Baneheia-saken

Dette er de omstridte bevisene

Forvaringsdømte Viggo Kristiansen (41) får saken sin gjenopptatt, etter 19 år. Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker tar blant annet et oppgjør med avhørene av Jan Helge Andersen.

FÅR PRØVE SAKEN: Viggo Kristiansen (41) sitter i fengsel på ubestemt tid - men får nå prøvd saken på nytt. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
FÅR PRØVE SAKEN: Viggo Kristiansen (41) sitter i fengsel på ubestemt tid - men får nå prøvd saken på nytt. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det sendte sjokkbølger gjennom norsk offentlighet da Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker torsdag kunngjorde at Viggo Kristiansen (41) - som er dømt i Baneheia-saken fra 2000 - er blitt hørt, på sjuende forsøk.

- Selv om det samlet sett foreligger en rekke forhold som taler for at Viggo Kristiansen er skyldig, foreligger det etter flertallets vurdering samlet sett en rimelig mulighet for at han ville ha blitt frifunnet, skriver kommisjonens flertall i rapporten, som er på hele 369 sider.

Kommisjonen på tre jurister og to lekmedlemmer er innbyrdes uenige - tre mot to.

Potensielt livstid

Kristiansen ble i 2002 dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for å ha voldtatt og drept Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i tur- og badeområdet Baneheia i Kristiansand.

En slik dom innebærer at straffen kan forlenges så lenge retten mener at den domfelte er farlig for andre. En forvaringsdømt kan altså i prinsippet sitte livet ut i fengsel.

Når kommisjonen kommer til at saken må gjenopptas, på tross av at mye taler for Kristansens skyld i ugjerningene, er årsaken at det i en straffesak må «bevises utover enhver rimelig tvil» at den tiltalte er skyldig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer