Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Metoo og nye vitner:

Dette er Cosbys nye utfordringer

I fjor ble ikke jurymedlemmene enige. Nå er det klart for ny rettsvurdering.

TV-ONKEL: Hele USAs tv-onkel står tiltalt for overgrep og nye problemer har strømmet til siden forrige rettsvurdering. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TV-ONKEL: Hele USAs tv-onkel står tiltalt for overgrep og nye problemer har strømmet til siden forrige rettsvurdering. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag startet utvelgelsen av jurymedlemmer i den nye rettssaken mot komikeren Bill Cosby. Men mye har endret seg siden forrige gang han sto ved tiltalebenken.

For da The New York Times 5. oktober i fjor avslørte at filmmogulen Harvey Weinstein over tre tiår har inngått forlik med åtte kvinner, som et ledd i å få dem til å tie om overgrep, trakassering og voldtekt, begynte ballen å rulle.

Det hele resulterte i at personer verden rundt, som har mottatt uønsket seksuell oppmerksomhet, fortalte sine historier under emneknaggen #metoo.

Frykter metoo

Dermed forandret verden seg litt, noe som kan gjøre rettssaken mye vanskeligere for Bill Cosby. Forrige måned uttrykte i hvert fall Cosby-teamet sin frykt for at metoo-bevegelsen vil påvirke utfallet i saken.

Det samme gjorde også flere justiseksperter.

- Vi har hatt en eksplosiv oppmerksomhet om seksuelle overgrep siden sist rettssak, og det har forandret hele miljøet, sier jurykonsulent Richard Gabriel ifølge CBS News.

- Det er en stor utfordring for forsvarerne, samtidig som det også kan gi dem en åpning, sier han og peker på at noen også kan føle at menn i hans posisjon blir feilaktig anklaget.

ANKLAGET FOR OVERGREP: Etter at komiker Bill Cosby i går ble saksøkt for nok et overgrep, stod enda tre kvinner fram og hevdet at de også har blitt misbrukt. Cosbys advokat har tidligere uttalt at han nekter for anklagene. Video: NTB Scanpix Vis mer

Spurte om metoo

Bill Cosby står tiltalt for å ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand i 2004. Selv har han forklart at de seksuelle handlingene skjedde med samtykke.

Da juryutvelgelsen startet mandag, ble metoo-bevegelsen raskt et tema.

- Kjenner dere til, har lest eller sett noe om metoo-bevegelsen, eller anklagene om seksuelle overgrep i underholdningsbransjen, spurte dommer Steven T. O'Neill.

Ifølge The New York Times bekreftet 119 av 120 personer at de har det. Den ene som hevdet å ikke ha kjennskap til saken, eller hørt om metoo-bevegelsen, ble også den eneste som ble valgt inn i juryen mandag.

Dagen endte med at 91 potensielle jurymedlemmer ble fjernet, noe som gjør at det står igjen 28 personer som kan fylle de 17 resterende plassene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nye vitner

Men det er ikke den eneste forandringen siden sist. Fem nye vitner med liknende historier som Andrea Constand har også kommet til.

- Grunnen til at de nå introduseres som vitner, er for å bestride ideen om at det han er anklaget for er en engangshendelse, sier jussprofessor James Cohen til CNN.

Ny forsvarer

På laget har Cosby også fått med seg forsvareren Tom Mesereau, mannen som blant annet forsvarte Michael Jackson i barneovergrepssaken som ble behandlet i 2005. Der ble Jackson til slutt frikjent, det tror Mesereau også at vil bli utfallet av Cosby-saken.

- Mediene hadde allerede dømt Jackson, og så å si stemplet ham som søppel, sa Mesereau i et intervju om saken i 2016.

- Jeg kan se at det samme skjer med Cosby nå, sa han til MSNBC.

Hele verdens øyne var rettet mot saken som ble behandlet i juni i fjor. Den gang kom ikke juryen til enighet, selv etter 52 timers rådslagning. Dermed ble rettssaken annullert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!