STO VED EKTEMANNEN: Hillary Clinton har stått ved ektemannen Bill Clintons side gjennom utroskapsskandaler. Nå planlegger den republikanske presidentkandidaten å rippe opp i dette. Foto: AP Photo/Susan Walsh, File
STO VED EKTEMANNEN: Hillary Clinton har stått ved ektemannen Bill Clintons side gjennom utroskapsskandaler. Nå planlegger den republikanske presidentkandidaten å rippe opp i dette. Foto: AP Photo/Susan Walsh, FileVis mer

Dette er de gamle skandalene Trump vil bruke for å ramme Hillary

Donald Trump trapper opp angrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den amerikanske presidentvalgkampen har hardnet til. Fredag ble det klart at den antatte republikanske presidentkandidaten Donald Trump likevel ikke vil stille opp til debatt mot den usannsynlige demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders.

I stedet trapper han opp angrepene mot favoritten til å bli demokratisk kandidat, Hillary Clinton. En feilsendt epost avslørte denne uka at han  planlegger å gyve løs på skandalene rundt Hillary og ektemannen og daværende president, Bill Clinton, på 1990-tallet.

Trump har allerede kommet med en rekke anklager og en reklamefilm som forsøker å rippe opp i utroskapsskandalene rundt Bill Clinton.

- Jeg har større respekt for kvinner enn det Hillary har, sa Trump tidligere i år.

Dette er de største skandalene:

Lewinsky-affæren Da Bill Clinton hadde en utenomekteskapelig affære med Monica Lewinsky, støttet Hillary ektemannen hele veien selv om han løy, benektet, snudde og ble stilt for riksrett i 1999.

Dagen etter at Bill Clinton holdt en pressekonferanse hvor han ytret «jeg hadde ikke seksuelle forbindelser til den kvinnen»», stilte Hillary opp på NBC Today og sa at det var det ytterste høyre som hadde konspirert mot ektemannen.

Hun skal også ha omtalt Lewinsky, som jobbet i Det hvite hus, som en «narsissistisk gærning». Lewinsky sa senere at Hillarys utgangspunkt var å «skylde på kvinnen».

Paula Jones Paula Jones jobbet for de lokale myndighetene i Arkansas da Bill Clinton var guvernør i delstaten på begynnelsen av 1990-tallet. I 1994 saksøkte hun presidenten for seksuell trakassering. Søksmålet utløste etter hvert riksrettsaken mot Clinton. 

Jones hevdet at Clinton 8. mai 1991 kom med seksuelle tilnærmelser mot henne og også eksponerte seg for henne på uanstendig vis. Søksmålet ble avvist av en domstol. Da Jones anket denne beslutningen, inngikk Clinton et forlik med henne på 850 000 dollar (drøyt sju millioner kroner).

Gennifer Flowers Da Bill Clinton lå an til å vinne primærvalget i New Hampshire i 1992, kom anklager om en utenomekteskapelig affære. Den gangen var det fra Gennifer Flowers som hadde jobbet som ansatt hos delstatsmyndighetene i Arkansas og som cabaretsangerinne, som hevdet at hun hadde hatt en 12 år lang affære med Clinton.

Anklagene kom i den ikke alltid troverdige tabloiden «Star», og Flowers hadde fått solid betalt for å fortelle historien. Det var trolig årsaken til at Bill og Hillary klarte å legge anklagen død gjennom et intervju med nyhetsprogrammet «60 minutes» bare tre dager seinere, 26. januar 1992.

Da Bill Clinton ble avhørt om søksmålet fra Paula Jones i 1998, innrømmet han, ifølge Washington Post, for første gang at han hadde hatt sex med Flowers. Imidlertid sa han det bare hadde skjedd én gang i 1977.

Travelgate I mai 1993 ble sju personer sparket fra jobbene sine på reisekontoret til Det hvite hus på grunn av uregelmessigheter i regnskapene som ble avdekket i en FBI-etterforskning. Kritikere hevdet at de fikk sparken for å gi lukrative jobber til venner av Bill og Hillary.

