Sikkerhetsekspert advarer mot Facebook-tester:

Dette er de egentlig ute etter når du bruker Facebook

- Må du svare på mange spørsmål, bør det få varsellampene til å blinke.

FACEBOOK: Facebook har allerede falt 10% på børsen, etter avsløringer om salg av personopplysninger som kan ha påvirket det amerikanske valget. Slik gjør du dine opplysninger hemmelig for andre applikasjoner. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Han hadde til slutt ikke noe annet valg, Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Onsdag kveld kom beklagelsen for at det britiske kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica hadde fått tak i personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere.

Det var i helga Cambridge Analytics informasjonsinnsamling ble kjent. Opplysningene fikk selskapet via appen «thisisyourdigitallife». Analyser av informasjonen ble senere solgt til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

Avsløringen om informasjonslekkasjen har fått både Facebook-brukere og sikkerhetseksperter til å rynke på nesa. En av dem er seniorrådgiver Vidar Sandland hos Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Han forteller at selv det som framstår som uskyldige tester eller quizer kan tappe deg for personopplysninger som senere brukes til helt andre ting enn du tror.

Og informasjonen er verdt millioner av kroner for de rette personene.

Lite bevissthet

- De aller færreste reflekterer over hvor kraftig Facebook faktisk er som virkemiddel og hvor mye informasjonen de henter kan brukes til å påvirke deg. De som står bak, gjør ikke dette fordi du skal få et bilde av en katt når du svarer på ti spørsmål for å finne ut hvilket dyr du ligner mest på. Det er en avansert markedsundersøkelse som gir dem svært viktig personinformasjon, forklarer Sandland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer