DEPRESJON:  Psykiske lidelser er et stadig økende problem i verden. Depresjon er nå den vanligste sykdommen blant barn og unge. Foto: Colourbox
DEPRESJON: Psykiske lidelser er et stadig økende problem i verden. Depresjon er nå den vanligste sykdommen blant barn og unge. Foto: ColourboxVis mer

Dette er de vanligste døds- årsakene blant barn og unge

Trafikkulykker, hiv og selvmord tar flest liv. Depresjon er den vanligste lidelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon rangerer depresjon som den vanligste lidelsen blant barn og unge i alderen 10 til 19 år, mens selvmord er den tredje vanligste dødsårsaken.

«Halvparten av alle psykiske lidelser starter rundt 14-årsalderen, men i de fleste tilfeller blir ikke dette oppdaget og dermed heller ikke behandlet. Det får alvorlige konsekvenser for den psykiske helsen resten av livet», står det å lese i rapporten.

Den vanligste dødsårsaken blant barn og unge er trafikkulykker, mens hiv/aids er rangert som nummer to på lista. Trafikkulykker er også rangert som nummer to på lista som årsak til sykdom og invaliditet. Flere hiv-smittede Antall hiv-smittede øker særlig i de afrikanske landene. I samme periode økte også antall aids-relaterte dødsfall i alle aldersgrupper.

Dette er den første rapporten som går så grundig igjennom helsetilstanden til verdens barn og unge.

- Verden har ikke viet nok oppmerksomhet til de unges helsetilstand. Vi håper denne rapporten kan være et springbrett for økt oppmerksomhet og målrettede tiltak for denne aldersgruppen, sier Flavia Bustreo, som er viseadministerende direktør for avdelingen Familie, kvinner og barns helse i WHO.

Smittsomme sykdommer Det er imidlertid noen gode nyheter i rapporten. Dødsfall knyttet til graviditet og dødfødsler har falt betraktelig siden 2000. I det sørøstlige Asia har antallet dødsfall falt med 57 prosent, mens det i de afrikanske landene har vært en nedgang på 37 prosent.

Men smittsomme sykdommer, som lett kunne vært behandlet, tar fortsatt mange liv. Diaré er rangert som den andre vanligste dødsårsaken for barn mellom 10 og 14 år. Lungesykdommer kommer på en fjerdeplass.

Sammen med smittsom hjernehinnebetennelse står disse sykdommene for 18 prosent av dødsfallene i denne aldersgruppen.

VAKSINEPROGRAM:  Meslinger er på rask tilbakegang som følge av omfattende vaksineprogram. Her får en jemenittisk gutt vaksine i Saana i slutten av mars i år. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED HUWAIS
VAKSINEPROGRAM: Meslinger er på rask tilbakegang som følge av omfattende vaksineprogram. Her får en jemenittisk gutt vaksine i Saana i slutten av mars i år. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED HUWAIS Vis mer

Vold er også et omfattende problem, da det er den femte vanligste dødsårsaken, og rammer flere gutter enn jenter.

Når det gjelder den øvrige helsetilstanden til de mellom 10 og 19 år, viser undersøkelsen at mer enn tre av fire er for lite fysisk aktive om man legger WHOs anbefaling til grunn. I noen land er så mange som en av tre overvektige.

Men også her er det noen gode nyheter. Det er færre unge mennesker som røyker i de aller fleste landene med høy inntekt, mens dette også gjelder for en del av landene med lavere inntekt.