TENTE LYS: Medsoldater tente lys for de døde i Meymaneh i går kveld. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret / SCANPIX
TENTE LYS: Medsoldater tente lys for de døde i Meymaneh i går kveld. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret / SCANPIXVis mer

Dette er de omkomne

Forsvaret har frigitt navnene på de fire soldatene som mistet livet i Afghanistan. Ble angrepet også i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Forsvaret går nå ut med navnene på de fire norske soldatene som ble drept i Afghanistan i går, etter at alle de pårørende er varslet. De fire drepte er:

Kvartermester Andreas Eldjarn (21), født i Tromsø, fenrik Simen Tokle (24), født i Ballangen, OrlogskapteinTrond Bolle (41), født i Lena på Toten og løytnant Christian Lian (31), født i Kristiansand.

 OMKOM:  Andreas Eldjarn. Foto: Forsvaret.
OMKOM: Andreas Eldjarn. Foto: Forsvaret. Vis mer

Mens Tokle, Eldjarn og Lian tilhørte Kystjegerkommandoen i Harstad kom Trond Bolle fra Marinejegerkommandoen.

De tre kystjegerene var også involvert da ni norske soldater ble skadd i et angrep 2. mai i år, opplyste forsvarssjef Harald Sunde på en pressekonferanse i formiddag. Bolle dro ned for å erstatte en av de skadde i det samme angrepet.

Faremo henter bårene - De har tatt fire av våre beste soldater, og det rammer oss alle. Vi kjenner sorg. Norge er et lite land; vi har ingen å miste, sier forsvarsminister Grete Faremo under en pressekonferanse i formiddag der også statsminister Jens Stoltenberg deltar. Faremo reiser personlig til Afghanistan for å føre bårene hjem.
De fire norske soldatene var ute og gjennomførte forhandlinger med det sivile lederskapet i Almar-provinsen da de ble rammet av en veibombe cirka 30 kilometer vest for Maimana, opplyste sjef for Forsvarets operative hovedkvarter Bernt Iver Ferdinand Brovold på en pressekonferanse i formiddag.

Evakuert med helikopter og bil
Totalt 14 soldater og fire norske kjøretøy var med på oppdraget. Den første meldingen kom inn klokken 14.56 og inneholdt informasjon om at fire soldater var hardt skadd. To av dem ble evakuert med helikopter, men ble bekreftet omkommet da de ankom sykehuset i leiren klokken 16.17. De to andre ble fraktet til leiren med kjørtøyer. De ble erklært døde 20.17.

 OMKOM:   Trond Bolle. Foto: Forsvaret.
OMKOM: Trond Bolle. Foto: Forsvaret. Vis mer

Juni har vært den blodigste måneden i Afghanistan siden invasjonen for ni år siden med over 90 drepte utenlandske soldater.
Gårsdagens angrep er den verste enkelthendelsen for norske styrker i Afghanistan siden oppdraget startet.

Hendelsen vil ikke føre til at norske styrker trekker seg ut av det krigsherjede landet.

 OMKOM: Christian Lian. Foto: Forsvaret.
OMKOM: Christian Lian. Foto: Forsvaret. Vis mer

 - Vi vet at de norske styrkene har møtt og møter økende motstand. Men vi gikk inn dit sammen med våre allierte i NATO, og vil gå ut sammen med dem, sier Jens Stoltenberg i dag.

 OMKOM:  Simen Tokle. Foto: Forsvaret.
OMKOM: Simen Tokle. Foto: Forsvaret. Vis mer