Dette er de nye tiltakene

Regjeringen varsler strengere kontrollregime ved grensen. Samtidig ber helseministeren folk droppe håndtrykket og gå tilbake til albuen.

Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) holdt fredag formiddag pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge.

I forkant av pressekonferansen har Helsedirektoratet sendt inn sine faglige råd til regjeringen. De anbefaler blant annet å inneføre råd om munnbind, og karantenekrav for husstandsmedlemmer.

Her er tiltakene som tas i bruk fra fredag 26. november:

Klarsignal for coronasertifikat

Forskriften om bruk av coronasertifikat innenlands er klar. Det betyr at kommunene som vil, kan ta det i bruk snart.

- Kommuner kan nå ta i bruk coronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har testet negativt eller har være syke med coronaviruset, sier Kjerkol.

Barn og ungdom under 16 år trenger ikke coronasertifikat.

Innreiseregistrering

- Fra neste fredag må alle som reiser inn til Norge registrere seg på entrynorway.no. Det gjelder også nordmenn. Det blir også mer testing på grensa, fortsetter Mehl.

Regjeringen viderefører også tilbudet om karantenehotell.

Forutsetningen for at kommuner kan begynne å bruke sertifikatet i kontroll, er at de har fattet vedtak om smitteverntiltak. Kommunene må gi gratis testing til dem som ikke er vaksinert.

Tromsø er blant kommunene som har varslet at de står klare til å ta i bruk coronasertifikatet, men som har ventet på at forskriften skal bli klar.

- Dropp håndtrykket

I forkant av pressekonferansen sendte Helsedirektoratet inn sine faglige råd til regjeringen. De anbefaler blant annet å inneføre råd om munnbind, og karantenekrav for husstandsmedlemmer.

Helseministeren ber folk droppe håndtrykket og gå tilbake til albuen.

- Mange av oss har begynt å håndhilse igjen etter å ha brukt albue, hånd til hjertet, nikk og smil i halvannet år. Jeg vil nå oppfordre alle til å droppe håndtrykket og gå tilbake til den smittefrie måten å hilse på, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Smittetrykk

De siste ukene har vært preget av svært høye smittetall flere steder i landet.

Bare siste døgn er det registrert 542 nye coronasmittede personer i Oslo. Det er 125 flere enn samme dag forrige uke og det høyeste tallet på en dag siden begynnelsen av september, melder NTB fredag.

De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 326 smittede per dag, til sammen nesten 5000 nye smittede.

Bergen kommune har varslet pressekonferanse om nye coronatiltak klokka 14 fredag. Det skjer etter at det ble registrert et rekordhøyt antall coronasmittede torsdag, med 209 nye tilfeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer