Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er Clintons «usympatiske» svakheter som får demokratene til å skjelve i buksa

- Elendig til å drive valgkamp.

NERVØSE: Flere demokrater frykter hvordan den svært direkte Donald Trump kan komme til å utnytte Hillary Clintons svakheter når de høyst sannsynlig møtes som motkandidater i presidentvalger. Foto: Retuers / NTB Scanpix
NERVØSE: Flere demokrater frykter hvordan den svært direkte Donald Trump kan komme til å utnytte Hillary Clintons svakheter når de høyst sannsynlig møtes som motkandidater i presidentvalger. Foto: Retuers / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Alt dette dreier seg om en ting, og det er «likeability», sier demokraten Peter Hart, som jobber med meningsmålinger ved Universitetet i Pennsylvania, til Washington Post.

«Likeability» beskriver i hvilken grad en person er enkel å like eller hvor sympatisk personen framstår, og er noe Hart har fokusert mye på i sine intervjuer med en rekke fokusgrupper.

Dette vil ifølge mange demokrater også bli Hillary Clintons største problem når hun snart blir utnevnt til demokratenes presidentkandidat.

Ifølge Hart er «likeability» vanligvis det første kriteriet en politiker bør oppfylle for å utgjøre en god presidentkandidat, men Clinton gjør det faktisk dårligere på det området i dag enn da hun begynte valgkampen.

- Dårlig kommunikasjon For mange demokrater blir det da en mager trøst at Donald Trump scorer enda dårligere på akkurat det parameteret, og stadig flere av Clintons støttespillere er nervøse for hvordan noen av hennes egenskaper vil slå ut i kampen mot Trump.

De fleste demokratene Washington Post har snakket med fokuserer på hennes kommunikasjonsevner - eller mangel på sådan, og trekker fram følgende utfordringer:

• Hun holder manusbaserte taler og er lite muntlig i formen.

• Hun framstår også som tynnhudet i debatter.

I tillegg er det flere konkrete faktorer som skaper bekymring:

• Hun har dårlig oppslutning hos hvite menn.

• Det stilles spørsmål ved stiftelsen til Hillary og Bill Clinton, og i hvilken grad stiftelsen er brukt til å hjelpe deres venner og støttespillere.

• Hennes arbeid som utenriksminister, inkludert hennes private epost-system og krigen i Libya.

Spår skitten valgkamp Flere demokrater frykter også hvordan den svært direkte Donald Trump kan komme til å utnytte dette når de høyst sannsynlig møtes som motkandidater i presidentvalget.

CNBC har sågar spurt seg om Clinton mot Trump kan bli den skitneste valgkampen i historien.

Trump har gjentatte ganger gått til angrep på Hillary i valgkampen, eksempelvis i forrige uke da han anklaget Clinton for å være medskyldig i ektemannens skandaler knyttet til utroskap og trakasseringsanklager, og håndteringen av disse.

- Hun lot det skje. Ingen var verre med kvinner enn Bill Clinton, og jeg ser på henne som medskyldig i det han gjorde, sa Trump i talen der han uttalte at USA hadde utviklet en usunn kultur der det ikke gikk an å snakke tøft om kvinner.

Leder på målingene Uttalelsen kommer kun fire dager etter at Hillary Clinton slapp sin første anti-Trump-kampanje, og den republikanske presidentkandidaten var klar på at han forventet hard medfart fra Clintons valgapparat.

Ingen av demokratene Washington Post har snakket med tror hun faktisk kommer til å tape, men flere sier at det kan skje. Og det går da altså på egenskaper som kreves for å være en god kandidat - ikke en god president.

På alle meningsmålinger som måler de to opp mot hverandre i et potensielt presidentvalg i november, er det bare på den siste fra Rasmussen Reports at Trump har ledelsen, med knapp margin.

I en meningsmåling utført i starten av mai, fra CNN og ORC, ledet imidlertid Clinton med 13 prosentpoeng på Trump.

- Ikke lett Mange har basert på disse målingene antydet at Clinton vil cruise til seier i november, men så lett blir det altså ikke.

- Det er ikke så lett, men hun er klar favoritt. Vi ser det basert på meningsmålingene mot hverandre, men også det som kalles «favourability». Der ligger Trump dårligere an enn noen kandidat i moderne historie, sa USA-kjenner og skribent for tidsskriftet Minerva, Jan Arild Snoen, til Dagbladet i mai.

Flere demokrater innrømmer nå overfor Washington Post at de har all grunn til å være bekymret.

- Hun er forferdelig til å drive valgkamp, men strålende til å styre. Hun kommer til å brette opp ermene, men det er ikke et godt talepunkt i en valgkamp, sier en venn og støttespiller til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!