Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisepakke for corona-økonomien:

Dette er de enige om

Finanskomiteen på Stortinget har blitt enige om en rekke tiltak for å redde den norske økonomien.

IKKE ENIG OM ALT: Partiene på stortinget var ikke enige om alle forslagene til nye krisetiltak. Video: Jostein Sletten / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Høyre (H), Venstre (V), Kristelig Folkeparti (KrF), Arbeiderpartiet (Ap), Fremskrittspartiet (FrP), Senterpartiet (Sp) og SV har blitt enige om en krisepakke for den norske økonomien.

De skal blant annet sørge for at helsevesenet, Nav og kommunene får de pengene de trenger for å komme seg gjennom virusutbruddet.

- Det skal ikke stå på pengene for å sikre at de som står i førstelinja kan gjøre sin jobb, sier Aps finanspolitiske talsperson Hadia Tajik.

BRED ENIGHET: Det var samstemte politikere som i dag presenterte den krisepakka på Stortinget. Video: NTB. 19. mars 2020 Vis mer

Regjeringen vil også komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever å stå uten inntekt. Dette skal være på plass så raskt som mulig.

KRISEPAKKE: Pakka blir lagt fram på Stortinget i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRISEPAKKE: Pakka blir lagt fram på Stortinget i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Dette handler om trygghet rundt hvordan bedrifter og folk skal ha det, så får vi heller rydde bort de små uenighetene. Det får vi ta om et år. Hovedpunktene er vi fullt og helt enige om, sier Sps Trygve Slagsvold Vedum.

Sju tiltak

Partiene er nå enige om disse sju hovedpunktene.

  • Arbeidsgiveravgiften senkes med 4 prosentpoeng i to måneder.
  • NAV, kommuner og helsevesenet skal kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien.
  • Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av corona-pandemien så raskt som mulig.
  • Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferjer for en avgrenset periode.
  • Nettundervisning fra voksenopplæring, universiteter, høgskoler og fagskoler skal tilgjengeliggjøres
  • Det etableres en kompensasjonsordning for bortfall av inntekter med 300 millioner til kultursektoren og 600 millioner til idretten og frivilligheten.
  • Regjeringen bes sikre at forskyvning av inntekt, og dermed midlertidig inntektsøkning, som følge av de midlertidige corona-tiltakene ikke går til fradrag i bostøtten, og umiddelbart fremme eventuelle forslag som er nødvendig for å sikre dette. Bostøtte som er utbetalt i påvente av seinere ytelse, må også avgrenses mot seinere utbetalinger.

Forhandlet til langt på natt

Forhandlingene om denne krisepakka pågikk på Stortinget til langt på natt i går.

Partiene i finanskomiteen ble enige rundt klokka 2, opplyser de på pressekonferansen.

De klarte ikke å bli enige om alt, blant annet når det gjelder utbytter hos selskaper, er det uenighet i komiteen. Ap og Sp ønsker å begrense selskapers mulighet til å ta ut utbytte hos selskaper som mottar statlige lån eller statsstøtte.

- Underskudd skal ikke bæres av fellesskapet, mens overskudd går til eierne, sier Tajik på pressekonferansen.

Kompenserer Widerøe

Partiene er også enige om at Widerøe skal kompenseres for bortfall av inntekter.

Årsaken er at partiene mener at det er viktig å sikre kollektivtilbudet i distriktene.

- Flyrutene i spesielt Nord-Norge er ryggraden i transportsystemet her, derfor er de nødt til å opprettholdes. Vi kan ikke risikerer at en stor andel av befolkningen kan havne i en situasjon der de ikke har et tilstrekkelig transporttilbud, skriver Sylvi Listhaug (Frp) i en pressemelding.

Rutene som skal kompenseres er såkalte FOT-ruter.

FOT-ruter er flyruter der markedet alene ikke leverer et tilfredsstillende flytilbud, og der Samferdselsdepartementet kjøper flytjenester gjennom en offentlig konkurranse og setter krav til pris, kapasitet og frekvens.

FOT-rutene opereres i all hovedsak av Widerøe.

Hele Norges coronakart