- Dette er Camerons største tabbe i kampen om Skottland

Panikktur med kraftuttrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannias statsminister David Cameron, Liberaldemokratenes leder Nick Clegg og Labour-leder Ed Miliband er i dag i Skottland for å støtte opp om nei-kampanjen. De kjemper for å beholde Skottland i unionen.

Cameron, Clegg og Miliband var nok lenge sikre på seier, og skygget i stor grad også unna valgkampenm men etter at det de siste dagene har vært så godt som dødt løp på meningsmålingene, har de blitt tvunget på banen. Turen er blitt omtalt som et tegn på panikk.

Kraftuttrykk Og det gikk ikke helt stille for seg da Cameron i dag møtte velgere i Edinburgh. Partiet hans, De konservative, har tradisjonelt sett gjort det dårlig i haggisens hjemland, og statsministeren måtte ty til et kraftuttrykk i et forsøk på å overtale skeptikere til å stemme nei.

- Noen opplever kanskje at dette er som et vanlig valg. At de kan ta en avgjørelse nå, og en ny fem år senere. Hvis du er lei av de jævla («effing») konservative, gi dem et spark og så tenker de seg kanskje om. Dette er noe helt annerledes. Dette handler ikke om de neste fem årene, men om det neste århundret, sa Cameron ifølge The Guardian.

- Tabbe etter tabbe Skottlands førsteminister Alex Salmond, mannen som har drevet hele selvstendighetskampen, sa allerede i går at han var lite imponert over partilederbesøkene fra London.

- Cameron, Miliband og Clegg er de tre minst tillitsvekkende Westminster-politikerne noensinne. Tilstedeværelsen deres i Skottland vil være positivt for ja-kampanjen. Nei-kampanjen tror nå at de taper dette, og at de drar opp hit øker bare den prosessen, sier Salmond ifølge avisa Herald.

- Nei-kampanjen har gjort tabbe etter tabbe, men dette er den største hittil, sier Salmond.

- Revet i stykker I et avisinnlegg i Daily Mail i dag appellerte Cameron for øvrig til skottenes følelser, noe han er blitt kritisert for å ikke gjøre tidligere.

- Vi ønsker ikke at denne familien med nasjoner blir revet i stykker. Storbritannia er et dyrebart og spesielt land, skriver den britiske statsministeren.

Samtidig kom han med en klar advarsel.

- Hvis Storbritannia bryter sammen, bryter det sammen for alltid, skriver han.

- Risikabelt Storbritanniaekspert Øivind Bratberg mener Salmond og ja-siden har lyktes med flere ting i valgkampen som Cameron har mislyktes med.

- Salmond har lyktes med å spille på nasjonalfølelsen, og skape et emosjonelt engasjement, mens nei-siden har satset på en kjedeligere og fornuftsbasert kampanje. De har knapt spilt på følelser i det hele tatt, noe som har vist seg ganske risikabelt. Det finnes emosjonelle argumenter de kunne brukt også, men budskapet har bare vært at det er tryggest å fortsette sammen som før, sier Bratberg, forsker ved Universitetet i Oslo.

Valget holdes torsdag 18. september. Nei-siden hadde lenge en solid ledelse på meningsmålingene, men Salmond og ja-siden tok dem igjen i helga.

I SKOTTLAND: David Cameron under et møte hos selskapet Scottish Widows i Edinburgh i dag. Foto: REUTERS / Andrew Milligan / NTB scanpix
I SKOTTLAND: David Cameron under et møte hos selskapet Scottish Widows i Edinburgh i dag. Foto: REUTERS / Andrew Milligan / NTB scanpix Vis mer