Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er de ubesvarte spørsmålene

Hvorfor var det akkurat Håvard Pedersen (18) som ble drept?

STENGT: Coop Extra-butikken hvor Håvard Pedersen ble drept mens han var på jobb i Byggmix-avdelingen, har siden lørdag kveld vært stengt. Onsdag åpner butikken igjen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
STENGT: Coop Extra-butikken hvor Håvard Pedersen ble drept mens han var på jobb i Byggmix-avdelingen, har siden lørdag kveld vært stengt. Onsdag åpner butikken igjen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VADSØ (Dagbladet): På trappa utenfor Coop Extra-butikken i Vadsø ligger det blomster. Plasten rundt blomstene flagrer i vinden, slik som politibåndet som sperrer inngangen.

DREPT PÅ JOBB: Håvard Pedersen (18) var på jobb på Coop Extra i Vadsø da han ble drept. Foto: Privat
DREPT PÅ JOBB: Håvard Pedersen (18) var på jobb på Coop Extra i Vadsø da han ble drept. Foto: Privat Vis mer

Natt til søndag kom de første meldingene om at en mann var blitt drept på en butikk i Vadsø.

Tirsdag, tre dager seinere, står politiet fortsatt uten svar på hvorfor en 17 år gammel asylsøker fra Afghanistan drepte den 18 år gamle butikkmedarbeideren Håvard Pedersen.

Hva var motivet bak handlingen? Hvor er drapsvåpenet? Var Håvard på feil sted til feil tid?

Pågripelsen

Siden politiet fikk melding om hendelsen lørdag kveld klokka 21.55, har politiet i finnmarksbyen etterforsket saken for fullt.

Håvard ble ifølge politiet bekreftet død kort til etter hendelsen. Like etterpå skal gjerningsmannen ha lagt ut på sprang mot Vadsøya.

Politiet satte inn alle tilgjengelige ressurser, inkludert helikopter, i søket etter mannen. Mens kveld ble til natt i Vadsø, fortsatte politiet søket etter gjerningsmannen.

ETTERFORSKNINGSLEDER: Steffen Andreassen utenfor politihuset i Vadsø. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
ETTERFORSKNINGSLEDER: Steffen Andreassen utenfor politihuset i Vadsø. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Et vitne skal ha meldt fra til politiet at han så en mann med kniv løpe mot Vadsøya. Tre og en halv time etter pågripelsen ble en 17 år gammel gutt pågrepet. Gutten truet med å hoppe i sjøen, noe han gjorde. Han ble derfor pågrepet i sjøen.

Etterforskningsleder Steffen Andreassen sa til Dagbladet tirsdag at mannen ble pågrepet på vestsiden av øya. Nå jobber de med å lokalisere hvor drapsvåpenet har blitt av. Det skal dreie seg om en knivliknende gjenstand.

VADSØ: Drapet på Håvard Pedersen (18) preger lokalsamfunnet. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
VADSØ: Drapet på Håvard Pedersen (18) preger lokalsamfunnet. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Drapsvåpenet

Både på land og til vanns har etterforskere fra politiet lett etter gjenstanden.

- Vi har informasjon i saken som tilsier hvor gjenstanden kan befinne seg, men så langt har det ikke lyktes for oss å finne den, sa Andreassen på en pressebrifing utenfor politihuset i Vadsø tirsdag ettermiddag.

Mandag kveld ble 17-åringen framstilt for varetektsfengsling.

Gutten samtykket til fire uker fengsling, men Indre Finnmark tingrett varetektsfengslet 17-åringen i bare to uker på grunn av hans alder. Han blir fengslet i to uker med brev- og besøksforbud, samt forbud mot aviser og kringkasting.

Motivet

Motivet for drapet på Håvard Pedersen (18) er en av de store spørsmålene til politiet. Hvorfor var det akkurat han som ble drept?

- Vi ser etter motiv, hvorfor siktede oppsøkte ofret og utførte handlingen, og om de har en relasjon. Så langt har vi ikke funnet noe, sa Andreassen og fortsatte:

- De er totalt ukjent for hverandre. De har bare gått på samme skole.

Etterforskningslederen opplyste tirsdag at avdøde og siktede gikk på Vadsø videregående skolen sammen, hvor Håvard gikk klassen over siktede.

INNE I BUTIKKEN: Tirsdag ettermiddag var etterforskere fra politiet å se inne i Coop Extra-butikken. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
INNE I BUTIKKEN: Tirsdag ettermiddag var etterforskere fra politiet å se inne i Coop Extra-butikken. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Siktede kom til Vadsø i august 2017. Før det bodde han på asylmottak i Alta i nesten et år. Det er det siste skoleåret som er relevant i denne sammenhengen, sier Andreassen, og forteller at siktede kom til Norge i 2015.

I kjennelsen om varetektsfengsling skriver Indre Finnmark tingrett at asylsøkeren ikke har noen familie i Norge, og skriver at han har lovlig opphold fram til 16. desember i år.

Flere pågripelser?

Etterforskningslederen fortalte også at politiet etterforsker saken bredt og meddelte at de ikke ønsker å kommentere hvorvidt Håvard var et tilfeldig offer eller ikke.

De utelukker ikke flere pågripelser i saken.

- EN BAUTA: Broren til Håvard Pedersen, Henning, skrev i et innlegg på Facebook i går hvor han beskrev sin avdøde bror som en «bauta». Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
- EN BAUTA: Broren til Håvard Pedersen, Henning, skrev i et innlegg på Facebook i går hvor han beskrev sin avdøde bror som en «bauta». Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Vi kan ikke utelukke at det er flere som kan være involvert i en eventuell planlegging eller organisering av drapshandlingen. Vi utelukker ikke at det kan komme flere siktelser i saken, men vi er sikre på at den siktede personen utførte handlingen, sier Andreassen.

Sporene

Utover å ha avhørt ti personer i avdødes og siktedes omgangskrets, samt ansatte som var på Byggmix under hendelsen, har politiet sikret en god del elektroniske spor.

- Vi har også beslaglagt gjenstander og sjekket trafikkdata på siktede og fornærmedes mobiltelefon. Trafikkdatene er også for å se om det kan tyde på at det var en relasjon mellom dem, sa Andreassen.

På spørsmål om de kan se drapshandlingen på overvåkningskamera, svarer etterforskningslederen har at de har «god kontroll på drapshandlingen».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media