter dersom de skal kutte i skattene som lovet: Man kan ikke få i pose og sekk.

Solberg spyttet inn 100 milliarder ekstra oljekroner på fire år. Nå kan hun bare øke med 15 milliarder. Selv om det går mot lysere tider i norsk økonomi, er oljepengefesten over.

- Det blir i større grad et spørsmål om prioritering. Tidligere kunne man bruke oljepenger til skattelette. Jeg blir overrasket hvis det ikke står skattelette i budsjettet, men skattelette må nå som et utgangspunkt dekkes inn på annet vis og de må kutte andre steder, sa Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea, til Dagbladet forrige uke.

Spenningen er knyttet til hvor stor oljepengebruken kommer til å bli og hvilke kutt som kan ventes.

Uansett må budsjettforslaget ha flertall i Stortinget, og KrF-leder Knut Arild Hareide advarer statsministeren mot usosiale kutt i budsjettet.

- Usosiale kutt er ingen god oppskrift for god dialog med KrF. Så kutt for sårbare grupper er definitivt noe jeg advarer mot, sa Hareide til Dagbladet onsdag.

Dette er lekkasjene så langt:

Forsvar

Helse

 • Drøyt 2,7 milliarder til et nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet i Oslo.
 • Bevilgningene til tarmscreeningsprogrammet økes med 18 til 62,8 millioner kroner. Programmet skal innføres over hele landet fra 2019.
 • Ifølge Sunnmørsposten vil regjeringen sette av 200 millioner kroner til opprusting av sykehusene i Ålesund og Volda.
 • Det skal bygges sykehus i Molde, og regjeringen vil innvilge lånesøknaden fra Helse Midt-Norge som tilsvarer et beløp på rundt 3,5 milliarder kroner, ifølge NRK.

Arbeid og næringsliv

 • Utvide låneordningen for kjøp av skip fra norske verft når disse skal brukes i Norge. Låne- og garantiramme på 10 milliarder i 2018.
 • 30 millioner til innovasjonsprogrammet «DemoHav» for å støtte nye prosjekter i marine og maritime bedrifter.
 • Nav-ordningen Individuell jobbstøtte (IPS) som skal hjelpe folk med psykiske problemer i jobb, skal gjøres varig, og dobles fra 100 til 200 millioner kroner, skriver Nettavisen.
 • Regjeringen setter av 15 millioner kroner 125 nye tiltaksplasser for funksjonshemmede, skriver Aftenposten.

Miljø

 • Støtten til skogbevaring, det såkalte Regnskogfondet, økes med 42 millioner til 3 milliarder.

Skatter og avgifter

 • Regjeringen vil innføre en ny engangsavgift på de aller tyngste elbilene. Det kommer i hovedsak til å gå ut over elbilene fra produsenten Tesla, skriver Aftenposten. De andre insentivene for elbiler blir videreført, melder TV 2.
 • Regjeringen innfører en aksjerabatt i formuesskatten som innebærer at eiere bare skal betale formuesskatt for 80 prosent av aksjenes reelle verdi. Inntektstapet er beregnet til 700 millioner kroner. Grepet er en del av skatteforliket fra 2016, skriver VG.
 • Etter det NRK erfarer gjør regjeringen ingen endringer i drivstoffavgiften i forslaget til statsbudsjett for 2018 som kommer torsdag.
 • Ifølge NRK foreslår regjeringen å fjerne skatteklasse 2, og gjør dette for å fremme integrering. Klasse 2 gir gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lav inntekt.

Utdanning

 • 21,3 millioner til nye studieplasser innen IT og garanti for 500 nye IT-studieplasser over fire år, til en samlet kostnad av 145 millioner, skriver Khrono.
 • Kommunene får 300 millioner kroner til tidlig innsats i skole og barnehage. 100 millioner av dette er øremerket ulike ordninger og satsingsfelt, mens 200 millioner er frie inntekter.
 • Regjeringen bevilger også 65 millioner kroner mer til yrkesfag. 13,6 millioner kroner skal gå til rekruttering av flere lærebedrifter. Finansminister Siv Jensen sa til Dagbladet i starten av september at arbeidslivet vi går i møte kommer ikke til å klare seg uten faglærte.

Justis

 • Regjeringen kommer til å sende et forslag om dobbelt statsborgerskap ut på høring i høst.
 • 30 millioner kroner ekstra til politiet i Oslo sørøst som skal brukes til forebyggende arbeid.
 • Norge forlenger fengselsavtalen med Nederland fram til oktober 2019, skriver Nettavisen. Avtalen med Norgerhaven ble inngått i 2015.

Annet

 • De siste årene er det bevilget 9 milliarder kroner til de delene av landet som var hardest rammet av oljekrisen. Bevilgningene blir ikke videreført i budsjettet for 2018, skriver E24.
 • Det skal etableres en ny utdanningsmodell for brann- og redningspersonell. Det er satt av 18,9 millioner kroner til å etablere fagskolen som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har igangsatt, skriver Aftenposten.
 • Regjeringen foreslår å styrke støtten til religiøse minoriteter med nye 30 millioner kroner. Bevilgningen blir i alt 78 millioner, melder Vårt Land.
 • Regjeringen ønsker å sette av 6,7 millioner kroner til kommunene, som skal brukes til opplæring i norsk og norsk kultur og verdier som en del av integreringen.