Dette er den andre overfallsmannen

Ny mistenkt i voldtektssaken i Oslo. Politiet sjekker 10-20 navngitte personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet gikk i dag ut med fantomtegningen av en ny, ukjent mistenkt i forbindelse med overfallssakene på Grünerløkka i Oslo. Mannen på tegningen har markant forskjellig utseende fra personen på den først offentliggjorte skissen.

Tidligere i dag meldte Dagbladet.no at politiet lenge har gått ut fra at de jakter på to ulike personer.

- Det kan være ting som tyder på at to personer er involvert, bekreftet politiinspektør Terje Kristiansen på en pressekonferanse i ettermiddag.

Forskjellig framgangsmåte
Voldtektsforsøket i Kirkegårdsgata skiller seg fra overfallene i Trondheimsveien 8 og Lakkegata. Tegningen fra i går er fortsatt gjeldende for de to sistnevnte overfallene, mens den nye tegningen er laget ut i fra beskrivelser av gjerningsmannen i Kirkegårdsgata.

- Vi har en tegning av en person som er mellom 180 og 190 centimeter høy, også dette er en mørk afrikaner. Han snakker norsk og engelsk og har et merke eller et arr på venstre kinn, som kan skimtes på tegningen.

Mens mannen på tegningen som først ble kjent brukte kniv under sine overfall, hadde den «nye» mistenkte ikke noe synlig våpen da han gikk til angrep. Han påførte likevel offeret skader, og politiet betegner voldsbruken som grov.

- Kvinnen måtte behandles på legevakta for skadene, sier Kristiansen.

Mange konkrete tips

 ETTERLYST FOR OVERFALLENE: To trolig afrikanske menn. Foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD
ETTERLYST FOR OVERFALLENE: To trolig afrikanske menn. Foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD Vis mer

Politiet hadde i ettermiddag fått inn rundt 130 tips fra publikum, og mange av disse har ført til at etterforskerne nå sitter på navn på 10-20 menn som etter hvert vil bli kalt inn til avhør. Fire av disse er allerede sjekket ut av saken.

- Det vil være naturlig å foreta andre undersøkelser før de resterende personene på lista blir oppsøkt av politiet, det er ikke nødvendigvis slik at vi kommer på døra til dem umiddelbart, forteller politiinspektøren til Dagbladet.no.

Han berømmer publikums innsats i saken, samtidig som han understreker at det ennå er grunn til å være svært oppmerksom.

- Denne frykten er ingen ønskesituasjon, men på kort sikt er det nok slik at spesielt kvinner må tenke seg ekstra om når de beveger seg i utsatte områder, sier Kristiansen.

Samtidig ønsker politiet  fortsatt kontakt med en antatt etnisk norsk, mørkkledd mann som kan ha avverget voldtekten av en 40 år gammel kvinne i Lakkegata ved å slå gjerningsmannen.

Mennene på fantomtegningene ovenfor knyttes foreløpig ikke til andre konkrete overfall, men ved en eventuell pågripelse vil den eller de aktuelle personene bli sjekket nøye opp mot tidligere voldtekter og voldtektsforsøk.

De ønsker også opplysninger fra deltakere på to afrikanske fester som skal ha funnet sted i det aktuelle området, men disse personene er i utgangspunktet bare interessante som vitner.

HAR FÅTT MANGE TIPS: Politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikts sedelighetsavsnitt fortsetter jakten på overfallsmennene.