Dette er de nye coronarådene

Barn og unge får enkelte lettelser i denne runden.

ÅPNING: Det åpnes opp for barn og unge, men det er fortsatt en dugnad, sier Erna Solberg til Dagbladet. Video: Ivan Larsson / Frode Andresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 800 +262
mutantsmittet1 120
døde 622
påvist smittet 114 000 000+369.1K
døde 2 530 000 +8.0K
Se mer

Erna Solberg opplyser at de fjerner ringtiltakene på Vestlandet. Ellers videreføres de nasjonale tiltakene i stor grad.

- Det blir for risikabelt å lette for mye på andre tiltak nå, sier Solberg.

Det gjøres imidlertid noen endringer der barn og unge prioriteres. Solberg understreker at reglene også bestemmes lokalt.

- Barn og unge har hatt det vanskelig lenge. Derfor er jeg glad for at vi kan åpne forsiktig opp, sier Solberg.

Endringer

Barn og unge under 20 år kan konkurrere og være med på idrettsarrangementer. Regler for antall personer og avstandsregler gjelder fortsatt.

Regjeringen åpner også for at flere studenter på fagskoler, høyskoler og universitet kan bruke lokalene og få fysisk undervisning i små grupper. Dette med forsterkede smitteverntiltak.

- Vi måtte prioritere, og vi valgte barn og unge, sier Solberg.

Det blir en endring i de nasjonale skjenkereglene: Det blir innført full skjenkestopp klokka 22.00. Det er fra før tillatt å selge alkohol til de som får servert mat.

- Vi vet at utelivsbransjen bidrar til lettere smittespredning. Når vi gjør en endring der vi åpner for flere arrangementer... Vi er i en situasjon med litt økende smitte. Dette kunne tilsi at vi ikke skulle gjøre noen lettelser, men vi gjør det fordi vi ser det tar på. Da må vi endre andre mulige smittekilder, utdyper Solberg overfor Dagbladet,

Går rett vei

Regjeringen endrer også kravet om fastmonterte seter. Kravet om fastmonterte plasser erstattes med krav om faste, tilviste sitteplasser. Kirkene åpner også for inntil 100 personer i begravelser. Tidligere har det vært tillatt 50.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad mener det siste punktet er spesielt viktig.

- Det er fordi de ikke kan utsettes, og er fundamentet for sorgbearbeiding. Derfor tror jeg denne endringen er viktig for mange, sier Ropstad.

Det strammes også ytterligere inn på kravene om karantene og karantenehotell. Det gjøres for å hindre importsmitte og for å få bedre kontroll.

Reglene gjelder fra midnatt natt til tirsdag 23. februar. I midten av mars vil det gjøres en ny vurdering, opplyser Solberg.

- Vi ser at de nasjonale tiltakene har hatt effekt, og stadig flere beskyttes gjennom vaksine. Det går den rette veien. Samtidig er smittesituasjonen fortsatt ustabil, sier Solberg.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer