Dette er de nye coronatiltakene

En øvre grense på fem gjester i private hjem og mulige lokale munnbind-påbud er noen av de nye nasjonale tiltakene som trer i kraft denne uka.

NYE TILTAK: Mandag 26. oktober kom regjeringen med nye, strenge coronatiltak. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smittespredningen i Norge har økt den siste tida. I august ble det registrert 300 nye tilfeller i uka, i september var det 700 nye ukentlige tilfeller og i oktober har det vært 900 nye smittetilfeller per uke.

– Nå øker smitten blant de eldste. Det gjør at vi ser at flere havner på sykehus og blir alvorlig syke. Vi frykter også at vi vil se flere dødsfall, sier Erna Solberg under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Oppblomstringen bekymrer regjeringen. Derfor innføres det en rekke nye nasjonale tiltak, som vil gjelde fra midnatt til onsdag og vare til starten av desember.

Dette er de nye tiltakene:

 • I private hjem, hager og hytter anbefales det at man ikke har mer enn fem gjester, utenom husstandsmedlemmer. Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.
 • Regjeringen anbefaler også at alle reduserer antallet de har sosiale sammenkomster med i løpet av ei uke.
 • Regjeringen reduserer også antallet du kan ha i en privat sammenkomst på offentlige steder fra 200 til 50 personer.
 • Bare inntil femti deltakere kan delta på innendørs sammenkomster som primært samler familie, venner og kjente.
 • Utenlandske arbeidere fra «røde» land må i karantene

Ti nye coronatiltak i Oslo

Smitteverntiltakene regjeringen la fram på mandagens pressekonferanse gjelder for hele landet.

- De nye reglene gjelder for hele landet, og de som bor på steder med lite smitte synes kanskje at dette blir veldig strengt, og til dere vil jeg si: Mer smitte i samfunnet betyr flere utbrudd over hele landet, avslutter Solberg.

Men kommuner som er hardt rammet kan i tillegg innføre lokale tiltak. Tidligere mandag la også byrådsleder Raymond Johansen fram de nye tiltakene for Oslo-borgere. Fra torsdag 29. oktober klokka 12 vil følgende tiltak være gjeldende i hovedstaden:

 • Påbud om munnbind innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst én meter avstand.
 • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
 • Stans i innslipp av nye gjester på utesteder klokka 22.
 • Begrensning av deltakere på alle innendørs arrangementer uten fast seteplassering settes ned til 20 personer.
 • Påbud om hjemmekontor og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor så langt praktisk mulig.
 • Antallet kontakter gjennom ei uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter.
 • Forbud mot private sammenkomster med flere enn 10 personer.
 • Påbud om munnbind i kollektivtransporten når man ikke kan holde én meters avstand.- Skjenkestopp ved midnatt.
 • Begrensninger i breddeidrett for voksne.
 • Maks 200 personer kan være til stede på utendørs arrangementer.

Kan innføre strengere tiltak

Erna Solberg understreker at dersom de nye tiltakene ikke fører til at smittetrykket reduseres, vil det innføres mer inngripende tiltak.

- Hvis smitten fortsetter å stige kan det være vi må innføre strengere tiltak etterhvert. Men det håper jeg de ikke vil gjøre. Novemberdugnaden i år er å begrense den sosiale aktiviteten for å sørge for at vi kommer i havn til jul, slik at besteforeldre kan feire med barnebarna sine uten at faren for smittespredning er der, sier statsministeren til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer