OSLO: Byrådsleder Raymond Johansen orientere om coronasituasjonen i Oslo og tiltak gjennom sommeren. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Jostein Sletten / Dagbladet. Vis mer

Dette er de nye Oslo-reglene

Oslo opprettholder høyeste beredskapsnivå for coronaviruset i sommer, men nå utvides skjenketida.

Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kom fredag med nye corona-regler for Oslo. Han sa at nedstengningen har gitt ønsket resultat.

-Vi fikk tidlig kontroll over smittespredningen i Oslo. Og vi fikk begrenset de negative konsekvensene av smitte i langt større grad enn mange andre land og byer, sier Johansen til Dagbladet.

- Overvåker bybildet

Oslo kommune begynner å se resultater av den gradvise og kontrollerte gjenåpningen av byen, mener han.

- Vi har ikke fått nye og store smitteutbrudd, selv om vi har åpnet opp. Byen vår begynner å likne på seg sjøl igjen. Det er jeg utrolig glad for.

Oslo kommune vil opprettholde det høyeste beredskapsnivået (nivå 3) med sentral kriseledelse.

- Det betyr at Oslo-folk skal være trygge på at byrådet og Oslo kommune overvåker bybildet og smittesituasjonen dag for dag, og setter inn de tiltakene som eventuelt måtte være nødvendig. Johansen understreker at alle fremdeles må forholde seg til hygieneråd og restriksjoner for avstand og bevegelse framover.

- Selv om det er lite smitte, er det fremdeles spredning av sykdommen i byen vår.

Se de konkrete reglene nederst i saken.

SØRENGA: Byvettreglene innebærer at folk må holde minst en meters avstand til andre. Her Sørenga en sommerdag i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
SØRENGA: Byvettreglene innebærer at folk må holde minst en meters avstand til andre. Her Sørenga en sommerdag i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Vis mer

Oppe til klokka 3

Samtidig opplyser byrådslederen at skjenketida i Oslo utvides til klokka 3 fra mandag 22. juni.

Som følge av pandemien ble hovedstadens utesteder stengt ned av smittevernhensyn. Etter at skjenkestopp ble opphevet 6. mai har skjenketid vært begrenset til klokka 23.30 og åpningstid til midnatt.

- At flere medarbeidere kan komme tilbake er viktig for å få arbeidsledigheten i Oslo ned, sier Johansen og skryter av serveringsbransjen.

- Når vi nå utvider åpningstidene, er det viktig at gjester og serveringssteder fortsetter å opptre ansvarlig, fortsetter han.

- Kan få en supersmitter

Johansen advarer likevel om at de kommer til å følge nøye med, og sier at skjenkestedene vil få besøk av kontrollanter om smittevernseglene brytes.

- Vi vil ikke nøle med å stenge enkeltsteder som ikke følger reglene, advarer han.

Til Dagbladet sier han at det også kommer til å gjøres tilfeldige kontroller.

Byrådslederen minner også folk på at en viktig smittekilde til Norge var et afterskisted i Østerrike.

- Så det å være seriøs med tanke på utesteder er en naturlig del av oppfølgingen nå etter pandemien. Men jeg har tillit til at serveringsstedene og at folk vil fortsette å vise hensyn, sier han, og legger til:

- Vi kan få en supersmitter som kan skape så stor smitte at man må treffe drastiske tiltak. Heldigvis har vi et godt samarbeid med nasjonale myndigheter, men at skjenkesteder er en potensiell smittekilde er det ingen tvil om, og derfor er det viktig at folk viser hensyn.

NHO er glad for at byrådet nå utvider skjenketidende i Oslo.

- Dette har vi etterlyst lenge, for det har hastet å gå tilbake til ordinær skjenketid for serveringsstedene i Oslo. Dette vil bidra til at disse bedriftene kan få økt omsetning, og det er derfor viktig for å styrke og bevare arbeidsplassene i denne næringen, skriver Nina Solli, regiondirektør i NHO Viken Oslo, i en e-post til Dagbladet.

Sørenga gjør ham bekymret

Byrådsleder Johansen er videre også bekymret for store ansamlinger på badestrendene i byen.

- Vi vil ha økt oppmerksomhet rettet mot dette mot sommeren. Vi får løpende oversikt over hvordan folk beveger seg i byen, og over ansamlinger av folk, sa han på pressekonferansen.

UROLIG: Helsebyråd Robert Steen er tydelig på at coronaviruset ikke tar sommerferie, og er urolig over store folkemengder. Reporter: Frode Andresen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

- Ansatte i kommunen og vektere deltar i rapportering i vårt triosystem. Dette gir oss et veldig godt utgangspunkt for å vurdere tiltak i områder hvor det er stor trengsel, fortsetter han.

Til Dagbladet forklarer Johansen at triosystemet er et overvåkningssystem som gir mobilitetsdata for Oslo.

- Det vil si hvor folk beveger seg slik at vi kan treffe enkelte tiltak for at folk kan spre seg litt.

- Bruk andre badeplasser

Han understreker viktigheten av at folk er forsiktige når de oppholder seg på populære badestrender.

- Folk må ikke sitte klint oppå hverandre. Alle må informere, være til stede, gå bort til hverandre å si ifra, og være forsiktige.

Byrådslederen oppfordrer heller folk til å oppsøke mindre badeplasser.

- Gå til et tjern inni skogen. Kanskje får du maur mellom tæra, men da slipper dere være på Sørenga, sier han.

REISE: Fra og med 13. juni vil alle symptomfrie personer kunne reise fritt innenlands i Sverige. Video: Regjeringen Vis mer

Dette er reglene

Dette er byvettreglene for Oslo framover:

• Bruk hele byen.

• Oppsøk steder uten trengsel – det er ingen skam å snu.

• Hold minst en meters avstand til andre.

• Vask hendene godt og ofte.

• Hold deg hjemme hvis du er forkjølet.

• Tenk på at du også kan smitte de du bor sammen med.

• Kontakt fastlege eller ring coronatelefonen ved symptomer på forkjølelse.

I tillegg lanseres det en kampanje for å fremme de nye rådene i ulike kanaler og på flere språk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer