- Dette er de ypperste soldatene vi har

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold bekrefter overfor Dagbladet.no at norske soldater er med i kampene mot al-Qaida sør for byen Gardez i Afghanistan. - De holder svært høy kvalitet, både når det gjelder overlevelsesevne, taktiske kunnskaper og samarbeid med andre soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osama bin Ladens terrororganisasjon al-Qaida og restene av Taliban-regimets hær har tilsynelatende klart å slå tilbake offensiven 1.500 soldater fra USA og den afghanske regjeringen startet i helgen.

USAs styrker kom i dag under ild på en flystripe ved byen Surmad mens de allierte forsøkte å sperre fiendens fluktruter.

Offensiven er den største siden krigen startet i høst. I går angrep amerikanske krigsfly og helikoptre motstanderens kjøretøyer, artilleristillinger, soldater og huler for å få ny fart i offensiven. Men framrykningen ble stanset av krafig motstand, skriver USA Today.

Et amerikansk helikopeter er skutt ned i dag, melder tv-kanalen MSNC. Opptil ti soldater kan være drept.

I ettermiddag bekrefter USAs forsvarsdepartement, Pentagon, at noen få amerikanske soldater er drept. De ønsker ikke å oppgi noe tall.

Fjernsynskanalen CNN melder at seks amerikanske soldater ble drept da et helikopter av typen Chinook ble skutt ned øst i Afghanistan. Ti soldater skal også være såret i helikopterstyrten. I tillegg skal en amerikansk soldat være drept da et helikopter ble beskutt, men helikopteret klarte å komme seg til byen Gardez.

Hamrer løs på al-Qaida

Jagerfly og B 52 bombefly hamrer løs på fiendens stillinger. Men terrenget er vanskelig og styrken som består av soldater både fra al-Qaida og Taliban, ser ut til å ha forskanset seg godt.

Det kriges i et fjellområde med mye snø og store høydeforskjeller. Der kommer nordmennenes spesialtrening til nytte.

- Jeg ble informert i dag tidlig om at norske spesialstyrker er med i kampene. Men vi har visst at det var stor sannsynlighet for at de ville bli involvert i kamphandlinger i Afghanistan, sier forsvarsministeren til Dagbladet.no

Stort angrep

Det er flere hundre al-Qaida-soldater ved Gardez, og kampene har vart hele helga. En amerikansk soldat og tre afghanske soldater er drept. Dette er det største angrepet i Afghanistan siden angrepene på Tora Bora i desember. Forsvarsministeren veit ikke hvor mange nordmenn som har deltatt i helgas kamper.

- Det er mellom 70 og 80 norske soldater i Afghanistan, i tillegg til spesialstyrkene. Jeg veit ikke om alle i spesialstyrkene har vært med i kampene, men det er lite sannsynlig.

Ville ha nordmenn

Forsvarsministeren sier at dette er første gang hun får formell melding om at nordmenn er direkte involvert i kampene.

- Men jeg utelukker ikke at det kan ha skjedd tidligere.

Norske soldater i Afghanistan

* Det er rundt 70 norske soldater i Afghanistan. I tillegg kommer spesialstyrkene, som nå er engasjert i kamphandlinger øst i Afghanistan. Forsvarets overkommando (FO) vil ikke opplyse om antallet spesialsoldater, men soldatene er dels marinejegere fra Ramsund orlogsstasjon ved Harstad og dels soldater fra Hærens jegerkommando på Rena.

* De øvrige norske soldatene deltar i to operasjoner under forskjellige kommandoer: Den britiskledende fredsstyrken ISAF og den amerikanskledede operasjonen «Enduring Freedom»

*Rundt 15 eksplosivryddere og en transportkontrollenhet på 10 soldater inngår i den internasjonale sikkerhets- og stabiliseringsstyrken ISAF i Kabul. Styrken er under britisk kommando ut mars.

*Vel 15 norske mineryddere inngår i den amerikanskledete operasjonen «Enduring freedom». De var tidligere utplassert ved flyplassen i Kandahar, nå tjenestegjør de på Bagram flyplass 60 kilometer nord for Kabul.

* I tillegg har Norge et såkalt ledelseselement, som ivaretar interessene til de norske soldatene som tjenestegjør både i ISAF og i «Enduring Peace». Den norske sjefen for denne avdelingen har en liten stab og et støtteelement på rundt 25 soldater som tar seg av forsyninger og vedlikehold. Disse holder til i Kandahar.

NTB (Kilde: FO)

Krohn Devold understreker at dette ikke dreier seg om vanlige, menige soldater. Amerikanerne ba spesielt om å få bruke norske spesialstyrker i Afghanistan. De norske soldatene står under USAs kommando.

- Dette er de ypperste soldatene vi har. De holder svært høy kvalitet, både når det gjelder overlevelsesevne, taktiske kunnskaper og samarbeid med andre soldater. De norske soldatene har gode kunnskaper om å operere under vinterforhold.

- Når vi sender en spesialstyrke, setter vi sikkerheten deres høyt. Det er klart at det innebærer en risiko. Men ingen nordmenn er skutt eller skadd. Det viser at vi sette sikkerheten høyt.

270 bomber

Pentagon bekrefter også at nordmenn deltar i angrepene, sammen med soldater fra USA, Australia, Canada, Danmark, Frankrike og Tyskland.

Det er sluppet mer enn 270 bomber over området, blant annet en ny superbombe som suger ut all luft fra hulen den ble styrt mot. Også amerikanske Apache-helikoptre er satt inn i angrepet.

Norge har tilbudt seks F 16 jagerfly, fire Bell helikoptre, ett DA 20 elektronisk krigføringsfly, et mindre antall stabsoffiserer, et begrenset antall spesialister innen vinteroperasjoner, et mindre antall eksplosivryddere og en transportkontrollenhet til operasjon Enduring Freedom.

En afghansk regjeringssoldat vokter de alliertes stillinger i Gardez, 30 kilometer fra fronten.
NORDMENN: Forsvaret vil ikke si hvor mange nordmenn som er på plass.
Amerikanske krigsfly hamrer løs på fjellkjeden Shah-e-Kot for fjerde dag på rad.