Dette er de «glemte krisene»

Leger uten grenser presenterte i dag en liste på ti kriser de mener får for lite oppmerksomhet.

NYFØDTE BARN DØR: Ifølge Leger uten grenser dør 194 000 babyer før de er en måned gammel i Pakistan. Hovedårsaken til dødsfallene er underernæring og mangel på leger og jordmødre. Organisasjonen mener det er en krise som får for lite oppmerksomhet. Foto: Leger uten grenser
NYFØDTE BARN DØR: Ifølge Leger uten grenser dør 194 000 babyer før de er en måned gammel i Pakistan. Hovedårsaken til dødsfallene er underernæring og mangel på leger og jordmødre. Organisasjonen mener det er en krise som får for lite oppmerksomhet. Foto: Leger uten grenser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For femte året på rad presenterte Leger uten grenser i dag ti «glemte kriser».

Organisasjonen legger hvert år fram ti kriser de mener blir glemt av media, politikere og befolkningen.

- Dette er alvorlige humanitære kriser som folk ikke vet noen ting om. Vi ser en tydelig sammenheng med at når folk ikke bryr seg, så kommer det ingen hjelp, sier Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser til Dagbladet.

- Fly forbanna - Hvorfor får ikke disse krisene oppmerksomhet?

- Jeg vil da kaste ballen tilbake til media, som har mye ansvar for å få denne informasjonen ut til befolkningen. Men det er lett å føle avmakt, det har jeg stor forståelse for. Jeg har likevel et ansvar i å fortelle disse historiene. Vi kan ikke bry oss om det vi ikke vet noe om, sier hun, og legger til:

- Jeg snakker i dag om medmenneskelighet, men innerst inne er jeg fly forbanna. Verden er et urettferdig sted, og det kommer jeg til å fortsette å mase om.

- Hva kan vi gjøre?

- Nå ber vi om at ordet blir spredd. Det har vi sett at hjelper mye. Man kan også støtte økonomisk, eller bli kollega med meg, sier hun.

- Sjokkerende Hun trekker fram situasjonen i Pakistan, der over 500 nyfødte barn dør hver dag. 194 000 babyer dør før de er en måned gamle, hovedsaklig på grunn av underernæring og mangel på helsehjelp.

- Det er sjokkerende. Det er et veldig stort tall. Det er alt for dårlig tilgang til kyndig fødselshjelp. Hadde man fått informasjon og hjelp, så kunne veldig mange flere ha overlevd, sier hun, og legger til:

- Det er også veldig mange nordmenn som har tette bånd til Pakistan. Men hvis man ikke vet om det, så gjør man heller ingenting for å hjelpe.

Dette er de ti «glemte krisene»:
• Tsjad: Epidemier og sult, men ingen leger.
Tsjad har bare 500 leger, men malaria, underernæring og meslinger er utbredt i landet. Flyktninger strømmer også til landet.

• Tre av fire i fattige land får ikke mental helsehjelp.
85 prosent av de som lider av alvorlige helsevansker, får ikke hjelp. Millioner av mennesker har ikke tilgang på mental helsehjelp.

• Utrygg abort dreper en kvinne hvert tiende minutt.
Utrygg abort tar livet av 800 kvinner hver dag. Halvparten av alle aborter som utføres verden over er livsfarlige.

KRISERAMMET LAND: Tsjad har bare 500 leger, og malaria, underernæring og meslinger er utbredt. Flyktninger strømmer også til landet. Foto: Hege Opseth / Kirkens Nødhjelp / SCANPIX .
KRISERAMMET LAND: Tsjad har bare 500 leger, og malaria, underernæring og meslinger er utbredt. Flyktninger strømmer også til landet. Foto: Hege Opseth / Kirkens Nødhjelp / SCANPIX . Vis mer

• Ingen hjelp i Kongos glemte provins.
Lokalt helsevesen i Katangaprovinsen er ikke-eksisterende. Befolkningen rammes av vold og sykdom.

• Barn med hiv får ikke behandling.
Uten medisiner vil halvparten dø før de fyller to år.

• Haiti: Helsevesen i ruiner.
Jordskjelvet for fem år siden har katastrofale følger, og helsehjelp blir ikke prioritert.

• Den sentralafrikanske republikk: Masseflukt og helsekrise.
Mangel på mat, helsehjelp og masseflukt.

• Malaria dreper ett barn hvert minutt.
600 000 mennesker dør hvert år, til tross for at medisinene finnes.

• Pakistan: Hver dag dør 530 nyfødte barn.
194 000 babyer dør før de er en måned gamle, på grunn av underernæring og mangel på leger og jordmødre.

• Ni millioner utvikler tuberkolose hvert år.
Rammer mennesker over hele verden.

VIL SPRE ORDET: Nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, Lindis Hurum, presenterte i dag en liste på ti humanitære kriser organisasjonen mener får for lite oppmerksomhet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VIL SPRE ORDET: Nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, Lindis Hurum, presenterte i dag en liste på ti humanitære kriser organisasjonen mener får for lite oppmerksomhet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer