Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er de sorte enkene

- De har lite å tape på å ofre sine liv. Og mye å hevne, sier Nupi-forsker Julie Wilhelmsen.

BLE SELVMORDSBOMBER: På dette udaterte bildet poserer 17 år gamle Dzhennet Abdurakhmanova sammen med mannen Umalat Magomedov. Magomedov ble drept i 2009. I 2010 ble Abdurakhmanova pekt ut som en av de kvinnelige selvmordsbomberne som sto bak et angrep på t-banen i Moskva. Bomben tok livet av 39 personer. Foto: AFP/NEWSTEAM/NTB SCANPIX
BLE SELVMORDSBOMBER: På dette udaterte bildet poserer 17 år gamle Dzhennet Abdurakhmanova sammen med mannen Umalat Magomedov. Magomedov ble drept i 2009. I 2010 ble Abdurakhmanova pekt ut som en av de kvinnelige selvmordsbomberne som sto bak et angrep på t-banen i Moskva. Bomben tok livet av 39 personer. Foto: AFP/NEWSTEAM/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2009 mistet 17 år gamle Dzhennet Abdurakhmanova ektemannen Umalat Magomedov.

Ett år senere ble jenta med det runde barneansiktet pekt ut av russiske etterforskere som en av de kvinnelige selvmordsbomberne som sprengte seg på T-banen i Moskva. 39 personer mistet livet og 71 ble skadd i angrepene.

I dag skjedde det igjen. Minst 18 personer er døde etter en eksplosjon på en togstasjon i byen Volgograd i Russland. Minst 40 skal også være skadd. Det er fremdeles stor usikkerhet rundt antallet døde.

Den russiske antiterrorkommisjonen mistenker at det er en kvinnelig selvmordsbomber som står bak angrepet. Dette er ikke uvanlig i området.

Svarte enker Siden den andre Tsjetsjenia-krigen startet i 1999 har en rekke så kalte «svarte enker» stått for en rekke selvmordsbomber i landet.

-Det er jo sannsynlig at det er sort enke som står bak dette terrorangrepet også, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Julie Wilhelmsen, til Dagbladet. Hun forteller at terrorisme ble tsjetsjenerens metode i krigføringen mot den russiske militærmakten etter den andre Tsjetsjenia-krigen.

- De russiske soldatene begynte å kontrollere alle tsjetsjenske menn i alle aldrer, og det var noe av bakgrunnen for at tsjetsjenerne begynte å bruke kvinner som selvmordsbombere, forteller Wilhelmsen. Kvinnene kunne lettere bevege seg inn til mål enn det mennene kunne.

-De unge kvinne hadde ofte mistet noen de hadde kjære i krigen og de hadde lite å tape på å ofre sine liv. Og mye å hevne, forteller Wilhelmsen.

- Satt i system Wilhelmsen forteller at mange av kvinnene ble misbrukt av de tsjetsjenske krigsherrene, og at den nå avdøde terroristen og islamisten Sjamil Basajev er den som er mest kjent for å ha satt dette i system.

- Han var den første som systematisk brukte de svarte enkene i krigføringen. Seinere har denne praksisen blitt global og den kopieres på tvers av landegrenser, sier Wilhelmsen.

Nupi-forskeren sier også at konflikten i Tsjetsjenia har spredt seg til naboområdene i Russland.

Konflikten sprer seg - Siden begynnelsen av 2000-tallet har militariserte militante grupper spredt seg til naborepublikkene Dagestan, Ingusjetia og Kabardino-Balkaria, sier Wilhelmsen. De er alle republikker i føderasjonen Russland.

- I Dagestan kan vi i dag snakke om en krig på lavbluss. Det pågår russiske bombetokt, utrenskingsaksjoner og antiterroraksjoner, sier Wilhelmsen. Den tsjetsjenske lederen Doku Umarov har varslet at terrorangrepene vil bli intensivert før OL i Sotsji neste år.

Wilhelmsen sier Umarov ikke er noen reell leder for nordkaukasiske gruppene, og at gruppene er fragmenterte og at de slåss for ulike ting.

- Han har forsøkt å framstille seg som en Osama bin Laden i en russisk kontekst, men han tillegges ofte større makt enn det han i realiteten har, sier Wilhelmsen. Hun tror nå russiske myndigheter frykter flere terrorangrep.

- Mye å tape - Nå kommer de til å bli enda mer nervøse og enda mer hysteriske når det gjelder sikkerheten, sier Wilhelmsen, som kaller å arrangere OL i Sotsji for en «absurd målsetning».

- For Russland er dette en manifestasjon hvor de ønsker å vise stabilitet i et område som ikke er stabilt, sier Wilhelmsen. Hun sier at Russland har investert enormt mye penger og prestisje i prosjektet.

-Ikke minst for Putin står det mye på spill her, sier Wilhelmsen, som mener at Putins politikk i området har vært som å «kaste olje på bålet».

- I dag ser vi at problemene kryper stadig lengre og lenger vest og nærmere Sotsji, sier Wilhelmsen.

SATT I SYSTEM: Nupi-forsker Julie Wilhelmsen forteller at mange av kvinnene ble misbrukt av de tsjetsjenske krigsherrene, og at den nå avdøde terroristen og islamisten Sjamil Basajev er den som er mest kjent for å ha satt dette i system. Foto: NTB SCANPIX
SATT I SYSTEM: Nupi-forsker Julie Wilhelmsen forteller at mange av kvinnene ble misbrukt av de tsjetsjenske krigsherrene, og at den nå avdøde terroristen og islamisten Sjamil Basajev er den som er mest kjent for å ha satt dette i system. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
- MYE PÅ SPILL: - Ikke minst for Russlands president Vladimir Putin står det mye på spill her, sier Nupi-forsker Julie Wilhelmsen, som mener at Putins politikk i området har vært som å «kaste olje på bålet». Foto: AFP/RIA-NOVOSTI/ALEXEI NIKOLSKY/NTB SCANPIX
- MYE PÅ SPILL: - Ikke minst for Russlands president Vladimir Putin står det mye på spill her, sier Nupi-forsker Julie Wilhelmsen, som mener at Putins politikk i området har vært som å «kaste olje på bålet». Foto: AFP/RIA-NOVOSTI/ALEXEI NIKOLSKY/NTB SCANPIX Vis mer