STRATEGISK VIKTIG:  Debaltseve er et knutepunkt for jernbanelinjer i Øst-Ukraina. De siste dagene har det pågått kamper mellom prorussiske opprørere og ukrainske styrker i byen, men de ukrainske styrkene trakk seg i dag ut. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB Scanpix
STRATEGISK VIKTIG: Debaltseve er et knutepunkt for jernbanelinjer i Øst-Ukraina. De siste dagene har det pågått kamper mellom prorussiske opprørere og ukrainske styrker i byen, men de ukrainske styrkene trakk seg i dag ut. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Dette er byen som kan velte fredsavtalen

Ukraina har tapt Debaltseve til opprørerne. Er det noe de vil godta?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til søndag skulle det omsider bli stille i Øst-Ukraina og våpnene skulle legges ned. Men allerede samme dag barket styrkene sammen i Debaltseve.

Freden kan igjen være på randen av kollaps. Og sentralt står kampen om Debaltseve.

- Dette er et direkte brudd på våpenhvilen. Og det sier litt om hvordan Russland egentlig ser på den: At de kan holde den hvis det passer og bryte den hvis det passer, sier forsker Tor Bukkvoll Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Dagbladet.

- Ukraina prøvde fortvilt De Ukrainske styrkene måtte i går trekke seg ut av Debaltseve og overgi byen til de prorussiske opprørerne. Det til tross for at de satt på byen da Minsk-avtalen trådte i kraft.

- Om dette vil velte våpenhvilen er et stort spørsmål for Ukraina nå. Ukraina brukte mye krefter for å få til en fredsavtale, så det er ikke bare bare å erklære den ugyldig, sier Bukkvoll til Dagbladet.

Dette er byen som kan velte fredsavtalen

Dagbladet-kommentator Morten Strand skriver at «Ukraina har et desperat behov for fred, med en økonomi i ruiner, og en hær så disorganisert at den har bevist, for alle som vil se, at den ikke kan slåss».

Debaltseve er en strategisk viktig by, mye fordi den er et knutepunkt for jernbanelinjer. Den Ukrainske presidenten Petro Porosjenko sa i går at Russland ble «satt i skam» ved Debaltseve, og at styrkene som hadde trukket seg ut var «helter».

Men de tapte byen.

I resten av landet skal våpenhvilen ha holdt, bortsett fra kamper i Shyrokyne utenfor Mariupol. Så spørsmålet er altså: Hva gjør Ukraina nå? Det første de gjorde var å be om internasjonal militærhjelp i Ukraina.

TOK BYEN TIRSDAG:  Prorussiske opprørere tok i går den strategisk viktige byen Delbatseve i Øst-Ukraina, tre dager ute i den nye fredsavtalen. Her kjører opprørsgruppa som kaller seg Donetsk People's Republics Army gjennom Nikishine sørøst for Debaltsev tirsdag. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB Scanpix
TOK BYEN TIRSDAG: Prorussiske opprørere tok i går den strategisk viktige byen Delbatseve i Øst-Ukraina, tre dager ute i den nye fredsavtalen. Her kjører opprørsgruppa som kaller seg Donetsk People's Republics Army gjennom Nikishine sørøst for Debaltsev tirsdag. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke de vil prøve å ta byen tilbake igjen. Jeg tror Ukraina har gitt opp byen for nå. De prøvde ganske fortvila å holde på Debaltseve, men greide det ikke, sier Bukkvoll.

Enda et skjær i sjøen Og det er ikke det eneste skjæret i sjøen. I løpet av mandag skulle partene ha trukket ut alle tunge våpen fra frontlinjen. Den planen ble veltet av Debaltseve. Spørsmålet er om byen vil velte hele fredsavtalen.

 - Ukraina vet at så lenge Russland er villig til å trappe opp den militære innsatsen, så kan de aldri vinne militært. Det handler om å isolere de opprørskontrollerte områdene fra resten av landet og begrense skaden, sier Bukkvoll.

- Dette er Putins mål Det siste året har krigen i Øst-Ukraina krevd over 5500 liv og blitt stadig mer fastlåst. Hvis fredsavtalen holder er det andre spørsmålet hva som vil skje med Øst-Ukraina.

- Områdene er ikke tapt for alltid. Russerne vil ikke at dette skal bli en egen stat, for det hadde vært et kjempetap for Putin, sier Bukkvoll.

Han tror Putins mål hele tiden har vært å skape et område som tilhører Ukraina, men som er under hans kontroll.

- Hvis det er bråk i Øst-Ukraina kan Ukraina trolig ikke bli med i EU eller NATO, og jeg tror det har vært Putins mål hele tiden, sier Bukkvoll til Dagbladet.