Dette er de mulige terrormålene

- Myndighetsinstitusjoner og alle steder det oppholder seg mange mennesker på en gang, sier terrorforsker Cato Hemmingby.

MULIG TERRORMÅL: Beredskap- og justisminister Anders Anundsen opplyste torsdag morgen at politiet har iverksatt flere tiltak for å møte en mulig trussel. Den internasjonale fotballturneringen Norway Cup arrangeres fra 27. juli til 2. august, og kan være et mulig terrormål. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MULIG TERRORMÅL: Beredskap- og justisminister Anders Anundsen opplyste torsdag morgen at politiet har iverksatt flere tiltak for å møte en mulig trussel. Den internasjonale fotballturneringen Norway Cup arrangeres fra 27. juli til 2. august, og kan være et mulig terrormål. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Informasjonen politiet har fått fra PST inneholder ikke trusler mot konkrete objekter eller personer.

Terrorforsker ved Politihøgskolen Cato Hemmingby sier til Dagbladet at eventuelle terrormål ofte skal ha en viss symbolsk betydning for terrorister.

- Dette kan være myndighetsinstitusjoner som departementet eller parlamenter, sier Hemmingby.

Han forteller også at militante islamister tidligere har vist en vilje til å gjennomføre massedødsangrep i offentlig rom, og viser til terroraksjonene som fant sted i Madrid og London.

Arrangementer - Alle type steder der det oppholder seg mange mennesker på en gang. Dette kan være togstasjoner, flyplasser og også arrangementer, sier Hemmingby.

Dagbladet får bekreftet at steder som blir vurdert som største mulige mål for et eventuelt terrorangrep er Norway Cup i Oslo og mot Hurtigruta.

Terrorforskeren sier at det blir vanskeligere for terrorister å slå til mot slike arrangementer da både politiet og befolkningen er blitt informert om trusselen.

- Det er vanskeligere å slå til mot arrangementer når politiet på forhånd vet om trusselen, sier han til Dagbladet.

- Man kan også si at det hele tida er uspesifiserte trusler i store europeiske land som sjelden blir noe av, men at man skal ta trusselen alvorlig.

Ikke noe ekstraordinært Norway Cup kommer ifølge Generalsekretær Frode Kyvåg ikke til å gjøre noe ekstraordinært.

- Vi kommer ikke til å gjøre noe ekstraordinært i forhold til informasjonen fra PST. Vi har et utmerket samarbeid med politiet og forholder oss til dem, sier Norway Cup-general Kyvåg.

Kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten Stein Lillebo sier til Dagbladet at de ikke øker beredskapen.

- Vi har våre sikkerhetsrutiner og en beredskap, og de viderefører vi denne tida, sier han. 

De har opprettet en dialog med Tromsø politikammer, og holder et øye med situasjonen. De har også hatt en ekstra kontroll for av- og påstigende gjester.

Hordaland politidistrikt skriver i en pressemelding at de har satt i verk de operative tiltak som er pålagt fra POD i henhold til planverket.

- Det betyr økt tilstedeværelse på trafikale knutepunkt som flyplass, tog- og busstasjon med mer. Politiet har også økt sin tilstedeværelse på Tallships, står det i meldinga.

Vil ikke kommentere Garden ville tidligere i dag ikke kommentere sikkerhetstiltakene rundt kongefamilien, og viser til politiet for informasjon om terrortrusselen.

- Garden har et robust vakthold med væpnede gardister hele året, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Magen Hovtun til Dagbladet.

Slottet vil ikke kommentere terrortrusselen mot Norge, og vil heller ikke fortelle hvor Kongefamilien befinner seg i dag fordi de har privat program. Kronprins Haakon har et offisielt program i New York i morgen.

Festivalledelsen på Gladmatfestivalen nå et møte om trusselvurderingen mot arrangementer, skriver Stavanger Aftenblad.

Rådhuset i Oslo er stengt for turister inntil videre i forbindelse med den mulige terrortrusselen mot Norge.

Tog, buss og fly Alle tog går som normalt, men Jernbaneverket har iverksatt tiltak, opplyser kommunikasjonssjef Kjell Bakken til Dagbladets livesending.

GARDERMOEN: Bevæpnet politi på Oslo Lufthavn Gardermoen torsdag formiddag. Politiet har høynet beredskapsnivået etter en trussel om terrorangrep. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
GARDERMOEN: Bevæpnet politi på Oslo Lufthavn Gardermoen torsdag formiddag. Politiet har høynet beredskapsnivået etter en trussel om terrorangrep. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Vi følger anbefalinger og råd fra politiet, sier Bakken.

Det er også væpnede politistyrker på en rekke flyplasser rundt i landet, blant annet Gardermoen, Sandefjord, Sola, og Værnes.

Kommunikasjonssjef Margareth Aske i Avinor sier at de forholder seg til gjeldende trusselvurdering inntil de får en annen beskjed, melder nyhetsbyrået NTB. 

- Vi har foreløpig ikke blitt kontaktet om den mulige terrortrusselen. Vi har sett pressekonferansen, men foreløpig forholder vi oss til gjeldende trusselvurdering, sier Aske.

Pressekontakt Knut Rostad i Statoil vil ikke kommentere saken til Aftenbladet.

- Det eneste jeg kan si er at vi følger situasjonen tett og vurderer tiltak. Vi har en god dialog med norske myndigheter, sier han.

TERRORFORSKER: Cato Hemmingby er terrorforsker ved Politihøgskolen. Foto: PHS
TERRORFORSKER: Cato Hemmingby er terrorforsker ved Politihøgskolen. Foto: PHS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer