Regjeringen strammer inn:

Dette er de nye tiltakene

Regjeringen innfører nasjonalt skjenkestopp. Les alle de nye tiltakene her.

NYE TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) holder pressekonferanse om coronasituasjonen. Det er varslet innstramminger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Dagbladet oppdaterer saken!

Mandag kveld presenterte regjeringen nye nasjonale tiltak for å få kontroll på smittesituasjonen i Norge.

- Nå er det alvor, innledet statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen.

- Den nye varianten sprer seg raskt og vi må derfor handle raskt.


  • Munnbind

  • Påbud om bruk av munnbind når det ikke er mulig å holde minst 1 meter avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder. Påbudet gjelder også for ansatte med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer.
  • Munnbindpåbud gjelder også hos frisører, hudpleiere og andre en-til-en-virksomheter.
  • Munnbindpåbud gjelder også på innendørs arrangement, i bibliotek og i museum. (nytt)
  • Munnbindpåbudet gjelder ikke mens man sitter ved et bord på serveringssted (gjeldende) eller inntar mat eller drikke sittende. (nytt)
  • Det er allerede nasjonal anbefaling om å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, for eksempel når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller på vei ut av en fotballstadion
  • Hjemmekontor
  • Påbud om at arbeidsgivere sørger for at ansatte jobber hjemmefra dersom dette er praktisk mulig og ikke til hinder for viktig og nødvendig virksomhet på arbeidsplassen, blant annet virksomhet for å ivareta barn og sårbare grupper. (justert)

Karantene

  • Felles regler for isolasjon og karantene uavhengig av virusvariant. Karanteneplikt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære med mulighet for å teste seg ut etter 7 dager. Øvrige nærkontakter kan teste seg ut etter 3 dager, men fortatt være i fritidskarantene til negativ test etter 7 dager. (nytt)

En time før pressekonferansen kom FHI og Helsedirektoratet med sitt faglige grunnlag, hvor nasjonalt skjenkestopp var et av tiltakene de anbefalte.

«Skjenkestopp vurderes å ha en betydelig smitteverneffekt», kom det fram i grunnlaget.

Videre skrev de at det er høy smitterisiko knyttet til arrangementer med alkoholservering, spesielt på private sammenkomster der gjestene kjenner hverandre og mingler.

Å begrense antall kontaktpunkter, redusere mobilitet og unngå større forsamlinger har stor smitteverneffekt fordi smitterisikoen vurderes å være særlig høy i festlige lag, skrev de videre i det faglige grunnlaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer