Dette er de russiske jagerflyene som får eksperten til å stusse

Slik beskriver en av Norges fremste militær-eksperter Syria-bombingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mange måneder har det vært kjent at Russland har drevet militær opprusting i Syria. I dag kom meldingen om at Russland har bombet deler av Homs-provinsen.

Russland selv sier at de har bombet åtte IS-mål, men det er ennå ikke bekreftet fra andre kilder enn russiske myndigheter og den syriske statskanalen. 

Foreløpige rapporter fra opprørsgrupper, syriske humanitære og det amerikanske embetsverket tyder tvert imot på at det ikke er IS-mål, men sivile og opprørere til Assad-regimet som er rammet av bombene.

Stormakt Med dagens angrep i Syria endres maktbalansen i Midtøsten plutselig helt, mener forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen og Nupi.
 
- Russland har klart å gjøre seg til sentral aktør i Midtøsten og befestet stillingen som en stormakt i det multipolare verdensbildet. Putin har vært tydelig på hva han ønsker. Maktbalansen i området er fullstendig endret nå, sier han.  

Han er en av Norges fremste militæreksperter, og sier han ikke ble direkte overrasket over bombeangrepene, som ble utført med bare en times forvarsel mandag. 

- Jeg tror dette er relativt godt koordinert og planlagt i forhold til opptredenen Putin har hatt i FN, og den diplomatiske kontakten vi har sett at han har overfor Syrias naboland, sier han, og sikter til den russiske presidentens tale foran FNs generalforsamling, hvor Putin ba verden stå sammen mot IS-trusselen slik man en gang gjorde mot Hitler.

Putin har vært tydelig på at Russland vil samarbeide med nåværende Syria-president Bashar al-Assad i den kampen - og mente det var en kjempetabbe fra vestlige makter om de ikke gjorde det samme

Tre grunner Med et kjapt og slagkraftig bombeangrep i dag, oppnår Russland tre ting:

BOMBET: I mange måneder har det vært kjent at Russland har drevet militær opprusting i Syria. I dag kom meldingen om at Russland har bombet deler av Homs-provinsen. Foto: NTB Scanpix / Reuters
BOMBET: I mange måneder har det vært kjent at Russland har drevet militær opprusting i Syria. I dag kom meldingen om at Russland har bombet deler av Homs-provinsen. Foto: NTB Scanpix / Reuters Vis mer

For det første viser Putin at Russland er mer handlekraftig enn de fleste andre vestlige land har vært til nå, ved å faktisk gå direkte i gang med bombeangrep mot bakkemål i Syria.

For det andre svekker de - hvis bombene har truffet målene Russland påstår de har -  IS.

For det tredje bidrar Russland til å styrke Assad-regimets posisjon i Syria.

Fly for angrep mot andre fly Ulriksen vil foreløpig ikke spekulere i hvorvidt Russland bløffer om sin kamp mot IS, men sier det ikke er noen tvil om at Putin også er i Syria for å styrke og beskytte Assad-regimet mot potensielle angripere. Det viser flytypene russerne har tatt i bruk, mener militæreksperten.

-  Russland ser ut til å ha minst fem flytyper i Syria. Det ser ut til å være flest Sukhoi-25, som egner seg godt for angrep mot bakkestyrker. Det er også observert Sukhoi-34, som er et nyere jagerbombefly. De har også sendt angrepshelikoptre av typen MI-24, som er meget effektive mot bakkestyrker, sier Ulriksen.

Men det er imidlertid ikke disse flyene som får eksperten til å stusse.

