Corona

Dette er de nye reglene

Statsminister Jonas Gahr Støre legger fram lettelser i coronatiltakene.

Regjeringen holder pressekonferanse om coronasituasjonen klokken 19. Sammen med statsrådene skal sta... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Statsminister Jonas Gahr Støre, helseminister Ingvild Kjerkol, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og flere andre ministere legger fram lettelser i coronatiltakene.

Pressekonferansen skjer rundt fire uker etter at coronatiltakene ble strammet inn på grunn av usikkerheten rundt omikron-viruset.

- Vi er inne i en ny fase av pandemien, sier Støre.

Han forteller at smitten trolig vil øke raskt i tiden framover. Likevel blir det nå en rekke endringer i tiltakene. Blant annet vil det bli endringer i karantenereglene, det blir lov å servere alkohol til klokka 23 og det blir ikke lenger krav om rødt nivå i videregående skole eller gult nivå i barneskolen og barnehager.

- Det kan bli nødvendig å stramme inn igjen tiltakene, sier Støre.

Kommer ny vurdering

Han sier at det vil bli gjort en ny vurdering i starten av februar.

Helseminister Kjerkol sier på pressekonferansen at mye av smittesporingen nå vil måtte gjøres av hver enkelt, og at man nå bør varsle sine egne nærkontakter om man tester positivt.

- Vi skal fortsatt beholde kontrollen over pandemien og beskytte helsetjenesten, sier Kjerkol.

På spørsmål om hvorfor kommunene skal få bestemme tiltaksnivå i skolene, men ikke hvor lenge de skal skjenke alkohol svarer Kjerkol:

- Vi ønsker å legge opp til begrenset mobilitet og kontakt mellom voksne, gjennom en nasjonalt regulert skjenketid. Dette er smittevernfaglig begrunnet, og en del av en tiltakspakke som samlet sett gir oss mindre mobilitet og mindre kontakt.

200 deltakere

Kulturminister Anette Trettebergstuen sier på pressekonferansen at de nå øker antallet som kan være til stede på arrangementer. Man nå kan være 200 personer, uten faste tilviste plasser, på utendørs arrangementer og 200 personer, med faste tilviste plasser, på arrangementer innendørs

- I tillegg jobber vi nå med løsninger for bedre å kunne tilpasse antallsbegrensningene til størrelsen på lokalet. Målet er at vi på konsertarenaer, eller i idrettshaller, kan slippe inn flere, sier Trettebergstuen.

I private hjem blir det fortsatt maksimalt lov å ha ti gjester.

- Det er et uttrykk for at mesteparten av smitten skjer i hjemmet til folk, sier Støre.

- Når vi da skal ha en sånn pakke, og etter hvert faste tiltakspakker, så er dette med å ha en oppmerksomhet med hvor mange man er tett på i hjemmene viktig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer