Dette er David Toska

Tross sin unge alder har Toska et langt kriminelt liv bak seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): David Aleksander Toska ble født i Bergen 18.11.1975, men flyttet til Oslo og Ullevål Hageby i 1985.

Gikk de første skoleårene på Ullevål skole på vestkanten. Toska var en skoleflink gutt, tross lesevansker, og var spesielt flink i matematikk. Han spilte tennis og ble etter hvert en habil sjakkspiller.

Som 14-åring flyttet han til Bjølsen øst i Oslo, der faren bodde. Her ble han en del av et småkriminelt miljø - der flere i dag tilhører hovedstadens ransmiljø.

Jobbet en kort periode på Burger King. Toska kom tidlig i trøbbel, og var i kontakt med Konfliktrådet allerede i tenårene. På Bjølsen traff han jenta som seinere skulle bli hans samboer.

Paret har en sønn på fire år. Samboeren var mistenkt og siktet for medvirkning til ranet, men slapp tiltale.

David Toska er også tiltalt for ranet av Norske Medisinaldepot i Oslo i 2000, der 840000 narkotiske tabletter ble stjålet. Han var også tiltalt for et bankboks-kupp på Bryn i Oslo året etter.

Han er også tiltalt for ranet av Postens Brevsenter i Oslo, og dømt for heleri i forbindelse med et lån til Thomas Øye.

Toska ble pågrepet i Malaga i Spania et år etter NOKAS-ranet, og tilsto allerede i de første avhørene. Da hadde politiet funnet en ørepropp som han mistet på Bankplassen i Stavanger. Toska og samboeren bodde i en leilighet i Sandnes en periode før ranet.

Han har forklart seg inngående om sin egen rolle i ranet, men har sagt mindre om de medtiltalte. Blåste i lagmannsretten en vekter som hjalp ranerne forut for NOKAS-ranet. Man tror også det var David Toska som sto bak tipset som førte til at de stjålne Munch-bildene kom tilbake i fjor høst.

LOVENS STRENGESTE STRAFF: Minst - David Aleksander Toska kunne fått langt over 30 års fengsel dersom det var mulig. For å spare staten for penger droppes to av de planlagte rettssakene mot ham. Foto: SCANPIX
LOVENS STRENGESTE STRAFF: Minst - David Aleksander Toska kunne fått langt over 30 års fengsel dersom det var mulig. For å spare staten for penger droppes to av de planlagte rettssakene mot ham. Foto: SCANPIX Vis mer

David Toska har erkjent straffskyld for grovt ran med døden til følge i NOKAS-saken, men nekter for å ha utført ranet som ledd i en kriminell virksomhet (§60a, den såkalte mafiaparagrafen)

Han forsvares av advokat Øystein Storrvik.

Dømt til 19 års fengsel i tingretten.

Funnet skyldig av juryen i lagmannsretten i grovt ran med døden til følge, som en del av en organisert kriminell gruppe. Lagmannsretten reduserte straffen til 15 år i vår. Fikk ikke forvaring, tross påtalemyndighetens påstand om 21 års forvaring, med en minstetid på ti år.

I Høyesterett ble David Toska dømt til 18 års fengsel.

De siste ukene har Toska sittet på tiltalebenken i den såkalte Wonderboy-saken, en av Norgeshistoriens største hasjsaker. I dag er det prosedyre og straffepåstand for David Toska i den såkalte Wonderboysaken i Oslo tingrett.

På grunn av at David Toska uansett ikke kan få mer enn tilsammen 21 års fengsel, er alle de resterende sakene mot ham nå slått sammen til en.