Dette er «Deep Throat»

Tidligere FBI-medarbeider er mannen som avdekket Watergate-skandalen og felte president Nixon. Carl Bernstein bekrefter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik dekket Washington Post saken den gang

(Dagbladet.no): Det har vært et av tidenes politiske og journalistiske mysterier: Hvem var «Deep Throat» - den hemmelige kilden som bidro til at journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein avslørte Watergate-skandalen?


Mannen heter W. Mark Felt. Det skrev
Vanity Fair i går. 91-åringen selv fortalte dette til magasinet. Og sent i går kveld fikk amerikansk presse møte den alderssvekkede mannen i. Han åpnet døra sammen med barna sine slik at fotografene fikk tatt sine bilder. Noe mer ville han foreløpig ikke si om saken.

- Jeg er mannen de pleide å kalle Deep Throat, sa mannen til Vanity Fair.

Viste ikke hva de skulle tro

Amerikansk presse visste først ikke om de skulle sette noe lit til pressemeldingen. I en sedvanlig strøm av Deep Throat-avsløringen skilte likevel denne seg ut.

Mannen selv sa at han var Deep Throat. Det har ikke skjedd før. Likevel ville ikke de to Washington Post-journalistene Bernstein  og Woodward bekrefte utspillet. Det var de to som brukte kilden i sine avsløringer om innbruddet i Watergatekomplekset som senere felte president Nixon.

Først sa Bernstein følgende:

VAR «DEEP THROAT»: W. Mark Felt - her på et arkivbilde fra 1976. ARKIVFOTO: SCANPIX/AP
VAR «DEEP THROAT»: W. Mark Felt - her på et arkivbilde fra 1976. ARKIVFOTO: SCANPIX/AP Vis mer

- Det virker som om folk hopper opp og ned over dette, men vi har ikke noe annet å si enn det vi har uttalt tidligere. Når vedkommende dør, vil vi oppgi vedkommendes identitet, sier Carl Bernstein til Editor & Publisher i dag.

Bekreftet

Senere i går kveld amerikansk tid gikk de to journalistene ut på nettsidene til avisa og bekreftet at Deep Throat var avslørt.

Nå er hele avisas førsteside fylt med stoff om avsløringen.

I en leder skriver avisa at Felt fortjener å bli hedret. Og om grunnen til at han snakket med journalistene skriver de: «Han var ingen «softie». Han var dømt (og senere benådet) for å ha satt igang ulovligheter mot venstreradikale tidlig på 70-tallet. Likevel var han rasende fordi Det hvite hus blandet seg inn i FBIs etterforskning av innbruddet i demokratenes hovedkvarter i 1972.»

Han risikerte joben sin da han innledet de hemmelige møtene med Woodward.

Deep Throats beste råd til journalistene var å følge pengene.

Avisene skriver at han nå står fram på grunn av familien. Barna til den aldrende mannen ville at han skulle få æren for dette mens han fortsatt levde.

Selv var han ambivalent om det å samarbeide med Woodward. Og ikke en gang familien fikk vite hva han gjorde. I en årrekke holdt han det skjult også for dem.

Ved å opptre som kilde brøt han FBIs regler og dessuten loven.


Nevnt tidligere

I nyhetsmeldingen heter det at Felt ikke har stått fram som kilden tidligere, fordi han ikke følte det var noe å være stolt av.

- Du bør ikke lekke informasjon til noen, skal han ha sagt til sønnen Mark Jr. ifølge Vanity Fair.

Felt har også tidligere blitt nevnt i forbindelse med saken. I 1997 utropte Washington Post den tidligere FBI-toppen til å være én av åtte hovedmistenkte. I 1999 besøkte Woodward Felts hus i California, og sønnen til journalisten skal ha fortalt en annen gutt at Felt var kilden.

Men hovedpersonen selv benektet det hele.

- Jeg ville gjort det bedre, sa han til avisa Hartford Courant.

- Jeg ville vært mer effektiv. Deep Throat ødela ikke akkurat Det hvite hus, gjorde han vel?

Familien skal ha blitt frustrert over at han ikke ønsket å stå fram, og datteren har ifølge Vanity Fair tatt kontakt med Woodward for å forsøke å få de to til å gi en felles uttalelse.

Ble forbigått

Forfatteren Ronald Kessler mente Felt var kilden fordi han ble forbigått som toppsjef for FBI av den ti år yngre Patrick Gray da J. Edgar Hoover måtte erstattes i 1970.

«Deep Throat»-mysteriet har engasjert hele verden siden 1973. Kanskje ble nysgjerrigheten enda større etter filmen Alle presidentens menn, der den hemmelige kilden ledet journalistene på sporet ved å be dem «følge pengene».

Mysteriet rundt Watergatesaken og den hemmelige kilden har også gitt materiale til en lang rekke bøker - og mange konspirasjonsteorier.

I februar meldte avisa Boston Herald at George Bush sr. trolig var «Deep Throat».  Forfatteren Adrian Havill hadde i sitt arbeid med en bok kommet fram til opplysningene som knyttet Bush den eldre til saken.

75-åringen Fred LaRue, som døde i fjor, har også vært nevnt som en mulig kandidat.

Nixon selv hadde bedre antakelser. Han spekulerte allerede i 1973 på om Washington Posts kilden var Felt. Allerede i 1974 benektet Felt dette overfor Washington Post. Og helt fram til i går fortsatte han med det.

• Les vår Magasinet-sak om «Deep Throat» og Watergate-skandalen

GIKK I SKAM: Richard Nixon måtte gå etter Watergate-skandalen.
AVSLØRTE: Bob Woodward og Carl Bernstein avslørte Watergate-skandalen gjennom en rekke artikler i The Washington Post.
VIL IKKE BEKREFTE: Carl Bernstein har hele tiden sagt at han vil vente med å avsløre Deep Throats identitet til vedkommende er død. I går måtte han snu.
INGEN KOMMENTAR: Bob Woodward bekrefter at kilden er funnet.
ÅPNET DØRA I GÅR:</B> Fotografene fikk sine bilder av Mark Felt i går kveld. Her åpner han døra sammen med sin datter. Mer vil han imildertid ikke si om saken akkurat nå.