Etter massivt mediepress fikk de fleste av de sju jobbene sine tilbake, og Clinton-parets venner måtte gå. Saken fikk tilnavnet «Travelgate». Skandalen utløste flere etterforskninger og et notat skrevet av den tidligere medarbeideren i Det hvite hus, David Watkins, hadde særlig Hillary Clinton en svært sentral rolle med å få de sju personene sparket, skrev New York Times.

Filegate Da «Travelgate» ble etterforsket av Kongressen, oppdaget de også at Det hvite hus på reglementert vis hadde skaffet seg adgang til hundrevis av FBI-mapper på tidligere ansatte i Det hvite hus. Blant disse mappene var republikanske seniormedarbeidere og Billy Dale, en av de sju som fikk sparken på reisekontoret. Denne skandalen fikk tilnavnet «Filegate».

De to Clinton-medarbeiderne som hadde skaffet mappene, Craig Livingstone og Anthony Marceca, valgte begge å slutte i sine stillinger.

Det hele førte blant annet til at det ble gjennomført en fingeravtrykkanalyse i 1996 for å undersøke om Hillary Clinton og andre medarbeidere snakket sant når de sa at de ikke hadde lest mappene. Analysen viste at deres fingeravtrykk ikke var på dokumentene, ifølge New York Times

Det tok over ti år før en føderal dommer avviste de siste sivile søksmålene mot FBI og Clinton-paret.

Whitewater og selvmord Detaljene er noe kompliserte, men skandalen som fikk navnet «Whitewater» startet med at spesialetterforsker Kenneth Starr begynte å undersøke selvmordet til visesakføreren, Vince Foster, i Det hvite hus i 1993 og de omstridte eiendomsinvesteringene Clinton-ekteparet hadde gjort i Whitewater helt tilbake i 1978. En av anklagene var at Clinton som guvernør skal ha hjulpet en forretningspartner med å få et lån på 300.000 dollar.

Bare timer etter at Foster tok sitt eget liv i juli 1993 fjernet sjefjurist i Det hvite hus, Bernard Nussbaum dokumenter, noen av dem knyttet til Whitewater fra Fosters kontor. Han ga dem til Hillary Clintons stabsjef, Maggie Williams. Ifølge New York Times oppbevarte hun dem i en safe i Det hvite hus i fem dager før hun overleverte dem til Clintons private advokat.

Denne uka ble det avslørt at Trump-organisasjonen planlegger å angripe Hillary Clinton for Whitewater-affæren. Det skjedde da en av medarbeiderne hans klarte å sende en epost feil slik at den havnet hos en journalist i Politico. I eposten ber Trumps rådgiver om informasjon fra republikanernes nasjonalkomité om Whitewater-skandalen.

Selv har også Trump spilt opp under konspirasjonsteorien om at Vince Foster ble drept og ikke tok sitt eget liv.

- Det er én av tingene med henne: Enten det er Whitewater eller Vince eller Benghazi. Det er alltid rot med Hillary, sier Trump.

Furnituregate Da Clinton-ekteparet forlot Det hvite hus i 2001, to de med seg personlige gaver og møbler til en verdi av 190.000 dollar (om lag 1,6 millioner kroner). Lista over gavene ble publisert og flere av giverne reagerte. De mente nemlig at gavene de hadde gitt, var tiltenkt Det hvite hus og ikke Clinton-ekteparet personlig.

Presidentparet gikk med på å returnere møbler for 48.000 dollar og gi myndighetene ytterligere 89.000 dollar for andre gjenstander som kunne anses som myndighetenes. Saken ble etterforsket av en komité i Representantenes hus ledet av republikaneren Dan Burton.

ANKLAGET: Gennifer Flowers hevdet at hun hadde hatt et 12 år langt forhold til Bill Clinton. Foto: dm/David McNew REUTERS
ANKLAGET: Gennifer Flowers hevdet at hun hadde hatt et 12 år langt forhold til Bill Clinton. Foto: dm/David McNew REUTERS Vis mer