MiG-31: Ifølge Ulriksen er MiG-31 et rent luftoverlegenhetsfly, noe det ikke vil være bruk for i kamper mot IS. Foto: NTB Scanpix
MiG-31: Ifølge Ulriksen er MiG-31 et rent luftoverlegenhetsfly, noe det ikke vil være bruk for i kamper mot IS. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I tillegg ser det ut til at Russland har sendt Sukhoi-24, en tung jagerbomber. Russerne bruker også disse flyene til elektronisk krigføring, uten at vi vet om akkurat disse flyene er utrustet for det. Om de har det vil de ha evne til å jamme ut fiendtlige luftvernssystemer. Men det er også meldt om Sukhoi-30M, et meget avansert multirollefly og Mig-31 som er et rent luftoverlegenhetsfly. Slike fly trenger du ikke hvis du bare skal angripe bakkemål som IS, og IS har jo ikke noen fly, sier han. 

Kraftig utbygd luftvern Dessuten har Russland også sørget for et kraftig utbygd luftvern — altså missiler som står på bakken og kan brukes til å skyte ned fly. Heller ikke det er beregnet på IS, mener Ulriksen.

Det samme mente NATO-general Philip Breedlove da han uttalte seg om saken på mandag. Ifølge Breedlove er det militære arsenalet som nå er fraktet til Syria, langt mer avansert enn det som er nødvendig for å bekjempe IS. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Han mener at deler av våpnene er der for å beskytte den syriske presidenten Bashar al-Assad. Den samme persidenten som av Obama ble beskrevet som «tyrann» og «en som slipper tønnebomber over barn».

- Vi ser noen veldig sofistikerte former for luftforsvar bli installert på disse flystripene, og det samme gjelder kampfly som skal kjempe mot andre kampfly. Jeg kan ikke si at jeg har sett IS benytte seg av fly som krever slike sofistikerte våpen, sier Breedlove.

Sukhoi 30M: Det er også ifølge Ulriksen rapporter om Sukhoi 30M som er et avansert multirollefly. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB Scanpix
Sukhoi 30M: Det er også ifølge Ulriksen rapporter om Sukhoi 30M som er et avansert multirollefly. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Pentagon har Russland nå 500 soldater stasjonert i Syria - i tillegg til jagerfly, stridsvogner og artilleri. Likevel er det bakke-til-luft-missilsystemene SA15 og SA22 som gjør Breedlove mest bekymret.

Angriper neppe Assad Ulriksen har imidlertid ingen tro på at vestlige land kan finne på å angripe Assad-regimet i Syria slik situasjonen nå er. 

- Akkurat hvordan de posisjonerer seg i forhold til krigen får vi vente med å se, men Russland har meldt seg på som en av de viktigste aktørene i Midtøsten akkurat nå, sier han. 

Med de 28 flyene Russland har posisjonert i Syria, har landet nemlig mye større mulighet til å drive luftangrep mot IS enn amerikanske og franske styrker. 

- De amerikanske flyene og de franske operer på baser som er relativt langt unna sammenlignet med Russland, og kan altså ha færre sortier per døgn. Russerne er veldig nært og har en kapasitet som gjør at de kan holde en ganske høy aktivitet. De kan altså få mer ut av flyene enn de andre, sier han.  

- Vil det overraske deg hvis det viser seg at Russland ikke har angrepet IS-mål, etter Putins tale i FN?

Sukhoi 34: Dette er et avansert jagerbombefly som også skal være i arsenalet Russland har sendt til Syria. Foto: EPA/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT / NTB SCANPIX
Sukhoi 34: Dette er et avansert jagerbombefly som også skal være i arsenalet Russland har sendt til Syria. Foto: EPA/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT / NTB SCANPIX Vis mer

- Ikke egentlig, etter det vi har sett at Tyrkia har gjort tidligere i Irak.

Strid om mål Samtidig mener USAs forsvarsminister Ash Carter at onsdagens luftangrep fant sted i et område der det neppe befinner seg opprørere fra IS.

Russiske myndigheter sier derimot det stikk motsatte. arter har i lys av dette bedt om å få i stand et møte med Russland «så snart som mulig» for å diskutere hvordan de to stormaktene kan unngå å havne i konflikt med hverandre i Syria.

Carter sier han forventer at samtalene finner sted i løpet av noen få dager, og at samtalene blir «svært konstruktive» ifølge NTB.