- Dette er Carl I. Hagen på sitt beste/verste

Flere omdømmeeksperter tror Frp vil tjene på Hagen-utspillet som klandrer regjeringen for Ålesund-drapet.

- VELKJENT HAGEN: Frp kan tjene på Carl I. Hagens utspill, der han gir regjeringen skylden for drapet på 21 år gamle Anja Weløy Aarseth. Kjell Terje Ringdal mener dette er velkjent Hagen-strategi. FOTO. AGNETE BRUN / DAGBLADET / Skjermdump, Facebook/Twitter.
- VELKJENT HAGEN: Frp kan tjene på Carl I. Hagens utspill, der han gir regjeringen skylden for drapet på 21 år gamle Anja Weløy Aarseth. Kjell Terje Ringdal mener dette er velkjent Hagen-strategi. FOTO. AGNETE BRUN / DAGBLADET / Skjermdump, Facebook/Twitter.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-nestor Carl I. Hagen dundrer nå inn i valgkampen med et justispolitisk utspill som han topper med å koble drapet på Anja Weløy Aarseth (21) til den rødgrønne regjeringen.

Hagen oppdaterte sin Facebook-profil sent i går kveld med følgende melding: «Hører på NRK TV at den sikteder i Anja-saken er tidligere straffedømt, senest i januar i år. Hvorfor i alle verden satt han ikke inne. Hadde vbi hatt en skikjelig regfjering med nok fengselplasser og skikkelige dommer ville han sittet inne og Anja ville vært i live. Det rødgrønne flertallet har Anjas død på sin samvittighet. Jeg gremmes !»

Overfor Dagbladet karakteriserte Hagen tidligere i dag Facebook-meldingen for «en uheldig spissformulering som ble skrevet i affekt», men han opprettholder kritikken mot regjeringens «snillistiske kriminalpolitikk».

- Velkjent Hagen-strategi - Dette er Carl I. Hagen på sitt beste/verste, sier kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal, førstelektor på Markedshøyskolen.

Ringdal understreker at han ikke på noe vis har sympati for Hagens utspill verken i form eller innhold. 

- VELKJENT HAGEN: - Dette har jeg sett før, sier kommunikasjonsekspert  Kjell Terje Ringdal, som mener utspillet nå bærer preg av klassisk Hagen-strategi. Foto: Morten Holm / Scanpix
- VELKJENT HAGEN: - Dette har jeg sett før, sier kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal, som mener utspillet nå bærer preg av klassisk Hagen-strategi. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Det er godt timet, det er et iskaldt valg - og et, for Frp, godt valgt tema. Det er god timing fordi det er en sak som nå har fått sin løsning. Og den politiske timingen er god, kort tid før valget. Det er Hagens fingerspitzengefühl som slår ut. Effekten av utspillet vil sannsynligvis være veldig god, det kan få folk ned fra gjerdet. Så vil noen hoppe ned på feil side av gjerdet for Frp's del, men mange vil utvilsomt følge Carl I. Hagen på dette, sier Ringdal.

Han mener Frp i valgkampen har fått erfare samarbeidspolitikkens slagside - at partier som går sammen sliter med å holde på en klar profil. Derfor kan utspillet betale seg for Frp, tror Ringdal.

- FAMØST: Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, mener Hagens utspill er på grensen til det injurierende. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
- FAMØST: Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, mener Hagens utspill er på grensen til det injurierende. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Samarbeidspolitikkens slagside er at partiene blir beige, de mister fargen. Og det har nok Frp erfart i denne valgkampen.

- Jeg kjenner igjen dette fra Godlia-saken, da Dagbladet avslørte at noen fra Frp hadde vært med på nazist-møte på Godlia. Dette har jeg hørt Hagen snakket om. I noen sekunder tenkte han at saken var en krise, før han forsto at den også var en mulighet. Det ga en mulighet til å forsterke eksisterende holdninger hos dem som allerede sympatiserer med partiet, sier Ringdal, og fortsetter:

- Dette er et utspill med mange farer, men som samtidig gir en klar profil.

- Paradoksal Frp-retorikk Ringdals kollega på Markedhøyskolen, rektor Trond Blindheim, mener Hagen utspillet er famøst, på grensen til å være injurierende.

- Logikken her må da være: Skjer det et drap eller en katastrofe under den borgerlige regjeringen, så er det dens skyld. Det henger ikke sammen, man kan ikke peke på den sittende regjeringen hver gang det skjer noe, sier Blindheim. 

Han tror, som kollega Ringdal, at Frp kan tjene på Hagen-utspillet.

- Først og fremst fordi det gir omtale i media. Det er særlig i spørsmål om innvandringspolitikk og justispolitikk Frp har mange tilhengere. Jeg tror dette utspillet først og fremst har appell blant Frp-sympatisører, sier han.

Han mener utspillet uansett ikke henger sammen med den sedvanlige Frp-retorikken om at alle må ta ansvar for egne handlinger.

- Frp er partiet som har gått lengst i å snakke om individets ansvar - at man ikke skal rope på mamma stat, men at alle selv har et ansvar for sine handlinger. Det er paradoksalt at Hagen da roper på regjeringen i et tilfelle som dette, sier Blindheim.