Erna Solberg forklarer:

Dette er de nye tiltakene

Skjenkestoppet opprettholdes, og Erna Solberg ber deg unngå mer enn fem gjester. Farenivået i skolen nedjusteres, og statsministeren forventer at risikogruppene er vaksinert innen påske. Samtidig settes toppidretten på pause.

Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 74 200 +690
mutantsmittet1 630
døde 633 +1
påvist smittet 116 000 000+447.8K
døde 2 580 000 +10.8K
Se mer

Statsminister Erna Solberg (H) orienterer i dag Stortinget om coronasituasjonen landet står i.

- Situasjonen kan endre seg raskt. Vaksineringen er i full gang, men vi vet enda ikke hvordan vaksinen påvirker videre smitte, sier Solberg til Stortinget.

Klokka 14 holder hun pressekonferanse for å også oppdatere smittevernstiltakene som løper ut i dag. Solberg sier de muterte virusvariantene fra Storbritannia og Sør-Afrika har funnet veien til Norge.

- De muterte variantene gjør situasjonen enda vanskeligere. Vi følger situasjonen, og må hele tida være forberedt på å innføre mer inngripende tiltak for å håndtere smitten, fortsetter Solberg.

Følg Solbergs redegjørelse direkte i DBTV øverst i artikkelen!

De nye tiltakene

Statsministeren informerer også om coronatiltakene som skal gjelde fra og med i morgen. Dette er de viktigste endringene:

 • Toppidretten anbefales å utsette alt seriespill i to uker
 • Regjeringen anbefaler fortsatt digital undervisning på universiteter og høyskoler
 • Ungdsomsskoler og videregående skoler går fra rødt til gult farenivå
 • Regjeringen anbefaler også at man fortsatt unngår utenlandsreiser
 • Det anbefales også at man fortsatt ikke har besøk av mer enn fem personer utenfor husstanden
 • Det nasjonale skjenkeforbudet opprettholdes, men det skal tas en ny vurdering av dette neste uke
 • Det blir tillatt med fritidsaktiviteter inne og ute for alle under 20 år
 • For private sammenkomster utenfor eget hjem vil anbefalingen nå være inntil 10 personer innendørs. Utendørs er anbefalingen maks 20 personer.

- Skjenkeforbudet har rammet servingsbransjen særlig hardt. Når omsettingsfallet blir større, blir også mulighet for kompensasjon større, sier Solberg.

- Vi vet at ansatte i serveringsbransjen er sterkt overrepresentert når det gjelder koronasmitte. Og i en rapport fra en dansk ekspertgruppe som nylig ble lagt fram, vurderes det at barer er blant de stedene som har høyest virkning på smittespredningen, fortsetter hun.

- Folk må forberede seg på å leve med inngripende tiltak fram mot sommeren, kanskje enda lengre, sier Solberg fra talerstolen.

Samtidig jobber Ap, Sp, Frp og SV for å finne felles politikk de fire kan presse regjeringen med på. Dagbladet er kjent med at de fire ser flere muligheter til felles politikk rundt kompensasjonsordningen og permitteringsordningen, og at møtevirksomheten vil pågå utover uka.

- Kommer vi oss fram til påske, vil trolig en stor del av risikogruppene være vaksinert, sier Solberg.

Blant tiltakene som nå skal vurderes er nasjonalt skjenkestopp og situasjonen på norske skoler. Det er ventet at Solberg vil berøre en rekke av tiltakene i Stortinget:

 • Rådet om å unngå å ha gjester i hjemmet bør oppheves, mener Helsedirektoratet og FHI. FHI foreslår at man kan ha inntil fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer.
 • Nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer anbefales videreført i to uker til av Helsediretktoratet, mens FHI mener det bør oppheves.
 • Smittevernsnivået på ungdoms- og videregående skoler anbefales nedjustert til gult, men med mulighet for lokale innstramminger.
 • Universiteter, høgskoler og fagskoler bør fortsatt bruke digital undervisning der dette er mulig, og alle planlagte arrangementer bør være digitale, mener Helsedirektoratet.
 • Rådet om å unngå alle unødvendige reiser i inn- og utland anbefales videreført.
 • Det samme gjelder hjemmekontor for alle som har mulighet til dette.

Regjeringen innførte en nasjonal skjenkestopp ved midnatt fra 7. november i fjor. Denne varte fram til 4. januar, da all skjenking ble forbudt.

FHI understreker at de mener at skjenkingen fortsatt må vurderes lokalt basert på den lokale smittesituasjonen.

Helsedirektoratet mener på sin side at skjenkeforbudet bør videreføres.

Det var registrert 47 nye koronasmittede i Oslo søndag. Det er 85 færre enn gjennomsnittet de foregående sju dagene, som var på 132 smittede per dag.

De første søkerne til regjeringens utvidede kompensasjonsordning for næringslivet har allerede fått utbetalinger, opplyser regjeringen mandag morgen.

Status vaksinasjon Full oversikt

377 566 (7.0%)i Norge har fått dose nr 1
200 675 (3.74%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer