Dette er Burma-generalenes glansbilde

På kommando poserer denne familien for Dagbladet. De forestiller det glansbildet generalene ønsker å tegne av katastrofen i Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RANGOON (Dagbladet): Myint Swe og Win Win Myint er blant de aller heldigste syklonofrene i Burma. Riktig nok ble taket på huset deres helt ødelagt, men familien på fem har fått lov til å flytte inn i flyktningleiren i Hlasharyat township utenfor Rangoon. Der står det 48 splitter nye blå telt på rekke og rad. De har rent vann og egen do.

Nå har alle de 308 beboerne i leiren har tatt på seg sitt fineste tøy, kvinnene og barna har på tradisjonelt vis tatt på seg en slags gul sminke.

Dette er nemlig ikke en helt vanlig dag.

Snart kommer det fire busslaster med diplomater og hjelpearbeidere for å se hvor fint de har det. Med i busslasten er også Dagbladet.

Utstilling

Da vi kommer fram til leiren har alle stilt seg opp utenfor teltene sine. De vinker når vi går forbi. Inne i teltene sine har de pent satt fram all maten de har fått. I teltet til Win Win Myint står det to sekker ris, poteter, hermetisk melk og soyaolje.

-Det er staten som har gitt oss alt dette, sier Myint.

På dårlig engelsk forklarer hun hvor takknemlig hun er. Rundt telthjørnet står en politimann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PÅ KOMMANDO: Denne familien er blitt utkommandert til å stille opp for Dagbladet. De viser fram hvor fint de har det og hvor god hjelp de har fått av staten etter syklonen Nargis. Fra venstre: Myint Swe, Win Win Myint, Kosyaw Kokozin (7), Daw Ayethein og Win Bobo (13). Foto: Tore Bergsaker
PÅ KOMMANDO: Denne familien er blitt utkommandert til å stille opp for Dagbladet. De viser fram hvor fint de har det og hvor god hjelp de har fått av staten etter syklonen Nargis. Fra venstre: Myint Swe, Win Win Myint, Kosyaw Kokozin (7), Daw Ayethein og Win Bobo (13). Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Send penger

De fine forholdene i flyktningleiren passer som hånd i hanske med det bilde som juntaens generaler tegnet for statssekretær Raymond Johansen (Ap) og resten av delegatene på giverlandskonferansen som nå holdes her i Rangoon.

Fra hele verden har det kommet diplomater og hjelpearbeidere. Alle har mer eller mindre det samme de vil si til generalene som styrer Burma: «Vi vil gjerne hjelpe dere. Vær så snill og slipp oss til.»

Men på møtet sier statsministeren, general Thein Sein, at krisen er stor, men at de har kontroll på den selv.

De har nemlig iverksatt en tretrinns plan. Trinn en er å gi mat, klær og midlertidig husly til alle de rammede. Dette trinnet i planen er ifølge generalen nesten gjennomført. Til de neste trinnene, som er rekonstruksjon av infrastruktur og jordbruk, samt forebygging og forberedelse av nye sykloner, trengs det mye hjelp.

Først og fremst ønsker generalene seg penger.

Lik i vannet

Så starter en gjennomgang av hva de trenger pengene til. 1250194 kyllinger må erstattes. Det samme må 136424 bøfler (hvorav tre var eid av staten) og 67817 griser. Rundt 75 prosent av alle trærne i de rammede områdene er blåst over ende. Det samme er 16289 stolper i strømnettet. Alt i alt trengs det ifølge juntaen rundt 55 milliarder kroner for å bygge opp landet.

Dette er Burma-generalenes glansbilde

En etter en reiser delegater fra Tyskland, England, USA, Sverige og Malaysia seg.

På sitt diplomatiske språk sier de at juntaens beskrivelser av virkeligheten ikke stemmer med de meldinger de selv får.

Noe hjelp kommer fram, men det er fortsatt altfor mange mennesker som ikke får den hjelpen de trenger.

I Irrawaddy-deltaet, området som ble hardest rammet av syklonen, flyter det fortsatt mange lik rundt, og det er akutt mangel på rent vann.

Ifølge juntaen er nå 133655 mennesker døde eller savnet.

Uhåndterlig alene

Delegaten fra USA ber om at diplomater og hjelpeorganisasjoner må få komme inn for å se selv hvordan hjelpen blir brukt, men møter liten forståelse.

Helseministeren sier han ikke har hørt om at det er vanskelig for hjelpeorganisasjonene å reise til de rammede områdene.

Når det er tid for lunsj går Raymond Johansen bort til general Maung Maung Swe og tar ham i handa.

-Johansen og flere av oss nordmenn har lang erfaring med hjelpearbeid. Jeg tror dere kunne hatt stor nytte av hjelp fra oss, sier ambassadør Merete Fjeld Brattested.

Generalen nikker og smiler.

I gårsdagens Dagblad sa Johansen at ingen nå har noen interesse av å konfrontere juntaen.

Denne forsiktige linjen, holder han fast ved når han kommenterer møtet:

-Det er interessant at møtet blir holdt, men de er ikke tydelige nok på at de ikke trenger hjelp. Dette er en krise som ingen land hadde klart å håndtere alene, sier han.

PÅ REKKE OG RAD: Alle familiene i de 48 teltene sto pyntet og klare utenfor teltene sine da busslastene med diplomater og hjelpearbeidere kom på besøk.
MILITÆR PRESISJON: Generalenes flyktningsleir er reist med militær presisjon, nesten som om det er tellekant på teltene.