HAR STRATEGIEN KLAR: Dersom Hillary Clinton blir demokratenes presidentkandidat og møter Donald Trump i primærvalget, så har Clinton og hennes nærmeste rådgivere allerede planen klar for hvordan de skal slå Trump. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
HAR STRATEGIEN KLAR: Dersom Hillary Clinton blir demokratenes presidentkandidat og møter Donald Trump i primærvalget, så har Clinton og hennes nærmeste rådgivere allerede planen klar for hvordan de skal slå Trump. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Dette er Clintons skjulte plan for å slå Trump: - Det kommer til å bli stygt og ekkelt

Vil plukke fra hverandre Trumps forretninger og økonomiske politikk, og appellere til kvinner og latinamerikanere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med viktige seire i tirsdagens nominasjonsvalg økte Donald Trump og Hillary Clinton sine sjanser til å bli høstens motstandere i presidentvalget.

På papiret er jobb nummer én for Hillary Clinton å slå Bernie Sanders i kampen om å bli demokratenes kandidat, men ettersom Clinton ser ut til å vinne den kampen, har hennes politiske strateger begynt å planlegge for neste scenario:

Hvordan Clinton skal slå Donald Trump, dersom de møtes i primærvalget.

- Det kommer til å bli stygt og ekkelt. Vinneren blir ikke den minst dårlige av de to. Vinneren kommer til å bli den kandidaten som har en visjon og en beskjed for framtiden, som både inspirerer og er troverdig for resten av landet, sier en kilde som har kjent Clinton-familien godt gjennom mange år, til Washington Post.

Grundig strategi Avisa har snakket med flere rådgivere som jobber tett med Clinton, og har på den måten kartlagt partiets skjulte strategi for hvordan Clinton skal komme seirende ut av en eventuell duell mellom de to.

De har blant annet trukket flere lærdommer av Trumps valgkamp for å bli republikanernes kandidat.

Den viktigste konklusjonen de har trukket, er at Trump ikke kan ignoreres, men også at han ikke kan bli slått i sitt eget spill, forteller en av Clintons rådgivere til Washington Post.

Derfor vil nøkkelen til suksess være å fokusere hardt på Clintons budskap om blant annet økonomisk vekst og hennes kunnskap om utenrikspolitiske spørsmål.

- Enkle fornærmelser I tillegg vil de altså gå rett i strupen på Trump, og ikke la han slippe unna med retorikken som har gjort ham så populært.

- Republikanerne gjorde for lite, for seint. Det var enkle fornærmelser, ikke strategisk. Vi kommer ikke til å gjøre den samme feilen som republikanerne gjorde, nemlig å la hans angrep passere uimotsagt, sier David Brock, som leder to pro-Clinton «super PACs» med ansvar for å granske og utfordre Trump.

Brock er bare en av mange blant Clintons støttespillere som nå har som oppgave å grave fram alt av relevant informasjon om Trump.

Ifølge Washington Post er nemlig en annen nøkkel til seier å dissekere eiendomskongens forretninger, hans økonomiske politikk og den lange rekken av kontroversielle uttalelser han har kommet med i løpet av hans valgkamp.

Kvinner og latinamerikanere I tillegg skal de utnytte Trumps manglende potensial til å vinne nye velgere utenfor den allerede etablerte velgergruppa.

Clintons rådgivere, som ikke vil uttale seg med fullt navn til Washington Post, tror at Trumps mange kontroversielle uttalelser vil gjøre det enklere å samle støtte hos kvinner, latinamerikanere og amerikanere med afrikansk bakgrunn.

Fosser fram Med seieren i Florida på tirsdag kvittet Trump seg med rivalen Marco Rubio, som raskt trakk seg etter det forsmedelige nederlaget i hjemstaten. Trump vant også i North Carolina og Illinois, mens Kasich seiret på hjemmebane i Ohio, der han er en populær guvernør.

Etter tirsdag har Trump 621 delegater, etterfulgt av Cruz med 395 og Kasich med 138. Marco Rubio har 168, og Cruz var raskt ute med å oppfordre Rubios delegater til å gå over til ham som det eneste seriøse alternativet til Trump.

På demokratisk side jublet Hillary Clinton for nok en god valgkampdag.

Med flere nye seire økte hun forspranget til Bernie Sanders og ryddet ham trolig av veien som er direkte trussel mot at hun blir Demokratenes presidentkandidat til høsten.

- Dette har vært en ny super tirsdag, sa den tidligere utenriksministeren etter hvert som det ble klart at mye var i ferd med å gå hennes vei.