Nye smittevernråd

Dette er de nye corona-tiltakene

Regjeringen innfører en rekke nye tiltak for å bekjempe den stadig økende smitten i landet.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Situasjonen har endret seg dramatisk. Kurven blir brattere uke for uke. Den siste uka har vi registrert nesten like mange smittetilfeller som vi gjorde i hele september og vi våkner til stadig nye smitterekorder, sier statsminister Erna Solberg i sin orientering til Stortinget torsdag formiddag.

- Mitt hovedbudskap i dag vil være at nordmenn de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker. Utviklingen kan snus dersom vi setter inn sterkere tiltak for å begrense mobiliteten og redusere sosial kontakt mellom mennesker. Det betyr at folk i størst mulig grad nå må holde seg hjemme og ha minst mulig kontakt med andre enn sine nærmeste.

- Kan komme ut av kontroll

Statsministeren trekker fram Oslo og Bergen som stedene der situasjonen er særlig alvorlig.

- Vi må klare å begrense spredningen i byområder som Oslo, Drammen og Bergen, slå ned utbrudd vi ser i hele landet og begrense importsmitten vesentlig. Hvis vi ikke lykkes, er det stor sannsynlighet for at smitten vil komme ut av kontroll, sier Solberg.

Målet når tiltakene nå skjerpes inn, er ifølge Solberg at sykdomsbyrden skal være lav, og at helse- og omsorgstjenesten kan håndtere antallet pasienter.

Regjeringen har besluttet følgende nye endringer:

• Anbefaling om at alle i de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker.

• Unge og voksne som har vært i situasjoner der det har vært vanskelig å holde minst én meters avstand, bør holde minst to meter avstand ved besøk til personer i risikogruppene.

• Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter. Innendørs kan det fortsatt være inntil 200 personer på arrangementer der alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

• Unødvendige innenlandsreiser bør unngås. Arbeidsreiser som anses nødvendige og reiser til fritidseiendommer som kan gjennomføres uten kontakt med andre er unntatt.

• Det innføres nasjonal skjenkestopp kl. 2400. Nye gjester kan ikke slippes inn etter kl. 2200. Dette gjøres gjeldende fra midnatt natt til lørdag 7. november.

• Utenlandske reisende til Norge som kommer fra røde land eller områder, må framvise negativ covid-19-test før innreise til Norge. Testen må være tatt under 72 timer før innreisen. Dette iverksettes fra midnatt natt til mandag 9. november.

• Personer som kommer uten fast bopel eller arbeids- eller oppdragsgiver i Norge, må oppholde seg på karantenehotell og teste seg i en periode på inntil ti dager. Perioden kan blir redusert når effekten av negative test før innreise og tester tatt i Norge blir vurdert nærmere. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å utrede nærmere hvordan disse kravene kan innføres.

• En rekke nye tiltak føyes til listen som skal vurderes av kommuner med høy smitte.

• I tillegg gis Helsedirektoratet flere oppdrag, for blant annet å vurdere tiltak for å beskytte mennesker i risikogruppene og å skjerme sårbare grupper i samfunnet.

- Slutt på festene

- Kravet om attest på gjennomført test likner på systemet de har i Danmark. Men vi innfører det for alle reisende fra land som vi kategoriserer som røde. Hos oss kommer det i tillegg til kravet om karantene de ti første dagene i landet. Kravet skal ikke gjelde for nordmenn eller personer som er bosatt i Norge, fortsetter Solberg.

Statsministeren utdyper også detaljene omkring arrangementer. Flere av smitteutbruddene er knyttet til større innendørs arrangementer, og særlig private sammenkomster, sier Solberg. Dette er noe av grunnen til at det nå strammes inn for private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler.

- Vi innfører også en grense på maksimalt 50 personer på innendørs arrangementer hvor ikke alle sitter i fastmonterte seter. Det betyr for eksempel at man normalt kan være 50 til stede på seminarer, religiøse forsamlinger, seremonier ved bryllup og begravelser og idrettsarrangementer i hallidretter, sier statsministeren, og fortsetter med detaljene for skjenking og fest.

- Noen hevder at tidlig skjenkestopp vil føre til flere private fester. Svaret på det er: Nå må det være slutt på festene for en periode, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer