Dette er Burma-generalenes hemmelige rubinmafia

Viker du i jakten på generalenes blodrøde milliardformue, blir du banket eller torturert.

TERRORREGIME: Et offer for militærjuntaen titter skeptisk på fotografen. Han har fått sprengt vekk et bein av en landmine, og er nå flyktning i sitt eget land. Foto: Reuters/Scanpix
TERRORREGIME: Et offer for militærjuntaen titter skeptisk på fotografen. Han har fått sprengt vekk et bein av en landmine, og er nå flyktning i sitt eget land. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En gruppe menn kjører den svingete gjørmeveien til Mandalay, Burmas nest største by. Bilen er sliten, lysene nesten skrudd av. Gruppa gjør det de kan for å unngå militærjuntaens fotsoldater og bevæpnede vaktposter, og kjører i tilnærmet mørke. De kommer til ei elv, ser den svinge seg gjennom landskapet.

Og der elva tar en brå sving, ser de et titalls små lamper lyse.

Rubiner I bilen satt en journalist fra Daily Mail. Han hadde tatt seg inn i Burma for å etterforske militærjuntaen og general Than Shwes hemmelige milliardformue.

Formuen ligger under bakken, og er skinnende rød. Og gevinsten fra mineralhandelen havner ifølge britiske Free Burma Campaign rett inn på generalenes bankkontoer, trygt registrert i skatteparadiser (PDF) - som de har gjort det med diamantgruvene i Sierra Leone, koltangruvene i Kongo, oljen i Angola og regnskogen i Liberia.

For rubinene i Burma skinner sterkere enn noen andre, og er de dyreste edelstenene per karat som finnes - dyrere enn noen diamant, smaragd eller safir.

Ekspertene sier det er «hinnen av dueblod» som gjør general Than Shwes rubiner til de mest ettertraktede på jord.

Livsfare Ved lampene ved elva kunne reporteren se menn, kvinner og barn krype i jord, løs stein og dype hull i bakken. Noen gravde med små spader, mange med bare hendene.

VERDENS VAKRESTE: Blodrubinene i Mogok-dalen anses for å være de vakreste i verden. Her vises en fram på juvelmarked i Yangon i 2006. Foto: Reuters/Scanpix
VERDENS VAKRESTE: Blodrubinene i Mogok-dalen anses for å være de vakreste i verden. Her vises en fram på juvelmarked i Yangon i 2006. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Med den ville elva på den ene siden, og dype gruver uten sikring på den andre, jobbet gruvearbeiderne i den ytterste livsfare.

Ved siden av arbeidsforholdene over og under jorda, knyttes juvelformuen ifølge amerikansk UD til klappjakt på minoritetsgrupper med tilhold i mineralrike områder, omfattende voldtekt og misbruk av kvinner og barn.

For mafialignende enheter fra det militære bevokter gruvene tett, og banker eller torturerer de som ikke jobber - eller forsøker å stikke til side en edelsten. Kanskje billetten til et fritt liv.

USA forbød import av burmesiske rubiner i 2008, og FN skal etterforske mulige forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser i Burma.

Auksjon Uten at det ifølge menneskerettighets- organisasjoner hjelper noen verdens ting. For det er til Kina, Russland, Emiratene, Singapore, India, Thailand og Malaysia de fleste steinene blir solgt. Nye stormakter på vei opp.

Da hjelper det lite med en boikott fra USA og EU.

DIKTATOR: Militærjuntaens leder Than Shwe skal tjene milliarder på blodmineraler. Foto: AP/Scanpix
DIKTATOR: Militærjuntaens leder Than Shwe skal tjene milliarder på blodmineraler. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Daily Mail reiste på juvelmarked i handelssenteret Yangon og ga seg ut for å være russisk handelsmenn.

Juvelauksjonen i Myanmar Convention Centre tilbød diamant, safir, jadestein, smaragd, gull - og blodrubin.

Journalisten ble bedt om å betale et depositum på drøyt 16 000 kroner for å komme inn døra. Så kunne handelen begynne - no questions asked.

Slike auksjoner arrangeres fire ganger i året.

Stengt Pengene havner rett hos generalene.
De aller vakreste steinene finnes i Mogok-dalen. Den er nå hermetisk lukket for utlendinger.

Dalen har vært utsatt for ekstrem utnyttelse av mineralressursene i bakken - noe som har ført til at tilgangen har sunket betraktelig Daily Mails reporter møter flere barnearbeidere bare i løpet av sitt ene besøk i gruvene.

- Hvorfor menneskerettighetsbrudd, som tvangsarbeidsleire, fortsetter å vokse fram i Burma? Fordi generalene er mestre i å gjøre gruver og energiavtaler til beskyttelsespenger, sier David Mathieson i Human Rights Watch til Daily Mail.

BEST AV DE BESTE: Her er Carmen Lucia-steinen utstilt på Smithsonian National Museum of Natural History i Washington. Den er på 23,1 karat, og åpenbarte seg i Mogok-gruven på 1930-tallet. Foto: Getty/AFP/Scanpix
BEST AV DE BESTE: Her er Carmen Lucia-steinen utstilt på Smithsonian National Museum of Natural History i Washington. Den er på 23,1 karat, og åpenbarte seg i Mogok-gruven på 1930-tallet. Foto: Getty/AFP/Scanpix Vis mer

Organsisasjonen har drevet en omfattende kartlegging av menneskerettighetsbrudd i Burma.

Fem dollar - Jeg jobbet i en av de større gruvene, som var eid av det militæret. Forholdene var grusomme. Du jobber i vann hver dag, huden din ble grå og begynner å falle av. Folk lider av de grusomste sykdommer, sier en gruvearbeider.

- Jeg fikk under fem dollar i måneden i lønn.

Noen timer unna, på markedet i Yangon, gliser en forretningsmann bredt mot Daily Mails reporter. Han ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om at gruvearbeiderne tjener langt under verdien av en tredels Cohiba-sigar i måneden.

- Kjøperne kommer fra Kina, Russland, Thailand, Gulf-landene, Thailand og India. Se rundt deg, sier han.

- Forretninga går så det griner.

GJENGANGER: Tross Kimberley-prosess og handelsblokkader har verden ikke lykkes i å stoppe handelen i blodmineraler, med opprinnelse fra gruver som denne i Marange-området i Zimbabwe. Foto: AP/Scanpix
GJENGANGER: Tross Kimberley-prosess og handelsblokkader har verden ikke lykkes i å stoppe handelen i blodmineraler, med opprinnelse fra gruver som denne i Marange-området i Zimbabwe. Foto: AP/Scanpix Vis mer
FORFØRT AV GLANSEN: Naomi Campbell har innrømmet å ha tatt imot en bloddiamant fra Liberias diktator Charles Taylor. Foto: EPA/Scanpix
FORFØRT AV GLANSEN: Naomi Campbell har innrømmet å ha tatt imot en bloddiamant fra Liberias diktator Charles Taylor. Foto: EPA/Scanpix Vis mer