Coronaviruset

Dette er de nye reglene

Regjeringen presenterte nye tiltak for å gradvis åpne landet.

ÅPNER SAKTE MEN SIKKERT: Kulturminister Abid Raja (V) er fornøyd med at man nå gradvis kan åpne Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag holdt regjeringen sin daglige pressekonferanse. Helse- og omsorgsminister Bent Høie og kulturminister Abid Raja var til stede på pressekonferansen.

Regjeringen presenterte nye regler for å kunne åpne samfunnet videre.

- Vi har fått til mye sammen, og vi fikk det til fortere enn noen trodde på. Jeg forstår at mange er utålmodige, men vi må åpne opp gradvis, begynner Høie.

Han sier at regjeringen følger WHO sitt råd om å åpne samfunnet gradvis med intervaller på 14 dager.

- Derfor vil vi åpne samfunnet gradvis hver 14 dag.

Kan være nærme

- Fra i dag av endres rådet om avstand til andre fra at man skal holde to meters avstand, til at man skal holde minst én meters avstand, sier helseminister Bent Høie på regjeringens daglige pressekonferanse.

Det gjelder både ute og inne.

Nærkontakt defineres fortsatt som nærmere enn to meter i 15 minutter, sier Høie.

Vurderer arrangementer med 200 personer

Regjeringen gjør også endring for arrangementer. Fra 7. mai vil det bli mulig med arrangementer på offentlige steder på inntil 50 personer.

- Det må være mulig å holde en meters avstand til andre personer på arrangementene, og arrangør må ha oversikt over hvem som er til stede, sier Høie.

Sist lørdag ble forbudet mot arrangementer med over 500 deltakere forlenget til 1. september.

- Det blir forbud mot alle arrangementer på offentlig sted med mer enn 50 personer, fortsetter han.

Høie sier samtidig at de vurderer å tillate arrangementer med inntil 200 personer.

- Hvis vi fortsetter å ha kontroll på smittespredningen framover vil vi vurdere å tillate arrangementer for inntil 200 personer fra 15. juni, sier han, og poengterer at det bare er noe de vurderer.

Ytterlige avklaringer

Kulturminister Abid Raja stiller seg bak helseministerens budskap om at man må fortsette å holde avstand og være flinke, men er glad for at det nå åpnes litt opp.

– Som kulturminister er det en glede å se at det begynne å komme litt lys i enden av tunnellen. Hvis det er en ansvarlig arrangør, betyr det at opera, konserthus, kino nå faktisk kan åpne igjen. Er ikke det litt deilig?

Det er foreløpig ingen endringer når det gjelder idrettskonkurranser hvor fysisk kontakt er nødvendig, sier kulturminister Abid Raja på regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen.

- Klarer du å holde en meters avstand på idrettsbanen er du velkommen til å starte opp, sier han.

Han sier det vil komme ytterligere avklaringer den 7. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer